AB ortak gaz alımında anlaştı, tavan fiyatta anlaşma yok!

AB Enerji Bakanları, acil enerji önlemleri paketi kapsamında ortak gaz alımı konusunda anlaşırken, doğal gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlaşamaya varamadı.

AB ortak gaz alımında anlaştı, tavan fiyatta anlaşma yok!
AB ortak gaz alımında anlaştı, tavan fiyatta anlaşma yok!
GİRİŞ 26.11.2022 12:01 GÜNCELLEME 26.11.2022 12:01

Belçika'nın başkenti Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) Enerji Bakanları, AB Komisyonu’nun Salı günü gaz fiyatlarındaki ani ve aşırı artışı önleyecek geçici bir düzenleme yapılması teklifiyle, vadeli doğalgaz fiyatında megavat saat başına 275 euro tavan fiyat önerisini ele aldı.

Görüşmenin ardından AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson ile ortak basın toplantısı düzenleyen AB Dönem Başkanı, Çekya Endüstri ve Ticaret Bakanı Josef Sikela, “Uzun süren görüşmelerimizde AB Komisyonu tarafından önerilen ortak gaz alımı ve dayanışma prensibi ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelere ağırlık verilmesi konularında uzlaşma sağlandı. Enerji fiyatlarını düzenleme konusundaki öneri için ise görüşmeler başlamış oldu. Bu konuda 13 Aralık’ta tekrar toplanma kararı aldık. Bu tarihte yapacağımız 5. Enerji Toplantısında anlaşma umuyoruz” dedi.

AB Enerji Bakanları, ortak gaz alımı konusunda anlaştı

AB Enerji Bakanlarının ortak gaz alımı konusunda anlaştıklarını belirten Kadri Simson ise şunları söyledi:

“TTF adı verilen mevcut fiyatlandırma mekanizmasına ek bir fiyat düzenleme mekanizmasının eklenmesi konusundaki öneriler, piyasada mevcut enerji ihtiyaçlarının acilen karşılanması için alınması gereken tedbirler ve ayrıca bu kışa yetişecek şekilde evlerine yenilenebilir enerji üretebilecek mekanizma kurmak isteyen vatandaşların ihtiyacı olan desteklerin sağlanması konuları ele alındı.

Fiyatların tavan yaptığını gördük. Bu durumlara engel olmak için gaz fiyatlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda aylık 275 megavat saati geçen TTF fiyatlarının sınırlandırılmasını önerdik. Aşırı fiyatlar vatandaşlarımızı ve endüstrilerimizi zora sokuyor. Bu nedenlerle etkileri azaltmak için istendiği zaman askıya alınabilecek bu öneriyi yapıyoruz.”

Çoğunluk anlaşmadan yana

AB Komisyonu tarafından sunulan fiyat düzenlemesi önerisinin Aralık ayında tekrar ele alınacağını da vurgulayan Simson, “Gördük ki, farklı görüşlerimiz olsa da çoğunluk anlaşmadan yana tavır gösterdi. Anlaşabileceğimizi umuyorum. Ayrıca Ukrayna’ya destek vermeye devam etmeliyiz. Ukrayna ve Moldova halkları saldırılar nedeniyle zor durumda. Ukrayna Enerji Bakanı da video konferans bağlantısıyla ülkedeki zor durumu aktardı. Ukrayna’da enerjiyi yeniden sağlamalıyız. Sivil destekler kapsamında jeneratörler ve dönüştürücüler göndermeye devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Polonya: “Komisyonun gazda tavan fiyat önerisini 'şaka' olarak görüyoruz”

Bu arada AB Komisyonu’nun vadeli doğalgaz fiyatında megavat saat başına 275 euro tavan fiyat önerisine, Polonya’dan tepki geldi.

Brüksel’deki toplantı öncesinde konuşan Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa, AB Komisyonu'nun gazda tavan fiyat uygulaması getirilmesini önerisini “şaka” olarak değerlendirdiklerini belirtti. “Bu öneriye ciddiyetle yaklaşmak zor. Aylar öncesinden gaz için fiyat teklifi hazırlayan çoğu ülke de bugün aynı şeyi söyleyecektir. Ciddiye alınmayı bekliyoruz” diyen Moskwa, Komisyon'un daha önce üye ülkelerden gazda uygulanabilecek tavan fiyat konusunda ve yenilenebilir enerji alanında çözümler üretmesini istediğini, ancak Almanya’nın bu çözüme karşı çıktığını kaydetti.

Komisyon son dakika sunduğu önerinin üye devletlerin sunduğu önerilerden tamamen farklı olduğuna dikkat çeken Moskwa, önerilen fiyatın piyasa fiyatlarının üzerinde olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi, “Bu öneriye destek verecek biri olur mu bilmiyorum. Bu bir tartışmanın başlangıcı bile olamaz” dedi.

AB Enerji Bakanlarının görüşmelerine 13 ve 19 Aralık tarihlerinde devam etmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.