Yusufeli Barajı'nın kapakları kapatıldı, köylerde telaş başladı

Yusufeli Barajı'nın kapaklarının kapatılması ile ilk sular altında kalacak olan Yeniköy ve Irmakyanı köylerinde taşınma telaşı başladı. Bölge halkı, ömürlerini sürdürdükleri evlerini elleriyle sökerek yani yaşam alanlarına taşıdı.

Yusufeli Barajı'nın kapakları kapatıldı, köylerde telaş başladı
Yusufeli Barajı'nın kapakları kapatıldı, köylerde telaş başladı
GİRİŞ 23.11.2022 10:25 GÜNCELLEME 23.11.2022 11:08
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle kapakları kapatılan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Su tutmaya başladı. Baraj gövdesine yakın olan Yeniköy ve Irmakyanı köylerinin 3 gün içinde sularla kaplanması bekleniyor. Köy sakinleri telaş içinde son hazırlıklarını tamamlarken, hayatlarını sürdürdükleri evlerini kendi elleriyle söktüler. Kimi evinin çatısını, penceresini sökerken, kimi de ahırını söküp yeni yerleşim alanına taşıdı. Hüzün ve gurur içinde olduklarını ifade eden bölge halkı, eksiklerin tamamlanıp bir an önce yani hayatlarına başlamak istediklerini dile getirdiler.

“HÜZÜNLÜYÜZ, ÖMRÜMÜZ BURADA GEÇTİ”

Yeniköy sakinlerinden Mustafa Gören, “56 yıldır bu köyde yaşıyorum. İlk sular altında bizim köy kalacak. Hüzünlüyüz, ömrümüz buralarda geçti. Ama yapacak bir şey yok, devletimize karşı gelemeyiz” dedi.



“HATIRALARIMIZ SULAR ALTINDA KALACAK”

Fikret Yılmaz ise, "Yeniköy ve Irmakyanı köyü ilk sular altında kalacak. Hatıralarımız burada. Burada doğmuş burada büyümüşüz, terk etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda evimizin, ahırımızın enkazlarını sökmeye çalışıyoruz. Çok duyguluyuz” diye konuştu.
"Çocukluğumuz, gençliğimiz, emeğimiz hepsi su altında kalıyor" diyen Fikri Özal ise, “Tabie hüzünlüyüz, kederliyiz. Yapacakta bir şey yok, devletimiz sağ olsun diyelim” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yeni evlerin inşaat sigortasını ben yaptım. şehirde olmayan dublex vari evler yapılmış. devlet her şeyi düşünmüş mandıralarına kadar her şeyi var evlerin. yolları kilit taşı ile döşeli. ağaçlandırması peyzaj çalışması on numara. mağdur edebiyatını bırakın artık
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca devlet yeni evler yapmış, bir de ova su altında kalmıyor, vadide su birikiyor. Emsallerini göre de buharlaşmanın en az olacağı coğrafya. O kadar ki santral ve şalt sahası dağın içinde. Not:Bilgisiz fikir sahibi olunmaz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mağdur efendi, ".. Bu yüzden elektrik kullanmıyorum" diyebilseydin. Hem elektrik kullanacaksın hem baraj olmayacak, hem kömür santrali olmayacak, hem rüzgar tribünleri kuşları öldürmeyecek! Eee abi seni direkt cennete alalım.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet herkese yeni yerleşim yerinde ev arazi verdi, kimsede mağdur edilmedi
    Cevapla
  • mağdur 1 yıl önce Şikayet Et
    O insanlar hepsi büyükşehire gelecek, verimli yaşanacak tüm yerler baraj altında kalıyor, benim köyüm de öyle oldu, nüfus kalmadı herkes İstanbul'da Bursa'da, sonra da proje yap kırsal kalkınma için, ne tezat, oluşan baraj gölününün buharlaşmayı artırması ile iklimin ılımanlaşması, yağışları azaltması ayrı bir zarar
    Cevapla
  • ek9 1 yıl önce Şikayet Et
    içi boş tenekeden ses herzaman çıkar sorun yok .
    Cevapla
  • adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    görünüşe göre her yer kayalık duruyor gayet doğru bir yere baraj yapılmış taşın içinde ne yetişecek ki senin köyünü bilemem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle