Tüm dünyayı büyük merak sardı: ABD'de 'insanlık tarihini değiştirecek buluş' duyurulacak

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştirecek. Zira bu enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday. ABD Enerji Bakanlığı'nın yarın, füzyon enerjisinde çığır açacak bir gelişmeyi duyuracağı belirtildi. Plazma fizikçisi Dr. Arthur Turrell, 'Bu doğrulanırsa, tarihi bir ana tanık oluruz' açıklamasını yaptı. Füzyon enerjisi, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir.

Tüm dünyayı büyük merak sardı: ABD'de 'insanlık tarihini değiştirecek buluş' duyurulacak
Tüm dünyayı büyük merak sardı: ABD'de 'insanlık tarihini değiştirecek buluş' duyurulacak
GİRİŞ 12.12.2022 18:47 GÜNCELLEME 12.12.2022 18:55
Bu Habere 136 Yorum Yapılmış

Financial Times'ın konu hakkında bilgisi olan üç kaynağa dayandırdığı habere göre ilk kez net enerji kazanımı yaratan füzyon reaksiyonun üretilebildiği açıklanacak.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nın Kaliforniya'daki Ulusal Ateşleme Tesisi'nde büyük bir adım atılarak son iki haftadaki fizyon deneyinde net enerji kazanımı elde edildi.

İki kaynak, elde edilen enerjinin beklenenden daha fazla olduğunu, bu yüzden bazı ekipmanların zarar gördüğünü ve bu yüzden analizin zorlaştığını söyledi.

Plazma fizikçisi Dr. Arthur Turrell, "Bu doğrulanırsa, tarihi bir ana tanık oluruz" dedi. Öte yandan bilim insanları bu başarıya rağmen füzyon enerjisi alanında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor. Bilim insanları temiz ve sonsuz enerji elde etme umuduyla Güneş'in ve diğer yıldızların enerji kaynağı olan bu süreci 1950'lerden beri laboratuvarda da canlandırmaya çalışıyor. Şimdiye kadar tüketilenden daha fazla enerjinin üretildiği bir reaksiyon meydana getirilememişti.
Çin'in yapay güneş projesi

Dünya genelinde füzyon enerjisi yarışı sürerken araştırmalara büyük miktarda kamu ve özel fon aktarılıyor. Bu ülkelerden biri olan ABD'de Başkan Joe Biden ve yönetimi de iklim ve enerji konusunda füzyon enerjisi araştırmalarına öncelik veriyor. Söz konusu projeler, milyarlarca dolarlık sübvansiyon ve hibe alıyor.

PETROL VE GAZ DEVRİ BİTİYOR: İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK

Nükleer füzyon, enerji kaynakları arasındaki en önemli olanıdır diyebiliriz. Füzyon, neredeyse sınırsız temiz enerjinin potansiyel bir kaynağıdır ancak şu anda yalnızca deneylerde gerçekleştirilmektedir.

Füzyon enerjisi insanlık tarihini değiştirebilir. Füzyon enerjisinin kullanıma girmesiyle tarihte elektriğin kullanılmaya başlamasını andıran bir sıçrama meydana gelebilir.

Güneşe ve yıldızlara gücünü veren süreç olan füzyondan enerji elde etmek; sınırsız, temiz bir enerji kaynağı sağlayabilir. Zira temelinde Güneş gibi yıldızların doğal sürecini yapay olarak taklit etmeyi hedefliyor.

DÜNYAYA MİLYONLARCA YIL YETECEK

Füzyon için yakıt sağlamak için ihtiyaç duyulan hammaddeler doğada kolayca bulunur. Bu enerji kaynağı dünyaya milyonlarca yıl yetecek düzeyde enerjiyi üretmeye aday.

Füzyondan elde edilen enerji, mevcut elektrik santrallerinde olduğu gibi elektrik üretmek için kullanılabilir. Füzyon, kilogram başına kömür, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir.

Bu teknoloji, gelecek nesiller için güvenli, sürdürülebilir, düşük karbonlu enerji sağlama konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. ,Bu kadar güçlü bir enerjiyi kullanmanın zorlukları da hayli fazla olsa da, gelecek yıllarda nükleer füzyonun hayatımızın birer parçası olması bekleniyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 136
  • meyyid 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim proflarda kanal kanal tartışma programlarında gezip reklamlarını yapsın.elin profuda işi olan bilimi icraa etsin.28 şubat zamanında da proflar baş örtüsüyle uğraşırdı.istisnalar hariç..
    Cevapla
  • hormonsuz fikir 1 yıl önce Şikayet Et
    önce biz yapmalıyız. belli ki bunlar yapacak ve bunu sömürme amaçlı kullanacak. olmaz. biz yapmalıyız önce.
    Cevapla
  • Ayışığı 1 yıl önce Şikayet Et
    Nicola teslanin fikirlerini hırsız gibi çaldık kullanıyoruz demiyorsunuz da buluş yaptık diyorsunuz.
    Cevapla
  • fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer füzyona dayanan bomba yıllar önce yapılıp denendi. Pek çoğumuzun bildiği gibi hidrojen bombası olarak adlandırılıyor. Çok daha büyük enerji açığa çıkıyor. Mesele bu gücü ehlileştirebilmekte yani bir nükleer santral içerisinde konrollü bir şekilde gerçekleştirmekte yatıyor. Şuan kuzey kore bile hidrojen bombasını üretebiliyor. Patlatmadan bunu kullanmak asıl mesele.
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Baloooon ameraka varsa balon
    Cevapla
  • @Baloooon yoruma 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD yapar ! Dünyanın en namlı ileri üniversiteleri ABD de Yale, Harvard, Princenton, MIT, Standford..! ABD ünivirsiteleri ARGE yapıyor dünyanın en akılı ve ileri bilim adamları ABD de! Petrol ve Gaz sonsuz bir enerji değil bunu ABD yetkililer biliyor bir Petrol kuyunun ortalama ömrü 25 sene ve fazla aşırı derecede karbon salımı küresel ısınma iklim değişimine yol açıyor! ABD hükümeti bunun için "Inflation reduction act" ile alternatif yeşil ve sürdürebilir yeşil ve alternatif enerjiye dönüşüm için milyarlarca ABD Dollar bütçe ayırdı! Petrol ve Gaza yine ihtiyaç olacak düşünün bügün kulandığınız tüketiğiniz Boya Plastik ilaç Gübre ...ve binlerce ürünün hammadesi Gaz ve Petrol!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle