Merkez Bankası'ndan TL mevduat gelişimini destekleyecek yeni adım

Merkez bankası döviz olarak tutulan tutarlar üzerinden yüzde 5 oranında belirlenen komisyon uygulamasına son verdi.

GİRİŞ 25.11.2022 09:05 GÜNCELLEME 25.11.2022 10:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL mevduat gelişimini destekleyecek adımlarına bir yenisini ekledi.

TCMB, bugün bankalara gönderdiği yazı ile yabancı para yükümlülüklerin artırılması ve Türk lirası mevduat gelişimini desteklemek amacıyla bazı düzenlemelere gitti.

Buna göre bankalar için dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasına son verilirken, mevduatlardaki Türk lirasının payına göre değişen oranlarda komisyon alınmasına karar verildi.

TL mevduat oranı yüzde 60 ve üzeri olan bankalar için yüzde sıfır, yüzde 50-60 bandı için yüzde 3 komisyon uygulanacak.

Daha önce yüzde 3 olan TL mevduat oranı yüzde 50'nin altında kalan bankalardan alınan komisyon ise yüzde 8'e çıkartıldı.

Komisyonlar, TCMB nezdindeki zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında döviz olarak tutulan tutarlar üzerinden tahsil edilecek.

Yeni oranlar 23 Aralık hesaplama tarihinden itibaren uygulanacak. Böylece, daha önce dövizden TL’ye dönüşlere göre yüzde 5 olarak belirlenen komisyon uygulamasına da 23 Aralık hesaplama tarihi itibarıyla son verilecek.

TCMB bu uygulama ile 2022 Para ve Kur Politikası metninde paylaşılan yabancı para yükümlülük maliyetlerinin artırılması ve TL mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalarının önceliklendirilmesi kapsamında yeni bir adım daha atmış oldu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankasının faizi indirmesi bankalara mı yarıyor. merkez bankasından faizi kimler alabiliyor
    Cevapla
  • ercan koç 1 yıl önce Şikayet Et
    bankadaki faiz oranları çift rakam olduktan sonra düşsede cıksada fark etmior tüketici kredisi 20.5di bi özel bankada 2.25 oldu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ekonomist degiliz ama bankalarin vatandasa uyguladigi programi devlet de bankalara uygulasa bence bayagi bir problem cözülür. örnegin bankadan altın alirken 1100 liradan satiyor, bozdururken 970 liradan aliyor. yani her türlü kazaniyor. devlet de bankalari kiskaca alsa her türlü yapilan islem devlete kazandirsa bu kadar sikinti olmaz piyasada. tl mevduat yüzdesine göre komisyon almasi buna bir örnek. hakkimizda hayirlisi. memleket insanın emegini birikimini sömüren her oluşuma lanet olsun.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bankalarda faiz oranlarını düşürsün
    Cevapla