EYT'de en kritik tarih belli oldu: 12 Aralık

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenleme ile ilgili son toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı. Son kararı ve düzenlemenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık 2022 tarihinde Kabine Toplantısı'nın ardından vermesi bekleniyor.

GİRİŞ 07.12.2022 09:14 GÜNCELLEME 07.12.2022 09:15
Bu Habere 397 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli  ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı. Toplantıda EYT düzenlemesine ilişkin son durum değerlendirildi.

Düzenlemenin ilerleyen günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. 

2022 yılının ikinci yarısında çalışmaları hızlanan EYT düzenlemesinin Aralık ayında Meclis'e gelmesi bekleniyor. Kamuoyunda 'emeklilikte yaşa takılanlar' olarak bilinen vatandaşlardan ilk etapta 1,6 milyonu aşkın kişi emekli olacak. 

EYT'DE KRİTİK TARİH: 12 ARALIK!

Son kararı ve düzenlemenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık 2022 tarihinde Kabine Toplantısı'nın ardından vermesi bekleniyor.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, 4447 sayılı kanunla haklarında emeklilikte kademeli yaşlar getirilenler diğer bir ifadeyle, kanunda öngörülen prim gün sayısı ile sigortalılık süre şartlarını yerine getirdikleri halde, belirlenen emeklilik yaşlarını doldurmayanlar EYT’li olarak ifade ediliyor. Ancak son zamanlarda kapsamın genişletildiği görülüyor.

Yani 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlardan yaş koşulunu yerine getirdiği halde prim gün sayısı veya sigortalılık süre şartını yerine getirmeyenler de kendini EYT’li olarak ifade ediyor.

EYT'DE GÜN VE YIL HESABI

EYT’liler 4447 sayılı kanunla getirilen ve ilgili sosyal güvenlik kanunlarında emeklilikte kademeli yaş şartını düzenleyen geçici maddelerin iptal edilmesini ve 8 Eylül 1999 tarihinden önceki emeklilik koşullarının kendileri için uygulanmasını istiyor.

Bu koşullar SSK’liler için:

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olmak ve en az 5000 gün,
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olmak, 15 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 3600 gün,
- Kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 5000 gün,
- Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak.

Bağ-Kur’lu ve devlet memurları için:

- Yaş koşulu olmaksızın kadın ise 20, erkek ise 25 tam yıl prim ödemiş olmak.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 397
  • Hüsamettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Şartsız, koşulsuz 99 öncesi hakkımızı istiyoruz.
    Cevapla
  • Balıkesirli 1 yıl önce Şikayet Et
    32 yıllık sigortalılık sürem 10 bin 280 gün prim günüm var işsizim, EYT mağdurları adalet bekliyor.
    Cevapla
  • İsmail kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    51 yaş erkekler 49 yaş bayanlar vatana millete hayırlı olsun.Allahın Rahmeti Bereketi Magfiredi Affı Selamı Devletimize ve Milletimize üzerine olsun
    Cevapla
  • eyt 1 yıl önce Şikayet Et
    kimse kusura bakmasın EYT liler hakkı olmayanı istemiyor. geçmiş hükümetlerin cıkarttıgı kanunla( ki bu kanun geriye işletilmiştir) elimizden bir gecede alınan haklarımızı geri istiyoruz. Ki hükümetin açıklamalarından da gereginin yapılacağını anlıyoruz. Kimse yok sınır olmalı öyle olmalı böyle olmalı diye kafa karıstırmasın.bu tarz yorum yapan arkadaslar eger EYT li iseler emekliliik dilekçesini vermez 50 yaşına kadar emekli olmaz kendince sorununu çözmüş olur. eger EYT li değil iseler lütfen başka yerde oynayın rica ediyoruz.
    Cevapla
  • misafirrr 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlette devamlılık esas değil mi? ne yani o zaman geçmiş hükümet hata yaptı yanlış yaptı diye hiç bir şey düzeltilmesin, o zaman mevcut iktidarda olanlar ve olacaklar neyden sorumlular, Bu mantıkla Yarın Hükümet ben Otomobilde ÖTV'yi kaldıracağım, daha ucuza sağlayacağım dese, Senin aklına göre kaldırılma ması lazım öyle mi?
    Cevapla
  • Oğuzhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakma da elinen alındığını düşündüğün haklar hangi hükümet döneminde alındı
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaş şartı mutlaka olmalı.Eytli olarak haksızlık yapılmamalı , biri 49,50 ,51 yaşına gelmiş beklemiş. Öteki 43 ,44,45 yaşında . Aynı anda emeklilik haksızlık olur.Mutlaka fark olmalı.Birinin dokuz, on bin gün olmuş öteki beşbin günde. Maaşlarda ödenen prime göre olmalı.Artık bu işe nokta konmalı.Net olarak açıklama yapılıp yasalaşmalı.Çok uzadıkça uzadı, tepkiler de artmaya başladı.
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş benim9900 günüm var.giriş 89 -12 . Ay ,yıl otuziki .2023 10 . Ay naspse emekliyim. Şimdi yaş 51 i geçmiş.Nasıl 43 yaşındaki biriyle aynı anda emekli olacağız.? Bu haksızlık değil mi? Biraz eğri oturp doğru konuşalım.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 58 1 yıl önce Şikayet Et
    Turan Arkadaş Prim Sayısının Yaş ile arttığını sanıyor galiba, Prim sayısı çalışsarak artıyor haberin yok. Adamın biri 60 yaşında Primi 5000 gün. ama ben mesela 43 yaşımdayım primim 7700 gün. Anladın mı TURAN KARDEŞ Senin kaç günün var, sen devlete kaç gün prim yatırdın yazda öğrenelim. Ama sen muhtemelen şimdi okeyde taş bekliyorsundur ekrandaki oynunda
    Cevapla
  • eytli 1 yıl önce Şikayet Et
    52 oldu yaş hala bekliyorum yilim doldu 33 yill çalişacak sağlik yokk. ...
    Cevapla
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin de hakların 1 günde elinden alınsın. Sana deseler ki yarından itibaren mevcut haklarını elinden alıyoruz ki inşallah derler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle