Bakan Kirişci açıkladı... Yusufeli Barajı ne zaman elektrik üretimine başlayacak?

Son dakika haberi... Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Yusufeli Barajı 2022'de burada su tutmaya başladık. Takvimlendirme tamamlandığında 29 Mayıs'ta elektrik üretimine başlayacak" dedi.

GİRİŞ 07.12.2022 20:57 GÜNCELLEME 08.12.2022 00:00
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"29 MAYIS'TA ELEKTRIK ÜRETİMİNE BAŞLAYACAK"

İşte Bakan Kirişci'nin açıklamalarından satır başları:

Yusufeli Barajı'na inşaatın başlama tarihi 2013. 2022'de burada su tutmaya başladık. Takvimlendirme tamamlandığında 29 Mayıs'ta elektrik üretimine başlayacak. Tam 309 gün sürecek. Burası Çoruh Nehri üzerinde kurulan bir baraj. 17 proje var burada. 8 tanesi çok önemli barajlar. Yusufeli 8 barajdan bir tanesi.

"TEKNOLOJİNİN TAMAMI BİZE AİT"

Diğerleri de hidroelektrik santralleri. Çift eğrilikli ve beton kemerli bir gövde diyoruz. Mühendislik harikası bir örnek var. Dünyada 5., Türkiye'deki en yüksek baraj. Arkasında tutabileceği su miktarı artıyor yükseklik arttıkça. Su akışını düzenlediği için, Borçka, Deriner, Arvin ve Muratlı barajlarının birikintilerini tutma özelliği sağlıyor. Taşkın önleme konusunda da muazzam bir baraj. Yan yüzeyleri de özel uygulamayla suyun direncine dayanıklı hale getirildi. Mühendis ve teknolojinin tamamı bize ait. Yusufeli ilçe. 6 kez yer değiştirmiş bir Yusufeli'ni yeniden değiştirmek zorunda kaldı. Çok daha güzel binalar yaptık. Burada barajın altında kalacak toprağı taşıdık.

"BU BARAJ KENDİNİ 2.5 YILDA AMORTİ EDECEK"

İlin adı Antalya olsun. 2.5 milyon nüfus var. Elektrikle ilgili ihtiyaç bu barajla karşılanacak. İktidara geldiğimizde baraj sayısı 276 iken 930 baraja yükseldi. Türkiye nüfusunun 30'da 1'ine bu baraj hizmet ediyor. Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek. Bazen 7 yılı bulur barajın kendini karşılaması. Barajın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olacak. Gövde, yüksekliği, depolanan su miktarı bunların hepsi neden. Telefonla görüntü almak istediğinizde 541 metre geri çekilmeniz gerekiyor. Bu ülkede güzellik adına yapılan şeyleri takip ederim. Bunlar Türkiye'nin imaj projeleri. İftihar edilecek bir şey. Önce görmek lazım. 2 gün sonra Konya'da bir açılış daha yaptık. Avşar Barajı. Hangisini anlatalım. AK Parti toplumu hizmetlere çok alıştırdı.

TARIMSAL ÜRÜNLERİN FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ NEDİR?

2002'de 65 milyon olan nüfus bugün 85 milyona çıkmışsa, bu ülke üretmiyor demek haksızlık. Biz üreticimizin elindeyken herhangi bir ihracat yasağı getirmiyoruz. Biz zeytinyağının ihracatına bile yasak getirdik. Fiyatlarda mazot ve gübreden kaynaklanan bir artış var. Normalde bir çiftçi mazot ve gübre kullanarak ürün yetişirdi. Biz dedik ki; Mart ayındaki desteği 6 ay öne çekiyoruz, Ekim ayında bu desteği üreticimize veriyoruz. Ziraat Bankası bir kart verdi, Mart'ta alacağı parayı biz yükledik. Sonra çiftçiye dedik ki; git mazot ve gübreni al. Biz böyle bir dönemde üreticimizin kullandığı 100 milyon liralık kredinin limitini biz 200 milyona çıkardık. Çünkü derdimiz ne, maliyetleri aşağıya çekmek.

"EKMEKTE UN REGÜLASYONU UYGULUYORUZ"

Mesela ekmekle ilgili de un regülasyonu uyguluyoruz. Ekmekte unun maliyeti, %27. Vatandaşlarımız, pahalı ekmek yemesin diye. Ekmek bizim temel gıdamız. 7.450 liradan buğday alıyoruz, un sanayicisine 4.500 liradan veriyoruz. Niye? Ekmek yapan fırıncı ucuz etmek satsın diye.

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI

Ben de bakan olduktan sonra Golden türü bir köpeğimiz var. Adı fındık. Mamak Belediyesi'nin sahipsiz hayvanlar bunlar. Görmediğim zaman çok üzülüyorum. Türkiye'nin bu konuyu ciddiyetle ele alması gerekiyor. Bir işlem yapılıyor, kimliklendirme işlemi. Sahipli hayvanların kayıt altına alınması için. Buradaki mesele 8 milyon civarında kedi köpek var sahipsiz. Hayvanlara sokak reva görülmüş gibi bir anlayış olduğu için sahipsiz diyoruz. Buna kendimiz karar vermeyelim dedik. Bilim dünyası başta olmak üzere paydaşlar bir araya gelsin dedik. Bolu'da çalıştay düzenledik. Bunu duyuracağız. Yön haritamızı belirleyeceğiz.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 15
  • AĞASARLI 1 yıl önce Şikayet Et
    sokak köpekleri yüzünden ne okula ne işe gidebiliyoruz. her yıl 10 larca insanımız çocuğumuz ölüyor sakat kalma yaralanmalar oluyor. acil çözüm gerekli.
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz daha erkene alsalar, kış çetin geçecekmiş de.
    Cevapla
  • PoYRaZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala burada baraj yapılıp elektrik üretimde vatandasa ne yararı olucak diyenler varya pes diyorum arkadaş böyle yorumlara.
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bereketini artırsın..emeği geçenlerden Allah razı olsun
    Cevapla
  • Öyle birşey yok 1 yıl önce Şikayet Et
    Mazot gübre desteği nezaman yatırılmış bizmi yanlış anladık öyle bir şey olmadı hani nerde yatırılmış
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocam araştır bacanağım çiftçi o da bahsetti. Maalesef çiftçiler ciddi manada teşvik ve haklarından bihaberler. Bilenler de işin hinliğinde teşviği alıyor yetkililere bir görüntü yapıp parayı alıyor Üretim falan hak getire
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle