Yusufeli Barajı, 750 bin adet TOGG’un elektrik ihtiyacını karşılayabilecek

Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5’inci en yüksek barajı olup, ekonomiye 5 milyar liralık katkıda bulunacak Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle su tutmaya başlayarak hizmete girecek.

Yusufeli Barajı, 750 bin adet TOGG’un elektrik ihtiyacını karşılayabilecek
Yusufeli Barajı, 750 bin adet TOGG’un elektrik ihtiyacını karşılayabilecek
GİRİŞ 21.11.2022 14:40 GÜNCELLEME 21.11.2022 14:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Artvin'in Yusufeli ilçesinde, yapımı tamamlanan baraj ve yeni yerleşim alanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın hizmete alınacağı resmi açılış töreninin heyecanı yaşanıyor.

DÜNYANIN 5. EN YÜKSEK BARAJI YUSUFELİ BARAJININ ÜLKEMİZ İÇİN ANLAMI NEDİR?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci şu ifadeleri kullandı: 

"Yarın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle bu baraj su tutmaya başlayacak. 309 günlük süre zarfında su tutma işlemi tamamlanmış, 90 gün geçtikten sonra elektrik üretimine başlamış olacak. Üreteceği elektrik ile 2.5 milyon nüfuslu ülkemizin 5. büyük şehri Antalya’mızı elektrik ihtiyacını karşılayacak.

750 bin adet TOGG’un elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Bu barajın sayesinde barajdan sonra gelen Çoruh nehri üzerindeki Artvin gibi barajların daha etken olmasını sağlayacak.

Burada suyun içerisindeki birtakım maddeleri tutarak bir sonraki baraja veya onları takip eden barajların ekonomik ömrünü de uzatıyor olacak. Önemli bir baraj, Türkiye’nin inşaat sektöründe ve barajlarla ilgili ihtisas alanında nerelere geldiğini görmek bakımından anlamlı bir barajdır.

Bu baraj görevi ifa ederken, üreteceği elektrik 558 megawatt bu Çoruh nehri üzerindeki bütün barajlar tamamlandığında üreteceği elektrik miktarı 3 bin 77 megawatt. Bunun 558’i sadece Yusufeli Barajı üretiyor olacak.

Yusufeli suyu tutmamış olsa aşağıdaki barajlar ekonomik olarak daha kısa sürede elden çıkmış olacaktı. Taşkınları da azaltacak bir proje olması hasebiyle de kıymetli ve önemlidir.

Gerek konutları, gerek iş yerleri, gerekse diğer ihtiyaçlar bakımında muazzam bir yerleşim yeri inşa edildi. Vatandaşlarımızın önemli bir kısmı buraya taşındılar ve güzel mekanın keyfini çıkarmaya başladılar. Biz çevreyi de gözettik, duyarlılığımızı da taşımış olduğumuz barajın kendi havzası içerisinde kalacak olan 5844 ağacı bulunduğu yerden sökerek yeni yerleşim yerine çıkardık.

750 dekarlık bir alanda yeni yerleşim yerini 1535 dekara çıkarmış olduk. Dikilen ağaçlarla 92 binin üzerinde ağaç ve fidan artık burayı yemyeşil hale getirmiş olacak. Evler oldukça konforlu, iş yerleri her türlü ihtiyacı karşılayabilecek durumda. Fiberoptik ağlar, sağlıkla ilgili, eğitimle ilgili burada Kaymakamlık binaları son derece modern ve görülmeye değer ilçe haline geldi."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Rıfat 1 yıl önce Şikayet Et
    750 bin toggun ihtiyacını karşıyabilecek kapasitedeymiş demekki buda küçük . bizim sabah akşam durmadan çalışmaya ihtiyacımız var yatırım yatırım yatırım . bu kadar yatırım ancak milletini devletini sevenlerle olur . cumhur ittifaka devam.
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir yıllık üretim için..Demek ki her yıl bir tane Yusufeli devreye almak gerekecek...
    Cevapla