TİSK'ten EYT ve asgari ücret açıklaması: 3 önerinin 2'si kabul edildi

Meclis'e bu ay gelmesi beklenen EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, 2 maddede anlaşma sağlandığını açıklayarak 3 maddeye dikkat çekti.

TİSK'ten EYT ve asgari ücret açıklaması: 3 önerinin 2'si kabul edildi
TİSK'ten EYT ve asgari ücret açıklaması: 3 önerinin 2'si kabul edildi
GİRİŞ 01.12.2022 16:16 GÜNCELLEME 01.12.2022 16:16
Bu Habere 137 Yorum Yapılmış

Asgari ücret zammı için geri sayıma geçildi. Milyonların heyecanla beklediği pazarlık görüşmeleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya geldi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, toplantı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile “emeklilikte yaşa takılanlar” gündemli bir araya geldi.

Bakanlıkta iki toplantı arasında bir basın açıklaması yapan Burak Akkol, kıdem tazminatı finansmanı ve emekli olanların çalışmaya devam etmesi halinde oluşacak ilave prim yükünün azaltılması konusunda Bakan Vedat Bilgin’in düzenleme yapılacağını söylediğini aktardı.

TİSK Başkanı Akkol, küresel ve Türkiye gelişmelerinin işletmelerin rekabetçiliğini koruması gereken bir dönem gerektirdiğini ve düzenlemelerin tüm taraflar için uygun olmasını beklediklerini kaydetti. Bu kapsamda, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin hazırladıkları ve Bakanlığa sundukları rapordaki görüşleri tekrar değerlendirdiklerini belirten Akkol, temel olarak sundukları 3 çözüm önerisinden 2’sine ilişkin Bakan Bilgin’in düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğini açıkladı.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN KGF DESTEKLİ KREDİ, EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN PRİM DÜŞÜRÜLMESİ

TİSK Başkanı Akkol, yaptıkları bir ankette, EYT kapsamına giren çalışanların yüzde 80’inin emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istediğini, yine işverenlerin de büyük kısmının bu kişileri çalıştırmak istediği sonucunun çıktığını belirterek, “Demek ki burada bir uyum sözkonusu. Sayın Bakan daha önce müjdeyi vermişti, şimdi bir kez daha teyit etmiş olarak söylüyorum. Biliyorsunuz, emekli olup çalışmaya devam edince yüksek prim ödeniyordu. Bakanımız müjdeyi verdi bu durumda işverene ilave maliyet olmadan işveren ilişkisi devam edecek, çalışanlarla, emekli olup çalışanların primleri eşitlenecek” dedi.

Gündeme taşıdıkları bir başka konu olan kısa süre içinde çok sayıda kişinin emeklilik yoluyla kıdem tazminatı istemesiyle ortaya çıkacak finansman yükü konusunda da ilerleme sağlandığını belirten Akkol, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli, uygun bir finansman sağlanması yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. Akkol, Bakan Bilgin’in Hazine ve Maliye Bakanlığının da bu konuda uygun görüşte olduğu bilgisini verdiğini vurgulayarak, “Emekli olanlar aynı gün emekli olursa ilave finansman sıkıntısı olabilir. Büyük işleri düşünün. Bu durumda işçinin mağdur olması ihtimali var. Sayın Bakanımız müjdeyi verdi. KGF’den uygun kredili işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık” dedi.

EMEKLİLİKLERİN ZAMANA YAYILMASI KONUSUNDA BİR SÖZ YOK

Özgür Burak Akkol, üçüncü talepleri olan, emekliliği hakedenlerin hepsimin aynı anda emekli olmasının önlenmesi, bir plan dahilinde zamana yayılması konusundaki taleplerini de hatırlattıklarını ancak Bakan Bilgin’in bir görüş bildirmediğini kaydetti. Bu düzenlemenin hem üretim, hem de iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli olduğunu belirten Akkol, “Kritik bazı sektör ve şirketlerde üretimi ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor, bazı departmanlar birden boşalabilir. Üretim yanında iş sağlığı ve güvenliği sorunları olabilir. İşçi arkadaşları mağdur etmeden, üretimi de aksatmadan emekliliği organize ediyor olmamız lazım” dedi.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ"

Asgari ücretle ilgili konuşan Akkol, "Bugün gündemimizde asgari ücret yok. Bugün sürecin ilk günü Türk İş Başkanımız yukarıda sayın Bakanımız yukarıda az sonra benim de katılacağım toplantıyla süreci ve takvimi detaylandıracağız. Komisyon hem işçi hem işveren tarafını temsil ediyor hem de devletimizi temsil ediyor. Kimin üye olacağı ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Yakın zamanda ilk toplantısını yapacak. Ben son asgari ücretteki üçlü imza sürecini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Türk İş, devletin, işverenlerimizin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştik bu ortak mutabakatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olduğu bir husus olduğunu biliyoruz. Bu dönemde biz işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Burada işverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan, dengeli bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Hem EYT hem asgari ücret sürecinin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

7 ARALIK YADA O HAFTADA İLK TOPLANTIYI BEKLEYEBİLİR MİYİZ?

Henüz netleşmedi. Biz de tarihi paylaşmaktan memnun oluruz. Bu konu ülkenin gündeminde 31 Aralık’ın son gecesine kadar beklemenin gerek olmadığını düşünüyoruz. Ne kadar erken anlaşabilirsek ülkenin gündeminden o kadar erken alırız. Toplantılar uzun geçiyor. Gereken saygıyı göstermemiz gerekiyor. Komisyon çok detaylı verilere bakıyor. Binlerce işletmenin verilerine yer veriliyor. Komisyonun çok taraflı değerlendirmeler yaptığını, iyi niyetle pazarlıktan ziyade ortak bir hedefe nasıl ulaşabiliriz gayesiyle olumlu bir şekilde toplandığını ifade etmek istiyorum" dedi. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 137
  • Devastading 1 yıl önce Şikayet Et
    97 girişliyim 9000 pirim 26 yıl çalıştım benle çalışanlar 15 yıldır emekli maaşı alıyor bu yasayı sonuçta devlet çıkardı çıkan yasaya da saygılıyım ama geriye dönük işletildi hak kaybımız var bir an önce çıkarılmalı
    Cevapla
  • Mustafa Cemil Ergün 1 yıl önce Şikayet Et
    Doktorların ve avukatların aldığı parayı bende alayım emekliğe gerek yok el insaf
    Cevapla
  • İbo 1 yıl önce Şikayet Et
    Okusaydinda alsaydin
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu EYT herkese hayırlı olsun... Ama stajer ve çıraklık sigortası en geç şubata kadar gözden geçirilmeli...
    Cevapla
  • Alaattin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaş gelecek 48 ya da 50 boşuna ümitlenmeyin. sizden sonra 60 yaşında emekli olacakları da düşünün biraz
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış anlamayın tamam bizden sonra emekli olacakların işi zor Allah yardimcilari olsun ama askerliği beraber yapmadik
    Cevapla
  • Erdem 1 yıl önce Şikayet Et
    EYT mağdurları müjde bekliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle