İşçi tarafı asgari ücret için net rakamını açıkladı: 7785 TL'nin altı asla olmaz

2023 yılında uygulanacak asgari ücret için son viraja girildi, tespit komisyonu toplantılara başlıyor. Aralık ayının sonuna doğru netleşmesi beklenen asgari ücret için de taraflardan ilk rakamlar gelmeye başladı. Asgari ücret zammıyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşanırken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ASKON Başkanı Orhan Aydın ve ASRİAD Başkanı Adnan Danışman, asgari ücret zammı ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 02.12.2022 09:07 GÜNCELLEME 02.12.2022 09:09
Bu Habere 826 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için başlatılan anket çalışması ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı tarihi netleşti. 

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantıyı ise 14 Aralık tarihinde yapacak.

TİSK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Asgari ücretle ilgili konuşan Akkol, "Bugün gündemimizde asgari ücret yok. Bugün sürecin ilk günü Türk İş Başkanımız yukarıda sayın Bakanımız yukarıda az sonra benim de katılacağım toplantıyla süreci ve takvimi detaylandıracağız. Komisyon hem işçi hem işveren tarafını temsil ediyor hem de devletimizi temsil ediyor. Kimin üye olacağı ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Yakın zamanda ilk toplantısını yapacak. Ben son asgari ücretteki üçlü imza sürecini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Türk İş, devletin, işverenlerimizin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştik bu ortak mutabakatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olduğu bir husus olduğunu biliyoruz. Bu dönemde biz işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Burada işverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan, dengeli bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız.

TÜRK-İŞ RAKAM VERİ: 7785 TL'NİN ALTI OLMAZ

​TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, TRT'de katıldığı canlı yayında a asgari ücret için rakam verdi. Atalay, '7 bin 785 TL bu rakam kırmızı çizgi, bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız.'' dedi.


İŞ DÜNYASINDAN SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET BELİRLENSİN
 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: "Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. İstanbul'da vereceğiniz bir asgari ücretle, 5-6’ncı teşvik bölgesindeki asgari ücretin aynı olmasının mantıklı ve doğru olmadığını düşünüyorum.

Bu önemli bir konu. Asgari ücretle birlikte üç konu daha var: Birincisi, gelir vergisi dilimlerinin 5-6 sene içinde asgari ücret kadar yükseltilmemesi sebebiyle bir mağduriyet yaşandı. Net-brüt makası çalışanlar aleyhine bozuldu. Belki bir yılda olmaz, ama 2-3 yıllık bir dönemde, mutlaka bizim bu kaybı telafi edecek bir vergi dilimleri ayarlaması yapmamız lazım. İkincisi, SGK üst limiti bizi çok zorlayan bir konu. Bu sınır 50 bin liraya dayandı.
 

Üst limitte katsayının tekrar makul bir noktaya seviyeye çekilmesi ve asgari ücret artışına değil, enflasyona endekslenmesi doğru olur. Çünkü asgari ücret sürekli enflasyonun üzerinde artıyor. Buradan sürekli gol yiyoruz. Aynı şekilde kıdem tazminatı üst limiti belirleme metodolojisinin de gözden geçirilmesi, üst limiti artış oranlarının enflasyon oranıyla doğru orantılı olması da işverenin yeni dönemdeki yükünün yönetilmesi için bir başka önemli konu."


ORHAN AYDIN: ‘TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYACAĞIZ’’


Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, asgari ücret konusunda gelinen noktada çalışanların enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini belirterek, iş insanları olarak taşın altına ellerini koyacaklarını belirtti. 


"YÜZDE 40 ZAM BEKLİYORUZ"

ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;
Yanı başımızda  savaş, pandeminin etkileri, artan enerji ve gıda fiyatları. Hepsi yaşadığımız anın sorunları. Ne var ki hayat devam ediyor. Enflasyon sadece bizde sorun olmuyor. Dünyanın birçok ülkesinde sorun. Herkes hayat pahalılığına karşı çareler üretme çabası içerisinde. Savaş devam ettiği sürece ve pandemi endişesi tam olarak ortadan kalkmadığı sürece enflasyon ile mücadelede devam edecektir. Bizlere düşen sorunu tam olarak çözemiyorsak da olumsuz etkilerini aza indirgemektir.
 

Çalışanlarımızı enflasyona karşı ezdirmemeliyiz. İş dünyası olarak taşın altına elimizi koyacağız. Beklentimiz enflasyon oranı artı 5. Yani yüzde 40 oranında bir artış bekliyoruz. Ayrıca bu artışla birlikte enflasyonla mücadelenin artarak devam etmesini ve verilen zammın erimemesi için zamların da kontrol atlına alınmasını bekliyoruz. 
 



ASRİAD: ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİYOR

 

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, yaptığı değerlendirmede “Yapılacak zam, emeğin hakkını korurken iş hayatının sürdürülebilirliğini de engellememelidir. Enflasyonla mücadelenin sadece asgari ücret üzerinde yapılması politikası kabul edilemez.” dedi.
 

“Ülkemiz ciddi anlamda sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Ekonominin bazı dengelerinin yerinden oynaması özellikle enflasyon konusunda tedirgin edici sonuçların yaşlanmasına sebep olmaktadır. Her ne kadar KKM uygulamaları sebebiyle döviz volatilitesi engellenmiş olsa da enflasyona olumlu bir etki söz konusu olmamaktadır.
 

Hemen tüm dünya ekonomilerinde yaşanan ekonomik sorunlar ve özellikle stagflasyon sorunu yaşanmaya başlamıştır. Ancak bizdeki enflasyon oranları diğer ülkelerde nadir görülmektedir. Maalesef daha şimdiden talihsiz sarmal ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Ücretler enflasyonu desteklerken, enflasyon ücretleri artırmayı zorunlu kılmaktadır. Bu girdabın sadece asgari ücret üzerinden çözülmesi mümkün değildir.

Bu sebepledir ki asgari ücrete yapılacak olan zammın çok itinayla belirlenmesi gerekmektedir. Yapılacak belirleme bir taraftan emeğin hakkını korumayı sağlarken diğer taraftan iş hayatının kesintiye uğratmaması gerekmektedir. Bu yüzdendir ki beklenen enflasyon hesabının ağır basması daha doğru tercih olacaktır.
 

Böyle zamanlarda ara zam gerekliliği beklendiği için hesap ona göre yapılmalıdır. Enflasyonla mücadeleyi de sadece asgari ücrete tabi işçi ücretleri üzerinden yapmak kabul edilebilir bir politika olmaz. Bu gerçekler ışığında asgari ücrete yüzde elli çerçevesinde zam düşünülmesi gerekmektedir.
 

TÜSİAD: ENFLASYON + REFAH PAYI


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: "Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda" dedi. 


TÜSİAD Başkanı Orhan Turan


ASGARİ ÜCRET MALİYETİ 500 DOLAR OLURSA ÖDEYEMEYİZ

TİM Başkanı Gültepe ise, 'Türkiye’de asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması lazım. Maliyet 500 dolar olursa karşılayamayız. Asgari ücreti sürekli arıtmakla bir noktaya gelemeyiz. Fiyat artışlarının da durması lazım. Zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz. Çünkü sokağın, pazarın reaksiyonu farklı. Yüzde 30-40 zam yapsan da pazarda yüzde 70-80 zam oluyor. Denetimin sağlanması lazım. Çalışanlar diyor ki “Zam olmasın ama fiyat da artmasın.” dedi.
 

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) başkanı Mustafa Gültepe

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA 3 GÜÇLÜ SENARYO

Hükümet kanadından gelen açıklamalar asgari ücret zammında enflasyon + refah payı olacağı şekilde yorumlanırken uzmanlar 3 farklı hesap üzerinde duruyor.

2021 yılında 2 bin 825 TL olan asgari ücret kümülatif olarak yıl içinde yüzde 94,6 oranında artırılarak Temmuz ayında 5500 TL'ye yükseltilmişti.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 VEYA 45 ZAM BEKLENİYOR

Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında en güçlü iki ihtimal şu şekilde ortaya çıkıyor: Asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 zam 

Bu oranlarda zam uygulandığında ise 2023 yılı asgari ücret şu şekilde ortaya çıkıyor.

Asgari ücrete yüzde 40 zam: 7700 TL
Asgari ücrete yüzde 45 zam: 7975 TL


ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL

Kimi uzmanlara göre ise şuan bu rakamları üzerinden bir düzeltme ile asgari ücret için psikolojik sınır olarak gösterilen 8 bin TL olarak uygulanacağı yönünde.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 826
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Verme reis verme zam 6.999 TL yeter sana oy yok marketler de fiyatlar artıyor çok geç kalindi
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    herkes kendi açısından bakıyor iş verenler işçi çıkarmak zorunda kalıyor asgari üstü alanları asgariye veya asgariye yakına çekmek zorunda kalınıyor
    Cevapla
  • Ben ekonomistim 1 yıl önce Şikayet Et
    Fabrijalarınızda köle gibi çalıştırdığınız işçinin ürettigi malarınıza 1 yılda %185 zam yapıyorsunuz sıra işçi maaşına gelşnce %50 diyorsunuz.. Utanmaz arsız yğzsüzler sizi
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kira 5 bin TL olmuş siz 8 bin TL maaş olsun diyorsunuz kışa giriyoruz kışa elektrik su derken elde avuçta para kalmıyor
    Cevapla
  • Zehni 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret 9000 tl den aşağı olmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle