''ULAQ SİDA''ya denizaltı savunma harbi yeteneği kazandırılıyor

İsmail Demir, 'ULAQ SİDA'ya yeni kabiliyetler kazandırıp tam otonom hale getiriyor, denizaltı savunma harbi icra edecek şekilde geliştiriyoruz' dedi.

GİRİŞ 11.12.2022 14:56 GÜNCELLEME 11.12.2022 15:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, ULAQ SİDA'ya yeni kabiliyetler kazandırıp tam otonom hale getirerek, denizaltı savunma harbi icra edecek şekilde geliştirdiklerini ifade etti.

SSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ares-Meteksan ortak girişimi tarafından yürütülen ULAQ SİDA Projesi'nde çalışmalar devam ediyor.

İstihbarat, keşif ve gözetleme, su üstü harbi ve denizaltı savunma harbi görevlerini insansız ve otonom olarak icra edilebilmesi amacıyla geliştirilmekte olan ULAQ SİDA, hafif, dayanıklı ve onaylı kompozit gövdesi, aktif ve pasif stabilizasyon sistemleri, EO/IR geniş açılı seyir kamerası, uydu haberleşme yeteneği, hassas manevra yeteneği ve tam otonomi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

SSB tarafından yürütülen ULAQ SİDA Projesi'yle, mevcut ULAQ aracının dört deniz durumunda kısıntısız seyir yapabilmesi amacıyla, botun boyu uzatıldı ve tam otonomi görevi icra edebilmesi için sensör sayısı artırıldı.

Yer kontrol istasyonu hem limandan hem de gemiden kullanılabilecek şekilde portatif çanta olarak tasarlandı. Bot üzerinde yer alan stabilizasyon sistem sayısı ve faydalı yük taşıma kapasitesi yükseltildi. Proje kapsamındaki teslimatın 2023 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İsmail Demir, "ULAQ SİDA'ya yeni kabiliyetler kazandırıp tam otonom hale getiriyor, denizaltı savunma harbi icra edecek şekilde geliştiriyoruz. Hedefimiz yerli motor, 12.7 mm UKSS, torpido, L- UMTAS füzesi, komuta kontrol yazılımı, haberleşme sistemi, kamera ve sonar sistemiyle yüzde 90 yerlilik." ifadesini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir eko sistem oluşturmalıyız ki uçağından gemisine, gemisinden kara aracına, denizaltısına ve hatta füzelere kadar bütün sistemler birbirine entegre edilmelidir. Birbirleriyle haberleşmeli, komutlar vermelidir. Geleceğin savaş yönetim sisteminde bunu başarabilen ülke dünyanın hakimi olacaktır.
    Cevapla
  • Kobra 1 yıl önce Şikayet Et
    Elinizi çabuk tutun hedef Kızıl
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Aladdin 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
  • Ali Can Yücel 1 yıl önce Şikayet Et
    Barış isteyen savaşa hazır olmalıdır demiş ecdad .O yüzden en iyi ve en güçlü sşekilde savunma sanayi ilerlemeye devam etmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle