Son dakika haberi: Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı

Son dakika haberi: Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,9 büyüdü. Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 büyüme kaydetmişti.

GİRİŞ 30.11.2022 11:05 GÜNCELLEME 30.11.2022 11:50
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Gelen son dakika haberine göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,9 büyüdü. Anketlerde beklenti yaklaşık olarak yüzde 4 seviyeleriydi.

FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ 2022 YILI ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %21,6 ARTTI

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 21,6, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 13,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7,6, hizmet faaliyetleri yüzde 6,9, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 arttı. İnşaat sektörü ise yüzde 14,1 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 arttı.

GSYH, CARİ FİYATLARLA 4 TRİLYON 258 MİLYAR 168 MİLYON LİRA OLDU

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 120,5 artarak 4 trilyon 258 milyar 168 milyon lira oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 241 milyar 523 milyon olarak gerçekleşti.

YERLEŞİK HANEHALKLARININ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 19,9 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 19,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 8,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,3 azaldı.

MAL VE HİZMET İHRACATI YÜZDE 12,6, İTHALATI İSE YÜZDE 12,2 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 12,6, ithalatı ise yüzde 12,2 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 96,2 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 96,2, net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 123,0 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 26,3 OLDU

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 29,5 iken bu oran 2022 yılında yüzde 26,3 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 54,1 iken yüzde 54,8 oldu.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 3 İLE YÜZDE 4,8 ARASINDA BÜYÜMESİ BEKLENİYORDU

Ekonomistler üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 3 ile yüzde 4,8 aralığında büyümesini bekliyordu.

Yapılan anketlerin sonucuna göre ekonomistler, Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 ve 2022 yılının tamamında ise yüzde 5,2 büyümesini bekliyordu.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR TAHMİNLERİNİ REVİZE ETMİŞTİ

Bu arada kredi derecelendirme kurumundan dünyanın en önemli ekonomik topluluklarına kadar toplam 8 uluslararası kuruluşun tümü de Türkiye'nin yılsonu büyümesine dair tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Kurumlar ve Türkiye için artırdıkları büyüme beklentileri:

IMF: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 5'e çıkarttı.

S&P: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 5,2'ye çıkarttı.

Fitch Ratings: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 4,5'tan yüzde 5,2'ye çıkarttı.

Moody's: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e çıkarttı.

EBRD: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 4,5'e çıkarttı.

OECD: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,7'den yüzde 5,4'e çıkarttı.

Goldman Sachs: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,5 ten yüzde 5,5'e çıkarttı.

Dünya Bankası: Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 4,7'ye çıkarttı.

BAKAN NEBATİ'DEN BÜYÜME MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından büyüme rakamlarını değerlendirdi.

 Bakan Nebati açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Nitelikli ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uyguladığımız selektif kredi politikası ile ekonomimizdeki kaynakların etkin ve verimli alanlarda kullanılmasını sağlıyoruz. Politikalarımızın olumlu sonuçlarını da almaya devam ediyoruz.

Ekonomimiz 2022 yılı üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 3,9 büyümüştür. Böylece ilk dokuz aylık dönemde büyüme yüzde 6,2 olmuştur. Orta Vadeli Program (2023-2025)’da öngördüğümüz şekilde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız.

Büyümemize iç ve dış talep 7 çeyrektir pozitif katkı vermekte ve 9 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam etmektedir. Büyümeye iç talep 3,2 yüzde puan, net dış talep ise 0,7 yüzde puan katkı vermiştir.

Türkiye Ekonomi Modelimizin önemli amaçlarından biri olan ihracat ve makine-teçhizat yatırımlarının üçüncü çeyrek büyümesine katkısı toplam 4,4 yüzde puan olmuştur.

Uyguladığımız politikalarla; zorlu küresel koşullara rağmen ülkemiz yatırımda, istihdamda, üretimde ve ihracatta pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Üçüncü çeyrekte mevsimsel düzeltilmiş istihdam yıllık 1,7 milyon kişi artmış ve işsizlik oranı yüzde 10’a gerilemiştir.

Ülkemizin kendine özgü dinamiklerini, geçmiş tecrübelerini ve potansiyelini dikkate alarak; Türkiye’yi büyüten, yatırımcılarımızın önünü açan, istihdam odaklı politikaları uygulamaya devam etmekte kararlıyız.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Sekan ileri 1 yıl önce Şikayet Et
    TÜİK'in açıkladığı rakamlara maalesef ki güvenmiyoruz.
    Cevapla
  • siyonist artığı 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz güveniyoruz güvenmezsen güvenme tındı
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin neye güvendiğin umrumuzda değil.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Buyuyen ekonominin fakirlesen halki ben boyle bir buyume görmedim buyudukce enflasyon uçuyor alim gucumuz dusuyor su an avrupanin pardkn digu avrupanin en kotu ulkelerinjn bile alim gucunun geriainde kaldik boyle buyume umurumuzda degil
    Cevapla
  • hadi naşş 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupa diyorsun yani neredeyse 30 devletin birleştiği 700 küsür milyon nüfusu olan küresel güç merkezlerinden birisi olan birlikten bahsediyorsun ve bu birlikle bizi nasıl bir tutup karşılaştırabilirsin yani siz biraz ayık kafayla yazmayı deneyin zaten üretim ekonomisi olamadığımız darbelerle terörle ülkemizin enerjisini sömürdükleri için yıllarca üretim ekonomisi olamadık şuanda devletin bu politikası sayesinde üretim ekonomisi vizyonuyla 2018 den buyana 5 yılda büyük bir atılım içerisindeyiz 2018 öncesi sürekli terör darbe iç ve dış düşmanlarla mücadele ile geçti hala bunları görmüyorsunuz
    Cevapla
  • Cool Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Acık bize de verin de birazda bizim ekonomi büyüsün bakam.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    fiyat yükselişinden hala zincir marketleri sorumlu tutanlar var inanılır gibi değil. beyaz eşya çok ucuz, elektronik çok ucuz, kıyafet gömlek mont çok ucuz, ayakkabılar neredeyse bedava, yeniden değerleme oranı da çok ucuz, mobilya da çok ucuz, bardak tencere tabak çanak da çok çok ucuz bir tek pahalılık zincir marketlerde var. aynen devam doğru yoldasınız
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları boş boş yorum yapıyor bize faydası yok vs. İşten cikartilmaman bile sana fayda. Şirketler kuculurse işten çıkmalar artar. İşsiz kalırsın gelirin olmaz. O zaman gerçekten ağlamaya başlarsın. Büyümek zorunuza kaçmasin
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş yapma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle