Dünya devi açıkladı: Dengeler değişti, dünya Türkiye'den alacak

Türkiye, Avrupalı şirketler için Covid-19 sonrası "ürün tedarik etme" lokasyonu olarak üçüncü en popüler ülke oldu. Türkiye, bu alanda İngiltere, ABD, Vietnam, Fransa, Çekya ve Hindistan’ı geride bıraktı.

Dünya devi açıkladı: Dengeler değişti, dünya Türkiye'den alacak
Dünya devi açıkladı: Dengeler değişti, dünya Türkiye'den alacak
GİRİŞ 25.11.2022 17:31 GÜNCELLEME 25.11.2022 17:31
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Türkiye, salgın sonrası (Covid-19 Avrupalı şirketler için Polonya ve Almanya'nın ardından "ürün tedarik etme ve tedarik zincirinin yabancı ülkede bulunan bir parçasını ya da tamamını ülkeye geri getirmede" en popüler üçüncü lokasyonu oldu.

Reuters Events ve dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk tarafından "Pandemi sonrası tedarik zincirinde değişim ve üretiminin yakına getirilmesi" konulu ortak araştırmasına göre, Türkiye, Avrupalı şirketler için Polonya ve Almanya'nın ardından "ürün tedarik etme ve tedarik zincirinin yabancı ülkede bulunan bir parçasını ya da tamamını ülkeye geri getirmede" en popüler üçüncü lokasyonu oldu.

Söz konusu alanda Polonya, yüzde 23,3 ile Avrupa şirketler arasında birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi yüzde 19,4 ile Almanya takip etti.

Türkiye yüzde 12,4 ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'yi yüzde 10,9 ile İngiltere, yüzde 10,1 ile ABD ve Vietnam ve yüzde 8,5 Fransa ve Romanya, yüzde 7,8 ile Çekya ve Hindistan takip etti.

Dünya genelinde ise Türkiye, uluslararası şirketler için ürün tedarik etme ve tedarik zincirinin yabancı ülkede bulunan bir parçasını ya da tamamını ülkeye geri getirmede Vietnam, Hindistan, Almanya, Polonya, ABD, Çin ve Meksika'nın ardından sekizinci sırada yer aldı.

Anket çalışmasında, Türkiye'nin konumu ve rekabetçi işgücünün ülkeyi tekstil, kimya ve otomotiv de dahil olmak üzere bir dizi sektörde Avrupalı şirketler için son derece çekici getirdiği belirtildi.

Çalışmada, şirketlerin riskleri düşürmek için hız ve esnekliğe Kovid-19 öncesi döneme göre daha fazla ağırlık verdiği belirtilerek, şirketler için tedarik zincirinde maliyet düşürmenin daha düşük bir öncelik olduğu belirtildi.

Türkiye, uluslararası şirketler arasında "yakından tedarik" konusunda yüzde 9 ile en çekici ülkeler içinde yer aldı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Mercan dayı 1 yıl önce Şikayet Et
    İhracatın ucuzu pahalısı olmaz hiç kimse maliyetine mal vermez firmalarımız kazanıyor bütün fabrikalar satıldı diyorlar bu kadar ihracat o zaman bulgaristanda fasonmu yaptırılıyor o zaman
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bedava ürün alıyorlar birakta ihracat artsın braz
    Cevapla
  • kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden cahil cahil konusuyorsun
    Cevapla
  • Enes 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP acil çözülmesi gereken bir beka sorunudur,CHP olduğu müddetçe Türkiye her daim diken üstünde olacak, düşünsenize Allah korusun CHP iktidarı ele gecirse bırakın büyük projeleri durdurmayı, vallahi Alparslan, kuruluş Osman dizilerini bile izletmezler, çünkü bunlar İslam ve Osmanlı düşmanı,kuruluş amaçları her zaman böyleydi
    Cevapla
  • Alk 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen terör konusunda bile bu konu önemlidir zira terörün en büyük destekçisi chpkk içerisinde koyun postuna bürünmüş sırtlan lar ile dolmuş tur
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizi çökertmek için yaptıkları bir oyun, niçin dolar ve Euro'nun TL karşısında ki fiyatının yüksek tutuluyor çünkü milletimiz kaliteli ürünlere erişemesin diye, sağlığa zararlı ve kalitesiz ürünlere bile ulaşmakta zorlanmaktayız, yakında dezanfarmasyon yasası ile milletin ağzını iyice kısıp özgürlüğümüzü tamamen ortadan kaldıracaklar, müslüman kılığına girmiş şeytani insanlara inanmayın
    Cevapla
  • Uğur 1 yıl önce Şikayet Et
    La Kamil doğru şuan yüksek ama sabit kalması gene iyi dolar şuan 5 TL olsa Türkiye de üretim durur hep ithalata döner patronlar. En sonra üretim beden işcisi ben sen napcaz sonra. İlk tekmeyi biz yeriz yine.
    Cevapla
  • çorumlu19 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlara on katına satalım..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle