KKTC’ye ihracatta TL zorunluluğu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yapılan ihracatın yalnızca Türk lirası cinsinden gerçekleştirilmesi zorunlu hâle geldi.

KKTC’ye ihracatta TL zorunluluğu!
KKTC’ye ihracatta TL zorunluluğu!
GİRİŞ 06.12.2022 08:59 GÜNCELLEME 06.12.2022 09:40

Türkiye ekonomi modeli ile yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla kalıcı fiyat istikrarını sağlamak için çalışmalar sürerken, liralaşma stratejisi de bu modelin önemli unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Liralaşma stratejisi ile birlikte finansal sistemin Türk lirası ağırlıklı bir yapıya kavuşması hedeflenirken, bu alanda yeni adımlar atılıyor. Son olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yapılan ihracatın yalnızca Türk lirası cinsinden gerçekleştirilmesi zorunlu hâle geldi.

MADDE HÜKMÜ YÜRÜRLÜKTE

Türkiye ile KKTC arasında 2-3 Haziran 2021’de gerçekleştirilen Ortak Komite Toplantısı’nda iki ülke arasında ticaretin ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine dair bir protokol imzalanmıştı. Söz konusu protokolün ekinde yer alan eylem planı doğrultusunda KKTC ile ikili ticarette Türk lirası kullanımının yaygınlaştırılmasına karar verilmişti. Alınan bu karara istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçen ay, İhracat Genelgesi’nin “Türk lirası ihracat” başlıklı maddesinde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatta, GB’nin 22’nci hanesinin Türk lirası olarak beyan edilmiş olması ve ihracata ilişkin bedelin Türk lirası olarak tahsil edilmesi zorunludur. Ancak 5 Aralık 2022 tarihinden önce düzenlenen gümrük beyannameleri ve bu kapsamda yapılan tahsilatlar için bu şart aranmaz” olarak değiştirilmişti. Değişiklik konusu madde hükmü dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece bu tarihten sonra KKTC’ye yapılan ihracatın yalnızca Türk lirası cinsinden gerçekleştirilmesi zorunlu oldu.

Öte yandan KKTC’nin dış ticaretinde en önemli paya sahip ülke Türkiye. Geçen yıl KKTC’ye yapılan ihracat yeniden 1,3 milyar dolar seviyesine çıktı, aynı yıl ithalat da 121 milyon doları buldu. Son karar ile 1,3 milyar dolarlık ihracat, TL cinsinden devam edecek. 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.