Dolarda bir dönem sona eriyor! Altın ise ayakları yere sağlam basacak

Fed’in faiz politikasından çark etmesi doların güçlenmesine engel olurken, 2023 yılında ise altına yardımcı olacak. Fed’in faiz artış hızının yavaşlamasıyla birlikte Euro'nun da bir süre sonra yükselişe geçmesi bekleniyor.

GİRİŞ 10.12.2022 12:51 GÜNCELLEME 10.12.2022 14:18
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Doların güçlenme dönemi sona eriyor olabilir. 2022 boyunca dolar yükseldi. Fakat Fed’in faiz artış hızının yavaşlamasıyla Euro’nun bir süre sonra yükselişe geçmesi bekleniyor.

2023’te Euro/dolar paritesinin 0.92 ve 1.12 bandında hareket edeceği tahmin ediliyor. Bu da altın için pozitif. Yakın vadede Fed kaynaklı baskı sürse de, yılın ilerleyen dönemlerinde Fed’in faiz politikasından çark etmesi altına yardımcı olacak. Altının hareket etmesi beklenen seviyeler 1.920 dolar/ons ile 1.620 dolar/ ons aralığı.

MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI DEVAM EDECEK

Altın piyasaları tarafından takip edilen merkez bankası alımlarının yeni yılda devam etmesi bekleniyor. Merkez bankalarının altın alımı bu yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 700 tona ulaştı. 2023'teki alımlar 2022'de görülen seviyeleri görmese bile, birçok ülkenin alımlarının pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olması bekleniyor. Bu arada ETF'lere yapılan yatırımlar tekrar artabilir. Altın için borsa yatırım fonu yatırımı 2022'de önemli ölçüde cansız geçti. 2023'te altın fiyatları yükselirse, bu durum tersine dönebilir.

GÜMÜŞE ENDÜSTRİYEL TARAFDAN DESTEK SÜRÜYOR

Gümüş bu yıl ağırlıklı olarak doların altında ezildi. Fed para politikasını değiştirinceye kadar beyaz metalin baskı hissetmesi muhtemel. Gümüşte spekülatif pozisyonlar düşük seviyelerde. Fiyatların ralli yapması ETF’lere girişi artırarak fiyatlara daha fazla destek olabilir. 20/23 için gümüş işlemlerinde beklenen fiyat aralığı ons başına 25 dolar ila 17 dolar. Gümüşe destek sadece gücünü yitiren dolardan değil, endüstriyle taraftan da gelecek. Elektronik eşyadan gelen talepte ılımlı artış beklentisi var. Bu yıl 150 milyon ons olarak gerçekleşmesi beklenen güneş enerjisi sektöründeki gümüş talebinin gelecek 12 ayda güçlü artış göstereceği tahmin ediliyor.

PLATİN, GÜNEY AFRİKA RANDI’NA PARALEL ARTIŞ GÖREBİLİR

Platin piyasasında artan tedarik izlenecek. Diğer yandan Fed’in faiz artış patikasından çıkması, doların hız kesmesi ve en büyük ihracatçı Güney Afrika’nın parası Rand’ın güçlenmesi demek. Rand değer kazanırsa, platin fiyatının da paralel şekilde yükselmesi bekleniyor. Yıl içinde beklenen fiyat hareketi ise ons başına 1.150 dolar ve 800 dolar.

Talep ve üretim tarafına bakıldığında, benzinli otomobil katalizörlerinden gelen talebin piyasada denge yaratacağı söylenebilir. Küresel otomotiv sektöründen gelen talebin yüzde 14 artarak 3.3 milyon olması bekleniyor. Endüstriyel tarafta ise talebin yüzde 3 azalması ve piyasada 400 bin ons fazla oluşması bekleniyor. Mücevher talebinde tahmin edilen düşüş oranı yüzde 7.

PALADYUMUN YERİNE UCUZ ALTERNATİF ARAYIŞI

Pahalı bir metal olan paladyumuna yerine daha ucuz alternatif arayışı talebi 2023’te baskılayacak bir faktör olarak görülüyor. Diğer taraftan 2022’deki üretim sorunlarını halledilmesi nedeniyle birincil üretiminin yüzde 3 artışla 6.7 milyon ons seviyesine çıkacağı hesaplanıyor. Rus paladyumunun da piyasaya erişiminde sıkıntı yaşanmıyor. Bu da küçük bir Pazar fazlasına yol açabilir. Paladyum fiyatlarının yeni yılda hareket etmesi beklenen fiyat bandına bakıldığında yukarıda 2.250 dolar/ons ve aşağıda 1.300 dolar/ons düzeyleri bulunuyor.

RODYUM YATAY, RUTENYUM ZAYIF İRİDYUM GÜÇLÜ GÖRÜNÜYOR

Değerli metaller arasında en pahalılarından biri olan rodyum 2021’de ons başına 30 bin dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı. Fiyatlarda normalleşme sürüyor ancak yine tarihi seviyelerin üzerinde hareket ediyor. 2023'te pazarın fazla vermesi beklendiğinden fiyat tahminleri 15.500 dolar ile 9.000 dolar arasında değişmekte. Rutenyum pazarının 2023’te fazla verme yönünde hareket etmesi ve fiyatların zayıflaması bekleniyor. Beklenen fiyat aralığı ons başına 650 dolar ile 400 dolar. İridyum ise özellikle hidrojen ekonomisinin büyümesinden destek alarak güçlenebilir. İridyum fiyatının gelecek yıl ons başına 6.500 dolar ile 3.700 dolar arasında yön arayışlarının süreceği tahmin ediliyor.

KAYNAK: DÜNYA/EVRİM KÜÇÜK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar tepetaklak olsun bekliyoruz
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın fiyatları da düşer
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    fiziksel altın alın bakın keyfinize akıllı olun sanala yatırım yapmayın, yahudi fişi çekerse sonuçları ağır olur....
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar ve Euro nun dermanı kalmadı, kalori siz kaldılar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıyas edersen her şey belli...İnsan sütle başlar sonra diğer yiyeceklere geçer sonra süte döner ölür... Dünyada takasla başlamış sonra altın sonra diğerleri sonra altın sonra takas sonrada ölür....Hz Allah bir şeyin ömrünü uzatınca herşey ilk başladığına döner.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle