Son Dakika: Başkan Erdoğan 'kararlıyız' dedi: Tarihi İpek Yolu yeniden ihya ediliyor!

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Ağrı Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, "Tarihi İpek Yolu'nu yeniden ihya etmeye kararlıyız." dedi.

GİRİŞ 01.12.2022 14:22 GÜNCELLEME 01.12.2022 15:34
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Ağrı Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

2,5 MİLYARLIK YATIRIM

Ağrı gerçek kimliğini bulmaya başlamıştır. 2,5 milyarlık yatırımla mesafe 35 dakikada kat edilecek. Ulaşım yatırımlarını kalkınmanın temel altyapısı olarak görüyoruz. Tarihi İpek Yolu'nu yeniden ihya etmeye kararlıyız.

Projemizin ülkemize yıllık katkısı; 70 Milyon lirası vakitten 41 Milyon lirası yakıttan olmak üzere 111 Milyon lirayı bulurken, 8 Bin 500 tona yakın karbon azaltımına da vesile olacaktır.

ERDOĞAN'DAN ZENGEZUR MESAJI

Zengezur güzergahında hayata geçmesiyle; Ağrı'nın uç beyliği yaptığı bu bölgenin ekonomik ve sosyal hareketliliği zirveye çıkacaktır.

MESAFE YARI YARIYA DÜŞECEK!

Yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yol sayesinde Ağrı ile Patnos arasındaki mesafe 1 saat değil 35 dakikada kat edilebilecek.

Terör tehdidini sınırlarımızın dışına atmamızla birlikte Doğu Anadolu bölgemizde de gözle görülür bir yatırım hareketliliği başladığını görüyoruz.

Açıklanan büyüme rakamları doğru istikamette olduğumuzu gösteriyor. 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerlemekle kalmıyor Türkiye Yüzyılı'na da hazırlanıyoruz.

"TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR KÖŞESİNDE HİZMET VE ESER FIRTINASI ESTİRİYORUZ"

Doğu Anadolu'yu Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksı konumundaki Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos kara yolunun 70 kilometrelik kesimi tamamlanarak hizmete sunuldu.

140 metrelik Murat-1 Köprüsü, 150 metrelik Murat-2 Köprüsü ve 335 metrelik Tutak Viyadüğü ile 22 kavşak, 109 menfez inşa edilen Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos kara yolunun açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katıldı.

Törende konuşan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonunu rehber edinerek yarının ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak adımları ülkenin 81 ilinde atmaya devam ettiklerini söyledi.

"Dünya ekonomik krizlerle boğuşurken bizler Türkiye'nin dört köşesinde hizmet ve eser fırtınası estiriyoruz." diyen Karaismailoğlu, çalışma arkadaşlarıyla ülkenin geleceğinin yatırımlarını bir bir inşa ettiklerini bildirdi.

Açılışı yapılan yolun önemini anlatan Karaismailoğlu, "Son yirmi yıldır yaptığımız yatırımlar sayesinde, akaryakıttan, zamandan kaza maliyetlerine kadar her yıl ülkece yaklaşık 55 milyar lira tasarruf sağlıyoruz. 29 bin kilometreye yaklaşan bölünmüş yol ağımızın yanında 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatımız da devam ediyor. Bugün de huzurlarınızda serhat şehrimiz Ağrı'dan Patnos'a uzanan 70 kilometrelik kuzey-güney aksındaki bölünmüş yol bütünlüğünü sağlayacak Ağrı Hamur Tutak-Patnos Yolu'nu açmanın heyecanı, mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz." dedi.

Yolun başta tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm olmak üzere Ağrı'nın sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'm, güzel vatanımızın kalkınmasına, vatandaşlarımıza iş olacak, aş olacak, ekonomik canlılığa katkı verecek yollar, köprüler, limanlar, tüneller inşa ederek destek veriyoruz. Bu düşüncelerle ülkemizin geleceğine ışık tutan her projede yanımızda olduğunuz ve desteklediğiniz için çalışma arkadaşlarım adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ağrı Hamur Tutak-Patnos yolunun tamamlanmasına katkı sağlayan bütün çalışma arkadaşlarıma da gönülden teşekkür ediyorum. Projemizin başta Ağrı olmak üzere tüm ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Törene, Vali Osman Varol, Tutak Kaymakamı Enis Aslantatar, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Tutak Belediye Başkanı Bülent Duru, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu, kamu kurum müdürleri, vatandaşlar, Karayolları ekipleri de katıldı.

Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek kara yolunun açılışı gerçekleştirdi. Açılış sonrası, Tutak halk oyunları ekibinin gösterisi izlendi.

Bakan Karaismailoğlu, kullandığı bir otomobille yolda test sürüşü yaparak "Hayırlı olsun" dileğinde bulundu.

Beraberindekilerle Tutak Belediye Başkanı Duru'yu ziyaret eden Karaismailoğlu, daha sonra taziye evini ve ilçe esnaflarını ziyaret etti.

AĞRI - PATNOS DEVLET YOLU İLE BÖLGE EKONOMİSİ CANLANACAK 

Proje ile Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos arasında bölünmüş yol kalitesiyle hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşım hizmeti tesis edilecek.

Doğu Anadolu'yu Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksı konumundaki Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun bölünmüş yol haline getirilmesiyle başta tarım, hayvancılık ve turizm olmak üzere Ağrı'nın sosyoekonomik gelişimine önemli katkılar sağlanacak. 

Ağrı ve Kars'ta yaygın olan büyükbaş hayvancılıktan elde edilen ürünlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne daha kısa sürede ve güvenli taşınmasını sağlayacak yol, Güneydoğu'dan Ağrı Dağı ve Van Gölü gibi turizm lokasyonlarına da ulaşımı kolaylaştıracak.

Ayrıca, Murat Nehri üzerine inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santral projeleri nedeniyle baraj suları altında kalacak mevcut yol kesiminin viyadükle geçilmesi sağlanarak, ulaşımın kesintiye uğramasının önüne geçildi. Bölünmüş yol ile Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos arasında daha önce 60 dakika süren seyahat süresi 25 dakika kısaltılacak ve 35 dakikaya inecek.

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 31
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    tutak ve hamur ilçelerimiz oğuzun kızık boyundan Türkmenler ile meskundur. kürtçe konuşanların da tamamı özellikle hanefi mezhebi mensupları bu oğuz boyuna mensuptur. bu yol ile azerbaycan ticareti canlanacak, bölgenin kalkınması ve hayvancılık sayesinde insanlar zengin olacaklardır.
    Cevapla
  • Niksarlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis gerçek Turancı sensin, geç farkettik hakkını helal et. Her daim dualarımızdasın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ağrı yurdumun güzel diyarı. İnsanı, havası güzel şehrimiz.
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    pardon Ortadoğu diyecektim.Ortadoğudan da Güneydoğuya girmişlerdi temizlendi
    Cevapla
  • bursa1963 1 yıl önce Şikayet Et
    reis im altın uçmuş dünyada altın düştü bizde çıktı dünyada altın çıktı bizde yine çıktı ekonomi çoştu derken bankaların kredi vermediği insanlar akrabalarından altın ile borç alıyorlar güzel ülkemin insanı her şekiilde terse düşüyor bir el atın artık şu işe
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    merkez bankamız müthiş bir altın birikimi yaptı. bunlar geleceğimiz için dolardan daha büyük teminat. dünya altına döndüğü için altın artık ucuzlamaz. fakat artışta yavaş yavaş olur. 2023 te bu artış devam eder fakat ülkemizde de bolluk olur inşaallah. altın borcumuz olsun, çıkartır öderiz. döviz borcu boynumuzu eğmemize sebeb olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle