'Kirada yüzde 25'lik zam sınırını aşanlar kararı' için açıklama

Yargıtay, kiralarda yasal sınır olan yüzde 25’in üzerinde bir kira artışı yaşanması durumunda kiracının geriye dönük olarak aradaki farkı ev sahibinden talep edebileceğine dair çıkan haberlere açıklama geldi.

'Kirada yüzde 25'lik zam sınırını aşanlar kararı' için açıklama
'Kirada yüzde 25'lik zam sınırını aşanlar kararı' için açıklama
GİRİŞ 28.11.2022 10:55 GÜNCELLEME 28.11.2022 11:21

CNN Türk'ün haberinde, yüzde 25’lik kanuni artış talebi olan kira bedelinin fazlasını ödediği takdirde geriye dönük olarak fazlasını talep edebileceği iddia ediliyordu.

Söz konusu haberde hukukçulara göre Yargıtay’ın 2021 yılındaki bu kararı, "Kiracı yüzde 25'lik kanuni artış talebi olan kira bedelinin fazlasını ödediği takdirde geriye dönük olarak ev sahibinden talep edebilir" anlamını taşıyor.

Hukukçular "Her iki tarafı da koruyacak olan karar emsal olacak. Bu fahiş fiyatları ödeyemeyecek kiracılar kiraya vereni de mağdur edecek. Hukuka uygun davranılmasını da sağlamak için bu kuralı ihlal eden sözleşmeler geçersizdir diye hüküm de mevcut. Kiracılar ödedikleri fazlayı belirsiz alacaklar davası ile geri alma imkanına kavuşacaklar. Yargıtay kararını emsal göstermek suretiyle." diye belirtildi.

YARGITAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Yargıtay Başkanı Mehmet Karaca "Yüzde 25‘ten fazla zamlı kira ödeyen kiracıların dava açarak paralarını geri alabileceğine’ ilişkin çıkan haberin Yargıtay kararı ile hiçbir ilgi ve alakası yok” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: CNNTÜRK
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt