Süt ürünlerinde yeni dönem: "Köy", "ev", "geleneksel" yazılamayacak

Bakanlık tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık fermente süt ürünlerinin etiketinde "köy", "ev", "geleneksel ve çiftlik" gibi ifadeler yer alamayacak.

Süt ürünlerinde yeni dönem: "Köy", "ev", "geleneksel" yazılamayacak
Süt ürünlerinde yeni dönem: "Köy", "ev", "geleneksel" yazılamayacak
GİRİŞ 30.11.2022 14:30 GÜNCELLEME 30.11.2022 14:40
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, fermente süt ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özelliklerini belirliyor.

Tebliğde yapılan revizyonla kefir ürününün tanımı yeniden düzenlendi.

Türkiye'ye özgü bir ürün olan süzme yoğurdun ayrıca tanımı yapılarak, ürüne dair kriterler belirlendi.

Isıl işlem görmüş fermente süt ürünü için yeni hükümler eklenerek, ürüne ait kriterler düzenlendi.

Ayrana eklenebilecek tuz oranı yüzde 1 iken, bu oran yüzde 0,8'e düşürüldü.

Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde kullanılan starter kültürlere ilave olarak eklenebilecek yan kültürlerin etiket bilgilerinde belirtilmesi zorunlu hale getirildi.

Tebliğde yapılan bir diğer düzenleme ile ürünlerde laktaz enzimi hariç hiçbir enzimin kullanılamayacağı hükme bağlandı.

Üretilecek ürünlerde birden fazla farklı hayvan türüne ait süt kullanılması durumunda, sütün elde edildiği hayvan türlerinin adlarının, etikete belirtilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Yeni düzenleme ile süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı yasaklandı.

31 Aralık 2023'e kadar süre

Tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde "köy", "ev", "geleneksel, çiftlik" ve "%100" gibi ifadelerin yer almayacağı hususuna yönelik düzenleme yapıldı.

Peynir olarak oldukça fazla ihracatı olan ve peynir mayası kullanılmadan yoğurt kültürü kullanılarak üretilen labne (labneh), ilgili tebliğinde düzenlenmek üzere bu tebliğ kapsamından çıkartıldı.

Piyasada var olan veya basılı ambalaj materyali olan gıda işletmecilerine, tebliğe uyum sağlamaları için 31 Aralık 2023'e kadar geçiş süreci tanındı.

Yapılan düzenlemelerle, Avrupa Birliğine uyumun yanında taklit ve tağşişin önlenmesi, tüketicilerin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlanıyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Firmalar paketlerin üzerine fiyat yazsınlar,marketler bu fiytın üstüne çıkamasın.Enflasyonu durdurmanın tek yolu bu.
    Cevapla
  • Hayalperest 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya lütfen asıl tost peyniri yazılamasın insanlar onu kaşar peyniri sanıp satın alıyor eritme peynirin bir sürü katkı maddesiyle buluşmuş hali oysaki neden bu konuda bir şeyler yapılmıyor. Eritme peyniri yazılması zorunlu olmalı. Yzık günah göz göre göre insanların sağlığı ile oynuyorlar.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sağlıksızsa satışı engellensin neden etiket düzeltmeyle geçiştiriliyor?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede ne yaparsan yap caydırıcı cezalar ve sıkı denetimler olmadığı sürece bu milletin çoğunluğu sahte sağlıksız gıdalar üretmeye ve fırsatçılık yapmaya devam eder. Çünkü Ahlak yok
    Cevapla
  • Alperen 58 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasil bir denetim mekanizmasi olacak? Para kazanma hirsi ile Komisyonculuk ve sahtecilik aldi basini gidiyor koskosa tabelalar da komisyoncu diye yaziyor hallerde
    Cevapla
  • Misafir3 1 yıl önce Şikayet Et
    Ozaman da nerden geldigi belli olmuyor. Süt sütmüdür?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle