EPDK Başkanı duyurdu: 110 milyar dolarlık rekor başvuru oldu

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru geldiğini duyurdu.

GİRİŞ 29.11.2022 12:17 GÜNCELLEME 29.11.2022 12:17
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK tarafından hazırlanan ve 19 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında, depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için yapılan başvurulara ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Depolama düzenlemesinin enerji sektöründe çığır açtığını vurgulayan Yılmaz, "Öncelikli hedefimiz enerji arzımızı artırmak ve elbette bunu yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla yapmak. Artık depolama sistemleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerimiz de baz yük santralleri gibi çalışabilecek." diye konuştu.

Yılmaz, bu kapsamda daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin sisteme dahil edilebileceğini ve Türkiye'nin arz güvenliğinin güçleneceğini dile getirdi.

YERLİ TEKNOLOJİ VE BATARYA ÜRETİMİNİN GELİŞİMİ HIZLANACAK

Emre amade kapasitenin artırılmasıyla sistem güvenliğinin pekiştirileceğine ve kesintili üretimden dolayı sıkıntı yaşayan sistem işletmeciliğinin rahatlatılacağına işaret eden Yılmaz, başvurulara ilişkin şu verileri paylaştı:

"Düzenleme yayımlanalı henüz 2 hafta olmadan kurumumuza depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için rekor düzeyde başvuru yapıldı. Şu anda 110 milyar dolara ulaşan bir yatırım talebi söz konusu. Mevcut kapasite dikkate alındığında, bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını bekliyoruz. Yatırımcının ortaya koyduğu bu iştah sektörümüz ve ülkemiz için gurur verici. Biz bu düzenlemeyi, ülkemizin potansiyeline inanarak ve yatırımcımıza duyduğumuz güvenin boş çıkmayacağını bilerek yaptık. 'Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor' derken bu içi boş bir söylem değildi. Sadece yatırım tutarı olarak değil, istihdam, yerli teknolojilerin ve batarya üretiminin gelişimi noktasında da ülkemizi çok güzel günler bekliyor. Bu süreçte bize daima destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz."

BAŞVURULARIN 334'Ü DEPOLAMALI GÜNEŞ, 575'İ DEPOLAMALI RÜZGAR TESİSLERİ İÇİN

Yılmaz, EPDK'ye şu ana kadar yapılan başvuruların kurulu güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldiğini belirtti.

Hali hazırda 909 adet başvuru yapıldığını aktaran Yılmaz, bunlardan 19 bin 881 megavat kurulu gücündeki 334 başvurunun güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi, 47 bin 468 megavat kurulu gücündeki 575 başvurunun ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular olduğunu bildirdi.

Elektrik depolamalı rüzgar ve güneş santrallerine ilişkin düzenleme, söz konusu santrallerin kesintili kaynak kapasitesinden bağımsız olarak değerlendirilmesi, herhangi bir kapasite tahsis yarışmasından bağımsız olarak bağlantı görüşü oluşturulabilmesi ve rüzgar santralleri için ölçüm zorunluluğunun aranmaması gibi değişiklikleri içeriyor.

Düzenleme, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların, taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücü kadar rüzgar ve güneş enerjisi projesi kurmak için ön lisans başvurusunda bulunmasına da imkan sağlıyor.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 15
  • Dünya 2 yıl önce Şikayet Et
    Nankör millet dünyanın hiç bir yerinde böyle ucuz elektrik yok herkesin evi fırın gibi mis gibi doğal gazı yakıyorum bedava yaşıyoruz hala nankörlük
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    işte faizin düşürülmesi ile elde bekleyen paranın artık faizden değil yatırım ile değerlendirildiğinin delilidir. chpkk ve tusiad yıllarca bu ülkeyi faizle yatırım yapmadan sömürdü hazır paradan para kazandılar. Reis alayına tekmeyi vurdu faizden para kazandırmam dedi. Başta özgür demirtaş ve imf ci chpkk kudurdu dumura uğradılar. abd ve avrupa da bizi finansal yönden dolar ve faiz ile çökertmeye çalıştı uçuk rakamlara ellerinde olmayan tl yi yüksek faizle sattı alçaklar. Ama Rabbim alayını ekonomik krize soktu.Onlar bir tuzak kurar ama bende bir tuzak kurarım diyen Rabbime şükürler olsun. O tuzak kuranların en hayırlısıdır.
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Depolamalı enerji demek güneş varken enerji üretirsin, enerjiyi akşam vakti kullanırsın.... ucuz enerji nükleer santrallerle mümkündür onunda kurulumu çok pahalıdır ve yazıkki bizde bu teknoloji yok... yüz yıldır uyumuşlar....
    Cevapla
  • Hasanbb 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olan birisi olarak yazıyorum.EPDK GES içi çağrı mektubu taleplerine dönmüyor.Herkese dönmemelide.Çünkü devlet iş adamlarını üretmeye teşvik etmeli.Fabrika kapalıyken bile ges elektrik üretecek ve devlete yada şirketlere şirket sahibi satacak. Yani devlet desteğiyle zengin olan daha da zengin olacak.GES e karşı değilim.Ama bu konu suistimale çok açık.Ayrıca bu kadar güneşlenen bir coğrafyada elektrik tüketimi neden bu kadar pahalı anlamak güç.Panel yerli, yükleniciler yerli ama elektrik hala pahalı.Sanayi enerji girdileri yüzünden durma noktasında ama hala övünecek bir şeyler bulunabiliyor.Pes.
    Cevapla
  • hak 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet %80 suspanse ederken şirketler ne kadar kar ediyor acaba...
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    hele bi kursunlar devlet alacaanı alır kitler vergiyi. öyle bedevaya yok...
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Suspanse değil, sübvanse. Dandik dundik kelime kullanmakla bilgili olunmuyor. Ha, sübvansiyon konusunda zaten inanmıyorum. İsterse sübvanse etmesin bak ne oluyor o zaman. Lakin, enerji özelleştirilince ucuzlayacaktı o iş ne oldu onu sormak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle