Dolar ve Euro'da son durum

Çarşamba gününe dolar 18.63 TL'den başlarken, Euro 19.49 TL'den başladı.

Dolar ve Euro'da son durum
Dolar ve Euro'da son durum
GİRİŞ 07.12.2022 09:37 GÜNCELLEME 07.12.2022 09:37

Çarşamba gününe dolar 18.63 TL'den başlarken, Euro 19.49 TL'den başladı.

Baz etkisiyle gerilemeye başlayan enflasyon rakamları döviz kurlarında bir değişikliğe neden olmadı.

Dün TRT Haber'de katıldığı bir programda enflasyon ile ilgili konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Enflasyondaki düşüş sadece düşük baz etkisiyle ilgili değil." dedi ve ekledi "Baz etkisinin çok büyük etkisi var tabii. Biliyorsunuz geçen seneki spekülatif kur ataklarından sonra özellikle kur ataklarından sonra fiyatlarda bir maliyet oluştu. Kasım ayında nispeten ama aralık ayında 13,5’lere varan, ocak ayında 11,8’e varan ve devamında yine mayıs ayına kadar kurun ve şubattan sonra da savaşın etkisiyle oluşan bir yüksek enflasyon. Bu sene tabii tarihsel ortalamaya baktığımız zaman fiyat hareketlerinin çok hareketli olduğu dönemler de dahil tarihsel ortalamadaki enflasyon oranlarımız bu oranların çok çok altında."

Kavcıoğlu, doların stabil hale gelmesiyle ilgili olarak ise "Kur stabil bir şekilde bir dengede, bu 1-2 aylık bir süreç değil, Haziran-Temmuzdan beri böyle çok stabil" dedi.

Geçtiğimiz hafta "Aralıkta faiz artırım hızını yavaşlatabiliriz." açıklamasını yapan Fed Başkanı Powell, küresel piyasalara can suyu olmuştu. Ancak cuma günü beklentilerin üstünde gelen tarım dışı istihdam verisi doları yeniden yükseltirken, küresel piyasalarda da yön aşağıya döndü.

Dolar küresel para birimleri karşısındaki yatay seyrini sürdürüyor. Bunda gerileyen ABD hazine tahvil getirileri etkili oldu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.