Kazakistan'da enflasyon son 14 yılın zirvesinde

Kazakistan'da enflasyon, bu yılın 11 ayında yüzde 19,6 ile son 14 yılın zirvesine ulaştı.

Kazakistan'da enflasyon son 14 yılın zirvesinde
Kazakistan'da enflasyon son 14 yılın zirvesinde
GİRİŞ 12.12.2022 15:56 GÜNCELLEME 13.12.2022 10:28
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in başkanlığında hükümetin genişletilmiş toplantısı yapıldı.

Toplantıda, hükümet üyelerinin ülkenin sosyoekonomik kalkınmasına ilişkin raporlarını dinleyen Tokayev, bu yılın 11 ayında büyümenin yüzde 4,6'dan yüzde 2,7'ye gerilediğini bildirdi.

Tokayev, enflasyonun ise yüzde 19,6 seviyesini aşarak son 14 yılın zirvesine ulaştığını belirterek, "Bu durum, nüfusun yaşam standardı ile gelirini olumsuz etkiliyor." dedi.

Gelecek yılın ilk yarısında gerçekleşecek parlamento seçimleriyle ülkenin merkezi ve bölgesel yönetiminde önemli kadro değişikliği yapılacağını belirten Tokayev, bu kapsamda söz konusu hükümetin çalışmasının değerlendirileceğini söyledi.

ENFLASYONU TETİKLEYEN ANA UNSUR

Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov da ülkedeki enflasyonu tetikleyen ana unsurun bölgedeki jeopolitik kriz olduğunu vurguladı.

İsmailov, "Dünyadaki rekor fiyat artışları, lojistik bağlantıların kesilmesi ve bazı ürünlerin komşu ülkelere ihracatına geçici kısıtlamaların getirilmesi de ana nedenler arasında." ifadesini kullandı.

Hükümetin enflasyonu kontrol altında tutmak için çalışmalarına devam edeceğini aktaran İsmailov, özellikle iç pazarda yerli ürün payının artırılacağını bildirdi.

Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı Galımcan Pirmatov ise yürüttükleri politika çerçevesinde 2023'te ülkedeki enflasyonu yüzde 11 ila yüzde 13 seviyesine indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 4
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistan bizi kıskaneyyoh.
    Cevapla
  • 56 siirt 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 20 bile değil gelin bizim gibi yüzde 90 larda olan enflasyon ile yasayinda görün enflasyonu yinede devletimiz var olsun
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de de doğal gaz ve petrol olsaydı bizde enflasyon %10 bile olmazdı.
    Cevapla
  • Baba44 1 yıl önce Şikayet Et
    Adama gülerler son 15 yoluna dönüp baksın Kazakistan. Yahudiler büyük yatırım yapmaya başlıyor açan neden enerjilerini sömürecek çünkü. Herşeyi ucuza kapatacaklar akıllı olun
    Cevapla