Cumhurbaşkanı Erdoğanm, EYT ve Asgari ücret konusunda iki bakanla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 18.15’te Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya geldi. Görüşmede EYT ve asgari ücret konusu masaya yatırıldı.

GİRİŞ 30.11.2022 19:10 GÜNCELLEME 30.11.2022 22:47
Bu Habere 316 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Beştepe'deki zirvede Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve asgari ücretle ilgili gelişmeler masaya yatırıldı.

ASGARİ ÜCRETTE SON DURUM

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ilk toplantısını yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Türk- İş ve TİSK ile birlikte gerçekleşecek üç toplantının ardından süreç resmen başlayacak. 

Asgari ücret halen net 5 bin 500 TL düzeyinde bulunuyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek. 

''YÜZDE 50 ZAM OLUR MU?'' İDDİASI

Asgari ücretle ilgili işçi veya işveren tarafı henüz rakam telaffuz etmedi. Zamla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılırken Bakan Bilgin, "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti.

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

Bir diğer önemli düzenleme de EYT ile ilgili. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiren düzenlemede son aşamaya gelindi. Düzenlemeyle kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini ve 5 bin prim gününü tamamlayanların emekli edilmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti.

Aralık ayında duyurulması beklenen EYT düzenlemesinden ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 316
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlarda herkes birbirine girmiş, menfati olmayanın oyuda yokmuş, Müslümana yapılan zulümler, kaos, şiddet, sokak olayları, abdnin bozuk silahları, sapanları, unutulmuş, vaybe insan şunu bilmiyor herkesin imtihanı ayrı, nasipten öete yol yok, sorunlar giderilecekse Reisle olacak, sonraki seçimede başka sorunlar çözülür İnşallah, sahip çıkmayında başınıza gelenleri görün, herkes aklını başına alsın.
    Cevapla
  • adnan arif erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    eyt hayırlısıyla çözülüyor, ancak çalışma bakanının trt haberde bir ay önce canlı yayında belirttiği stajla ilgili çözüm konusunda hiç bir haber malesef yok, o gün televizyonda canlı yayında bu konunun da bu pakette çözüleceğine dair beyanları vardı ve bizde çok sevindik, şimdi bu konuda bir hayırlı haber bekliyoruz, bu kitle çok büyük ve bir hayırlı adım bekliyor cumhurbaşkanımızdan.
    Cevapla
  • Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz staj mağdurları da güzel haberler bekliyoruz.
    Cevapla
  • Gürkan 1 yıl önce Şikayet Et
    eyt yılbaşında çıksa bile beş yıl kaybım var ülkeme helal olsun. ancak 50 yaş sınırı olmalı... Öncesi çok erken olur
    Cevapla
  • ferhat başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    adil olan, gerekli primler tamam ise, herkesin aynı yaşta emekli olmasıdır. Daha az adil olan ise kademeli geçiştir. Yıllara göre 49 dan başlar 63 e kadar her yıl için artırırsınız). Adil olmayan ise şimdiki sistemdir. birisi 44, birisi 60 yaşında emekli olmaz. Bunun hesabı şimdi olmasa bile ahirette sorulur. Kanunsa, kanun da değişir. Türkiye ile diğer ülkeleri karıştırmayın. 50 yaşından sonra özel sektörde iş bulmak zor, yıpranmalar bizde daha fazla.Umarım yetkililer buraları okuyordur. Eyt haktır ama düzenleme başka haksızlıklara da sebebiyet vermemelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle