Efsane indirimler mercek altında

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de kasım ayında 'efsane cuma', 'şahane kasım', 'şahane cuma' gibi sloganlar kullanılarak gerçekleştirilen indirim kampanyalarını mercek altına aldı. Sonuç ocak ayında toplanacak Reklam Kurulu'nda karara bağlanacak

Efsane indirimler mercek altında
Efsane indirimler mercek altında
GİRİŞ 03.12.2022 11:53 GÜNCELLEME 03.12.2022 11:59
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 'şahane kasım', 'muhteşem cuma teklifleri', 'yıldızlı günler' gibi sloganlar kullanılarak gerçekleştirilen ve pek çok ürün çeşidinde yüksek oranlarda indirim yapıldığını iddia eden alışveriş kampanyalarına ilişkin Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlık, belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtması ve kampanyanın hemen öncesinde indirime konu ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı algısı yaratılmaması hususları üzerinde durdu.

İNCELEMEYE ALINDI

Kasım ayı boyunca bakanlığın re'sen yürüttüğü incelemelerin yanında, tüketicilerin şikayetleri üzerine de söz konusu kampanyalar incelemeye alındı.

Bakanlığa bildirilen şikayetler arasında kampanyalarda belirtilen indirim tutar ve oranlarının gerçeği yansıtmaması, indirimli fiyatların uygulandığı tarih aralığının belirtilmemesi, indirimli olarak satışa sunulan malın stok bilgilerinin tüketicilere sunulmaması yoğunlukta yer aldı.

BİRÇOK KATEGORİYİ KAPSIYOR

Re'sen ve şikayetler üzerine; tekstilden kozmetiğe, teknoloji ürünlerinden kuyum ürünlerine kadar çok sayıda ve farklı nitelikteki ürünleri kapsayacak şekilde genişletilen inceleme faaliyetleri kapsamında söz konusu firmaların beyan ettikleri indirim miktarlarının ve oranlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ilişkin savunmaları talep edildi. Söz konusu kampanyalara ilişkin incelemeler sürüyor.

Mevzuat uyarınca ayda en az bir kez toplanan Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından 2023 yılının ocak ayı içinde yapılacak toplantı ile alınan kararlara ilişkin sonuçlar paylaşılacak.

Mart-kasım ayları arasında Reklam Kurulu’nda toplam 33 indirimli satış kampanyasının karara bağlandığı ve 27’si için mevzuata aykırılıktan toplam 628 bin 586 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şahane Kasım mı? Hiçbir zaman bu tiplere, şu gün bugün deyip fiyatı ikiye katlayıp biraz aşağı çekerek milleti kandıranlardan bişey almadım. Diğer günler daha hesaplı oluyor.
    Cevapla
  • Mahmuttr 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey kasımda ucuzlamadi. Çoğu aynı fiyat bazıları arttı. Ve gelen malzemelerin çoğu vasıfsız kalitesiz.
    Cevapla
  • garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimi incelicek küçük esnafımı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    rekabet kurulu hic bir ise yaramiyor bi sekilde satilan marketler vardi tansaş kipa gibi bu markalari migros aldi bazi yereller vardi carrefour aldi tekelleşen her şey pahalilasir adamlar bildigine göre at koşturuyor bunlar cezalandirilmali ve satin alimlara izin verilmemeli rekabeti arttirmak için zordaki desteklenmeli
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan yalan ne indirim şimdi fiyatlarla yanısıydı bunlar sahtekar düzen baz ticareti yapıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle