Borsa İstanbul'da yeni rekor geldi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılbaşından itibaren yüzde 168 getiriyle dünya genelinden pozitif ayrışırken, son 2 ayda yüzde 57 kazançla 2000 yılından bu yana en güçlü iki aylık performansını sergiledi.

GİRİŞ 01.12.2022 12:45 GÜNCELLEME 01.12.2022 12:45
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana getiri arayışındaki yatırımcıların yüzünü güldürüyor.

Küresel pay piyasalarının büyük çoğunluğunun negatif seyrettiği bu yıl Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11 ayda yatırımcısına yüzde 168 getiri sağladı.

Son 2 ay dikkate alındığında BIST 100 endeksi yüzde 57 değer kazanırken, söz konusu yükseliş Ocak 2000'den bu yana en güçlü iki aylık performansa işaret etti.

BIST 100 endeksinde bu dönemde dolar bazlı yükseliş yüzde 56 olurken, endeks 267 puan seviyesine çıktı. Endeks, yılbaşından bu yana gösterdiği performansa karşın dolar bazlı tarihi zirvesi olan 509 puandan oldukça uzakta bulunuyor.

BIST 100 endeksi, geçen ay yüzde 25,1 artarak 4.977,64 puanla kapanış rekorunu kırarken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 4.988,68 puana taşıdı. Borsa İstanbul'da hesaplanan tüm sektör endeksleri kasımda yükselirken, en çok getiriyi yüzde 60 ile madencilik sağladı.

Hisse bazlı bakıldığında BIST 100 endeksinde kasımda 98 hisse değer kazanırken, 2 hisse değer kaybetti. En çok kazandıran yüzde 89 ile Koza Altın İşletmeleri, en fazla kaybettiren ise yüzde 42 ile Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu.

"YATIRIMCILAR HİSSE SENEDİ KONUSUNDA OLDUKÇA SEÇİCİ OLMALI"

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, üçüncü çeyrek şirket finansal sonuçlarının ardından borsadaki yükselişin sürpriz olmadığını söyledi.

BIST 100 endeksinde hisse ve sektör bazlı kısmi ayrışmalar ile ciddi oynaklıkların göründüğüne de dikkati çeken Gödek, buna karşın negatif reel getirinin yoğun olması sebebiyle yerel varlık fiyatlamalarında hisse senedine yönelimin getiri arayışının doğal bir sonucu olduğunu ifade etti.

Gödek, son dönemde halka arzların da uzun bir aradan sonra yeniden hareketlendiğini vurgulayarak, "Bu da yine yerli yatırımcı sayısındaki artışın açıklayıcısı. Genel olarak dış fiyatlama başlıklarından ayrıştığımız için daha lokal gelişmelerle hareket ediyoruz. Bu nedenle yatırımcıların tek yönlü hisse senedi piyasası olmadığı gerçeğini bilerek ilerlemelerinde ciddi fayda var." dedi.

Türkiye'nin, dünyanın her ülkesinde geçerli kavram olan meşhur "seçim rallisinin" başlangıç noktasında olduğunu belirten Gödek, sürecin, yabancı yatırımcı oranındaki ciddi düşük seviyeler nedeniyle oynaklığa açık olabileceğini söyledi.

Gödek, piyasalardaki her haber akışının olması gerektiği ölçekte fiyatlanmadığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yine bir diğer kabul görmüş gerçek, Türk şirketlerinin tarihsel ortalamalarına kıyasla iskontolu işlem gördüğü. Ancak bunun da farklı birçok gerekçesi söz konusu. Yatırımcılar, her zaman yarınki farklı koşullarda ortak oldukları şirketlerin hikayelerini bilmeli, gerektiğinde uzun vadeli ortaklık ile ilerleyecekleri bilincinde olmalı. Kulaktan dolma, sosyal medya ve mesajlaşma grubu hesapları yörüngesinde hareket etmek bugünün yeni yatırımcılarını, yarının küskün hisse senedi yatırımcıları haline getirebilir. Biz genel olarak model portföy mantığını benimseyerek ilerliyoruz. Geride kalan her sektör/şirket aynı potansiyele sahip değil. Dönemsel farklılaşmalara da dikkat etmeli."

"DOLAR BAZINDA DA BENZERLERİNDEN CİDDİ ANLAMDA POZİTİF AYRIŞTI"

Vakıf Yatırım Direktörü Altan Aydın da Borsa İstanbul'un tarihi zamanlar yaşadığını ifade ederek, "Enflasyon beklentileriyle başlayan, güçlü bilançolarla yükselişine devam eden BIST 100 endeksi, sürekli zirve yenilerken, dolar bazında da benzerlerinden ciddi anlamda pozitif ayrıştı." dedi.

Son dönemdeki en güçlü temanın, hala ucuz kalmış endeks ağırlığı yüksek şirketler ve alternatifsizlik olduğunu vurgulayan Aydın, bu temanın zaman zaman kar satışlarına sebep olabileceğini ancak genel olarak yükseliş trendinin korunmasını beklediklerini kaydetti.

Aydın, bunun için özellikle gayrimenkul yatırım ortaklığı, holding, gıda, otomotiv ve sigortacılık sektörlerinin ön planda kalabileceğini belirterek, "BIST 100 endeksinde 5.100 ve üzerinde ivme kaybı görülme ihtimali olsa da yatırımcılara, 4.750 seviyesi üzerinde kalındıkça, pozisyonlarını korumalarını öneriyoruz. Aralık ayında oluşabilecek muhtemel dalgalanma ve kar satışlarını yine orta vade için alım fırsatı olarak izliyoruz. Bu görüşümüz için yurt içindeki mevduat faizleri, yurt dışı piyasalar ve merkez bankalarının adımları risk oluşturabilir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Döviz ve altın karşısında TL hızla neden eriyor? Bunun cevabı var mı peki?
    Cevapla
  • Hasip 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu borsa, bizi ne kadar ilgilendirir. Sabah para borsa, öğle para borsa, aşkam aynı ondan sonra şu sahte bu sahte , piyasa sahte egoist çıkarcı . Önce ahlak ve maneviyat.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yılki dolar 8 TL den 18,6 tl ye gelince haliyle 2200 lük borsa da 4000 küsürlere gelir. Başarı nerede? Yalnız borsa istanbul'un ortağı katar. Kazancı tamamı ülkenin değil çok da sevinmeyin.
    Cevapla
  • HAİNLER KEFERELER 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen misafir olmadığın yere git saçmalama cahillik yaptın noldu yani. Hainler kefereler gavurlar bittiniz bitiksiniz. Algı yapma.
    Cevapla
  • ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şirketler yeni yeni değerini bulsada bundan sonraki hızlı yükseliş risk oluşturur. Sağlam şirketler tercih edilmeli.
    Cevapla
  • as selam 1 yıl önce Şikayet Et
    Resmen küçük yatırımcı soygunu var. Aman diyim uzak durun. Herif açıklama yapıyor benim firmamın ederi bu değil resmen hırsızlık var borsada. Yaptırım yok denetim yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle