Çin imalat sanayisi kasımda daralmaya devam etti

Çin'de imalat sektöründeki ekonomik etkinliğin öncü göstergeleri kasımda daralma eğiliminin sürdürdüğüne işaret etti. Çin Genel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekimde önceki aya göre 0,2 puan artışla 49,4 oldu.

Çin imalat sanayisi kasımda daralmaya devam etti
Çin imalat sanayisi kasımda daralmaya devam etti
GİRİŞ 01.12.2022 16:50 GÜNCELLEME 01.12.2022 16:50

Ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin'in Çin Genel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ekimde önceki aya göre 0,2 puan artışla 49,4'e çıktı.

Endeks, geçen aya göre artış kaydetse de büyüme eşiğinin altında kalarak, daralmanın devam ettiğini gösterdi.

Piyasa araştırma şirketi IHS Markit'in imalat sektöründeki işletmelere gönderdiği anketlerle hazırlanan endeks, ağustosta 49,5, eylülde 48,1 ve ekimde 49,2 ile büyüme eşiğinin altında kalmıştı.

Büyümenin öncü göstergesi sayılan endekste, 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalışa işaret ediyor.

Sonbahardaki Covid-19 salgınları ve karantina tedbirleri hem üretime hem de tüketime darbe vururken, işletmeler hammadde ve üretim maliyetlerinin arttığını, satın alma, stoklar ve istihdamda gerileme olduğunu bildirdi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı resmi imalat sanayi PMI endeksi de önceki aya göre 1,2 puan azalarak 48'e gerilemişti.

SALGIN TEDBİRLERİ EKONOMİK BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜYOR

Omicron'un bulaşıcılığı yüksek alt varyantlarının yayılmasıyla sonbaharda vaka sayısı artarken, ekonomik faaliyetleri sekteye uğratan salgın tedbirlerinin son çeyrekte değişeceğine dair işaret görülmemesi, ekonomik beklentileri ve güveni olumsuz etkiliyor.

Öncü göstergeler, ekonomik toparlanmanın dalgalı seyrettiğini gösterirken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme hedefine ulaşıp ulaşamayacağı belirsiz görünüyor.

Büyüme oranı ilk üç çeyrekte yüzde 3'te kalmıştı. Çin, Covid-19'a karşı, vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor.

Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.