Türkiye ile Katar 10 milyar dolarlık kaynak için görüşüyor
Suudi Arabistan'ın ardından Katar ile de görüşmeler son aşamaya gelindi. Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar dolara ulaşabilecek yeni kaynak girişi sağlaması için görüşmelerde son aşamaya gelindiği açıklandı.
Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili konunun "liderler düzeyinde yapılan ziyarette ele alındığını" söylerken bir başka yetkili ise yıl bitmeden 2-3 milyar dolar bölümünün eurobond şeklinde olabileceğini söyledi.
Üç kişinin doğruladığı haber için Katar ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yorum yapmadı.
Ekonomi yönetimi içeride regülasyonlarla döviz arz ve talebini dengede tutacak bir kur politikası izliyor. Batı sermayesinin ise mevcut tercihlerle yatırımlarını azaltması nedeniyle ise Erdoğan'ın "dost" diye tabir ettiği ülkelerden dış kaynak sağlayarak kur başta olmak üzere ekono politikalarını destekliyor.
Bu kapsamda Katar ile Türkiye ekonomik ve diplomatik ilişki, komşuları tarafından Katar'a yönelik ekonomik ilişkilerin kesmesi ile birlikte hız kazanmıştı.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır 2017 ortasından 2021 başına kadar Katar'la olan diplomatik, ticaret ve ulaştırma ilişkilerini kesmişti.
Türkiye ile Katar bu dönemde ekonomik ilişkilerini artırmış TCMB Katar Merkez Bankası ile önce 5 sonra 15 milyar dolara genişletilen swap anlaşması imzalamıştı. Katar bu dönemde Borsa İstanbul ve Avrasya tünelinde de hisse almış, ülkeler liderler seviyesinde ekonomik ilişkilerin daha da artırılacağını söylemişlerdi.
GÖRÜŞMELER SON AŞAMAYA GELİNDİ
Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkili, "Katar'dan Türkiye'ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor. Toplam 8-10 milyar dolar arasında rakam değişebilir" dedi ve ekledi:
"Neticede 2-3 milyar doları yıl sonuna kadar, kalanı ise gelecek yıl olmak üzere kaynak temin edilecek. Burada (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) swap ya da eurobond olabilir. Birkaç yöntem üzerinde duruluyor. Karşılıklı mutabakat sağlandı. Liderler düzeyinde yapılan ziyaretlerde de bu konu ele alındı."
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022'de 11 milyar dolar borçlanma öngörmüş ve bunu 9 milyar dolarını tamamlamıştı. Dolayısıyla Hazine yıl bitmeden 2 milyar dolar daha ihraç gerçekleştirebilir. Önümüzdeki yıl uluslararası piyasadan borçlanma hedefi ise 10 milyar dolar olan Hazine bazı yıllarda önfinansman için borçanmasını öne de çekebiliyor.
BAŞKAN ERDOĞAN KATAR'A GİTMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak Dünya Kupası'nın açılışı için bu haftasonunda Katar'a gitmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Katar Maliye Bakanı Al-Kuwari ile son olarak geçen ay bir araya gelmişti.
KATAR'IN YATIRIMLARI DAHA DA ARTACAK
Konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Hazine'nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katarın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor. Daha sonra da önümüzdeki yılın ilk aylarında devam edecek."
Yetkili, "Swap, eurobond, şirket ortaklığı ya da süreç içerisinde genişletilebilecek diğer konularda Katar'ın önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim" dedi.
Aynı kaynak bankaların sendikasyonlarına iştirakin arttırılması yöntemlerin kullanıldığını da söyledi.
TCMB'NİN 28 MİLYAR DOLAR KARŞILIĞINI SWAP ANLAŞMASI BULUNUYOR
TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor.
Bankacıların hesaplamalarına göre swapların 23-24 milyar doları halihazırda rezervlerde bulunuyor. Suudi Arabistan ile bugüne kadar swap ya da depo/mevduat ilişkisi ise bulunmuyordu.
Katar'ın swap anlaşması ise aynı tutar ile bir kaç ay önce yenilenmişti.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN TÜRKİYE HAMLESİ
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Suudi Arabistan TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamasına gelindiğini duyurmuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabında nihai aşamaya gelindiğini doğrulamıştı.
-
Mahmut 2 yıl önce Şikayet EtOda biterBeğen Toplam 2 beğeni
-
MİUS Kızıl Elma 2 yıl önce Şikayet EtMüslüman ülkeler kara ve demiryolu ile birbirine tamamen bağlanmalı. AB-D'nin ekonomik ambargolarından etkilenmemek için Müslüman ülkeler ticareti olabildiğince kendi aralarında yapmalı. ABD'nin desteklediği teröristlere her operasyon yapılışında daha fazla ilerlerseniz ekonomik ambargo uygularız tehdidi yüzünden ülke bölünecek neredeyse çünkü teröristlerin yumurtlama bölgelerine ekonomik ambargo korkusuyla operasyon yapılamıyor. İhracatın en az yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor işte buda bizi tehditlere boyun eğecek hale getiriyor.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Hakkı 2 yıl önce Şikayet EtBorç borçtur, kimden alındığının bir önemi yok. Ha imf ha katar ya da Arabistan. Elin ayranı bağır soğutmaz. İllaki yeri ve milli kaynak lazım.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Envers 2 yıl önce Şikayet EtIMF sana borcu verirken şurayı şöyle çalıştır bunu ekme şöyle yap böyle yap der senin felaketin olur onu kararla nasıl bir tutarsın katar kardeş ulkedirBeğen
-
Barbaroslar geliyor 2 yıl önce Şikayet EtKatar ,Arabistan Kuveyt,bae ,vs paranızı pulumuzu gönderin Türkiye nın limanınaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Türkiye 2 yıl önce Şikayet Etevet birisi yazmış densizce seçim öncesi TOGG , MMU, kızılelma , gibi millet ittifakıda seçim öncesi abd , ingiltereye gidiyor , tezkereye hayır diyor , pkk bile diyemiyor hdp ile ortak yapanlar arası bozulcak , küstürcekler diye başkanlık seçiminde millet ittifakı için olmazsa olmaz hdp sine bakanlık verecekler onu söylemiyorum bile bu ülkeye kattığı hiç birşey yok vaadleri nedesen hangisine yerine getirmişler kendilerini bile tek laf söylemezler utanmadan sıkılmadan cumhur ittifakının en güzel olanaklarından yararlanırlar birde utanmadan eleştirir densizler hadi ordanBeğen Toplam 5 beğeni