3600 ek göstergenin kapsamı genişliyor

En köklü sosyal düzenleme olan 3600 ek göstergede kapsam genişliyor. Bakan Bilgin, “Bu konuda bir çalışma yapıyoruz” dedi

3600 ek göstergenin kapsamı genişliyor
3600 ek göstergenin kapsamı genişliyor
GİRİŞ 10.12.2022 09:46 GÜNCELLEME 10.12.2022 09:50
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

TBMM’de kabul edilerek yasalaşan ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesi 3600’e çıkartılırken, diğer kamu çalışanlarının ek göstergesi 600 puan artırılacak.

Emekli aylıklarında asıl iyileşme 3600 ek gösterge ile sağlanacak. Ek göstergesi 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıklarında 2.397 TL artış olacak. Tüm çalışanlara uygulanan 600 puanlık ek gösterge artışı ise emekli aylıklarını sadece 195 TL artıracak. Önlisans mezunu eğitim, sağlık ve din hizmetleri çalışanları 3600 ek göstergeden yararlanırken, teknik hizmetler sınıfında olanlar yararlanamıyor. 

Yeni yılda emeklilik dilekçesi vereceklerin sayısının 300 bini bulması beklenirken, yılda yaklaşık 100 bin personel alımı yapılan kamu kurumlarına alınan personel sayısı da yükselecek. Ek gösterge düzenlemesi ile birlikte kamu çalışanlarının hem maaşları hem de ikrâmiyeleri artacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurul çalışmalarında ek gösterge konusu gündeme damga vurdu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak olan 3600 gösterge düzenlemesinin kapsamının genişletilmesine yönelik taleplere dikkat çekerek, "Başlangıçta 4 meslek grubunu kapsıyordu. Genişleterek yaklaşık 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı en köklü sosyal düzenlemedir. Bu düzenlemenin daha fazla genişletilmesine yönelik talepler var. O konu da gündemimizde. Onunla ilgili de bir çalışmayı yapıyoruz. Ümit ediyorum Meclisimize takdim edeceğiz" dedi.

ŞEF VE UZMANLARA DA VERİLMELİ

Genel Kurul'da muhalefet milletvekilleri, kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanları, müdürün üzerinde olan uzman personele de ek gösterge verilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekilleri, "Birinci dereceye düşen, dört yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkes 3600 kapsamına alınmalıdır."

SIRA GEÇİCİ İŞÇİLERDE

Sözleşmeli personel diye tanımladıkları yapının içerisinde 32 tür personelin bulunduğunu aktaran Bilgin, yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren bu çalışmanın teknik olarak bitirildiğini aktardı. Bilgin, "Bu önemli sorunu da çözüyoruz. Çalışmasını bitti, bu ay yüce Meclis'e intikal eder" diye konuştu.

SENDİKA İÇİN YENİ DÖNEM

Bakan Bilgin, sendikalaşma oranının kamuda oldukça yüksek olmasına karşın işçilerde düşük olduğunu belirterek, "Sendikal özgürlükleri genişletecek düzenlemelere ihtiyaç var. İş yeri ve işletme ayrımında farklı oranlar var. Bunu en kısa zamanda gidereceğiz. İş kolunu biz belirleyeceğiz" dedi.

EYT'DE GÖZLER KABİNE'DE

Bakan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin en kapsamlı çalışmayı yaptıklarını belirtirken, yaş tartışmalarının 12 Aralık'ta yapılacak Kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor. İlk etapta 1.6 milyon olmak üzere 2 milyona yakın kişinin EYT kapsamında emekli olması bekleniyor.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    3600 ek göstergenin kapsamının genişletilmesini dört gòzle bekliyoruz. İnşallah hayal kırıklığına uğratılmadan en kısa zamanda gerçekleşir.
    Cevapla
  • Çözüm 1 yıl önce Şikayet Et
    Birinci dereceye gelen ünversite mezunu memurlara bir an evvel 3600 ek gösterge verilerek konunun bir adaletsizlik ve bir sorun olarak seçim sonrasına bırakılmasında hayır olmayacaktır
    Cevapla
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Birinci dereceye düşen, dört yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkes 3600 ek gösrege kapsamına alınmalıdır.
    Cevapla
  • Vatan Sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Eleştrirken vicdanlı olun hiç kimse bedavadan okul okumuyor sınav kazanmıyor, Eğer eşitlik ve adaletse herkese verilmeli. Bunun kararını verecek olan merci belli, bunun çıkışı yanlış zaten! Eğer hak adaletse sizde hak etmiyorsunuz. Kime gör, neye göre meslek grubu! Tüm meslekler kutsaldır. Her işin kendine göre zorluğu vardır. Sürekli bir imtiyaz sürekli biz çok çalışıyoruz algısı. Sen bu şartları kabul ederek o işe alındın. Hiç O zaman böyle konuşmuyordun. Dün dündür yani. Başkalarının ne alıp almayacağına değil kendin alacağına bak. diğerleri seni ilgilendirmiyor. Parada, kasada, kararda senin değil. Anladık sen olsan vermezsin!!!
    Cevapla
  • teknikerler 1 yıl önce Şikayet Et
    2 yıllık yüksekokul mezunu 1. dereceye gelmiş tüm teknikerlere de 3600 verilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle