Dünya Altın Konseyi'nden 2023 tahmini: Yıl sonu 2,5 olursa fiyatlar fırlar

Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının 2023 yılı beklentilerine ilişkin bir rapor yayınladı. Düşen enflasyonların altın fiyatlarına pozitif yansıyacağına dikkat çekilirken, ABD Merkez Bankası Fed'den gelecek mesajlara dikkat çekildi.

GİRİŞ 11.12.2022 17:50 GÜNCELLEME 12.12.2022 09:25
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Haber7

Altın fiyatları, Fed'in agresif faiz politikalarıyla yıl boyu inişli çıkışlı bir grafik sergiledi. Yıl içinde 2000 dolar seviyelerine kadar çıkarak rekor kıran ons altın, aynı yıl içinde 1630 dolar seviyelerine kadar indi. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, yıl sonuna doğru Rusya-Ukrayna savaşı ve jeopolitik faktörlerle beraber 1800 dolara kadar tekrar yükseldi.

İç piyasada ise 2022 yılına 800 TL bandından başlayan gram altın yıl içerisinde 650 TL'ye kadar çekilse ons tarafındaki güçlenme ile beraber 1077 TL'ye kadar yükseldi.

Yatırımcılar 2023 yılında altın fiyatlarının nereye gideceğini merak ederken, güvenli limanı olan sarı metalin gidişatını ise şimdi Fed'den gelecek faiz kararı belirleyecek.

DÜNYA ALTIN KONSEYİ 2023 YILI BEKLENTİLERİ

Dünya Altın Konseyi'nin 2023 yılına ilişkin paylaştığı beklentilerle göre, 

  • Enflasyon düştükçe doların daha da zayıflaması altına destek sağlayacak.
     
  • Jeopolitik alevlenmeler, altını değerli bir riskten korunma aracı haline getirmeye devam edecek.
     
  • Gelecek yıl Çin'in ekonomisinde beklenen iyileşme tüketicilerin altın talebini artıracak ve fiyatları destekleyecek.
     
  • Uzun vadeli tahvil getirileri muhtemelen yüksek kalmaya devam edecek.
     
  • Yavaşlayan bir ekonomi nedeniyle emtialar üzerindeki baskı, muhtemelen ilk yarıda altına pozitif yansıyacak.
     

Merkez bankalarının tutumu konusunda belirsizlikler olduğuna dikkat çeken Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının gereğinden fazla yapacağı sıkılaşma adımlarının altın fiyatlarında düşüşlere neden olabileceği konusunda da uyardı. 

ALTIN FİYATLARINDA FED ETKİSİ

Dünya Altın Konseyi'ne göre, eğer Fed yıl sonunda faizi yüzde 2,5  seviyelerine kadar düşürürse zayıflayan dolarla beraber altın fiyatlarındaki yükselişe hız verir. Ancak Fed'den gelecek şahin tutumun devamına yönelik adım ve açıklamalar ise altın fiyatlarının yönünü aşağı çevirir.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 19
  • Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    He he altın hiç birşey Hemi et beyin, sen dollara, bitli koyunlara yatirda gör, orayı...!
    Cevapla
  • İsmail K. 1 yıl önce Şikayet Et
    $. Sahipleri aniden paralarını Altına cevirip dolardan erodan. vaz gececekmiş gibi geliyor bana. Abd. Ab. Çökücek son hamleleri de bu olursa kurtulma şansları olur. İnşallah dolarda ero da israr ederlerde batarlar
    Cevapla
  • Reza Zarrab 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın helaldir Altın Yükselmelidir.
    Cevapla
  • CCC 1 yıl önce Şikayet Et
    Tevbe suresi ayet 34. oku bak Allah ne diyor.
    Cevapla
  • Karadeniz 1 yıl önce Şikayet Et
    TL ye güvenin gerisi fasa fiso
    Cevapla
  • Linux 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal Sunalın repliklerinden bile komik olmuş acı ama maalesef öyle ...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    FED faizi yüzde 2.5'a düşürürse mi? FED faiz artırmaya devam edecek. Sadece 75 baz puan değil de daha az artıracağının sinyalini verdi. Faiz'in yüzde 2.5'a düşmesi için en az 5-6 geçmesi gerekir. Yatırım tavsiyesi değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle