1 yıl kullanılmayan cep telefonlarına dikkat

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de cep telefonlarının kimlik bilgileri (IMEI) kayıtlarına ilişkin oluşturulan düzenlemeyle şebeke almayan cep telefonlarının pasif hale getirilme süresi, 1 yıla düşürüldü. Telefoncular bu konuda tüketicileri uyardı.

1 yıl kullanılmayan cep telefonlarına dikkat
1 yıl kullanılmayan cep telefonlarına dikkat
GİRİŞ 02.12.2022 10:14 GÜNCELLEME 02.12.2022 10:18
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan telefonların IMEI bilgilerinin pasife alınması, 7 yıldan 1 yıla düşürülüyor. Düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiş olacak. Uzmanlar ise vatandaşa kullanmadığı telefon hakkında uyarıda bulunurken, yasanın kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Yaklaşık 18 yıldır iletişim sektöründe işletmeci olduğunu belirten Şirin Göktimur, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yasadan olumsuz etkileneceklerini ifade etti.

1 yıl boyunca vitrinde satılmayan ve telefonun sinyal almadığı durumda pasife alınmasıyla mağdur olacaklarını dile getiren Göktimur, “Normalde var olan bir yasa vardı. Herkesin bildiği gibi 7 yıl kullanılmayıp sinyal almayan telefonların şebekeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kesiliyordu. Bu normal bir yasaydı. Ancak son zamanlarda meclise sunulan bir yasa teklifi oldu. Bu yasa içerisinde bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının kullanıma kapanacağı bildirildi. Yani bu da demektir ki bu telefonların iletişimi kesilip çöp olacak. Aynı zamanda biz telefoncuların vitrininde çeşitli markalardan telefonlar bulunmakta. Bazı ürünleri 1 yıl bazılarını ise 2 yıl oluyor satamıyoruz. Böylelikle bir yılın sonunda bakacağız ki 30-40 tane her esnaf arkadaşın satılmayan telefonu pasif olacak” dedi.

1 YIL İÇERİSİNDE TELEFONUN SİNYAL ALMASINI SAĞLAYIN

Kullanıcılara uyarıda bulunan Göktimur, “Tüketiciler arızalı telefonu evde bir kenara atıp bekletmemelidir. Bu süre zarfında telefonunu tamir ettirmeye imkan bulamayan kullanıcı, bir yıl içerisinde mutlaka en az bir kez telefona SIM kartını takıp cihazın sinyal almasını sağlamalıdır. Bir iki görüşme yapılıp tekrar telefon bırakılmalıdır. Eğer bu yapılmazsa mağduriyetler yaşanabilir” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 4
  • serdar demir 1 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşın yararına değil zararına olur. vergisini ödeyerek aldığı telefon hangi hakla kapatılır yaa
    Cevapla
  • Tek 1 yıl önce Şikayet Et
    Iyice kafayı yediler avrupa bende dolap da bekleyen ceo var beş yıldır cep var kimse karışmaz adam izine gidip gelse her yıl sorun demek
    Cevapla
  • serdar demir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çift hatlı telefon kullanıyorum. 2. hat 1 yıl kullanmazsam kapanacakmı? vergisini ödeyerek aldığım ürünü devlet neden kapatır ya? bunun devlete ne kazancı var? vatandaşa faydası nedir? hiç mantıklı değil
    Cevapla
  • umutk 1 yıl önce Şikayet Et
    tbmm türk milletine zarar veriyor sürekli
    Cevapla