Akaryakıt tepe taklak! Benzin ve motorin fiyatları 9 ay önceye dönüyor

Brent petroldeki büyük düşüş akaryakıt fiyatlarına yansıyacak. Çarşamba gecesinden itibaren benzine 2.15, motorine 1.90 lira indirim gelecek. Böylece benzin, Nisan 2022'den bu yana ilk kez 20 liranın altına düşecek.

GİRİŞ 07.12.2022 00:06 GÜNCELLEME 07.12.2022 10:04
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Petrol piyasasındaki dalgalanma sürüyor. Brent petrol çakılırken araç sahiplerine güzel haber geldi. Geçtiğimiz gün 82,68 dolar seviyesinde tamamlayan brent petrolün varil fiyatı, bugün yüzde 4 daha değer kaybederek 79,91 dolar oldu. Böylece, brent petrolün varil fiyatı 7 Ocak'tan bu yana bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Dün ABD'de açıklanan veriler sonrası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına beklenenden daha uzun süre devam edeceğine yönelik endişeler arttı.

Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerle dün yüzde 0,7 yükselen dolar endeksi, bugün 105,3 seviyesinde bulunuyor.

AKARYAKIT 9 AY ÖNCEKİ FİYATLARINA DÜŞECEK

Petrol fiyatlarındaki dalgalanma ile akaryakıt piyasası oldukça hareketli günler geçiriyor, geçtiğimiz hafta 1,16 TL zam yapılan motorinin litre fiyatı için indirim geldi. 

Çarşamba gecesinden itibaren benzine 2.15, motorine 1.90 lira indirim gelecek. Benzin, Nisan 2022'den bu yana ilk kez 20 liranın altına gerileyecek. 

Akaryakıt fiyatlarında son durum; 

İstanbul Benzin fiyatı: 20,19 TL
Motorin fiyatı ise 22,97 TL olarak güncellendi.
Ankara Benzin fiyatı:20,37 TL olurken
Motorin fiyatı ise: 23,13 TL oldu.
İzmir Benzin fiyatı: 20,36 TL olurken
Motorin fiyatı ise; 23,20 TL olarak güncel listede yer aldı.

BRENT PETROL

Kuzey Denizi'nden çıkarılan tatlı petrol türü olan Brent, dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMA TEKNİĞİ

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

EPGİS FİYAT DEĞİŞİMLERİNİ DUYURMAMA KARARI ALMIŞTI

EPDK'nın fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, sendika dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını açıklamıştı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 92
  • Ethem deliyaman 1 yıl önce Şikayet Et
    zerre kadar dürüst zerre kadar samimiysen,imam maaşlarına bi bak,asgari ücrete bir bak..imamlar asgari ücret alanlara fetva veriyor lüks haramdır diye.ayıp be
    Cevapla
  • Ali ihsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesela sen imam olsaydin imama desdek olurdun.simdi kiliseci oldugun icin kiliseciler gibi dusunmen soylemen dogrudur
    Cevapla
  • M. Yılmaz Kısacık 1 yıl önce Şikayet Et
    Ethem bey elim kazare şikayete dokundu, haberin olsun
    Cevapla
  • Halit 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’da fiyatlar yüzde 20-30 düştü bizde niye yüzde 10 düşüyor
    Cevapla
  • FATİH 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da pazar günleri kiliseye gidiliyor, biz neden gitmiyoruz...
    Cevapla
  • Yücel güvenkaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel alçaklar,yakında tepetaklak olacaksınız
    Cevapla
  • Ethem deliyaman 1 yıl önce Şikayet Et
    tabi tabi tabi
    Cevapla
  • İmam43 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu düzende zengine hiç bir şey olmaz,olan heeeeep fakire olur,asgari ücret zamlanacak,ne olacak,üreten malına zam yapacak,enflasyon yükselecek,piyasa yükselecek yine olan fakire olacak.
    Cevapla
  • Emir Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu asgari ücret hesaplaması neden biten yılın enflasyonu üzerinden yapılıyorki zaten... Verilen ücret zammından daha fazla, enflasyon yine yükseliyor
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    LPG ye yok mu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle