Bir iddia daha çürüdü: Tarımda 7,2 milyar dolar fazla verdik

Tarım sektörüne yönelik asılsız iddialar teker teker çürütüldü. Üreticiye yeterli destek verilmediği iddialarına Tarım Bakanlığı “2003-2021’de çiftçiye 464 milyar TL ödendi” derken, “ithalatçı” ifadelerine “Tarım ürünlerinde 2021’de 7,2 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi” bilgisiyle cevap verdi...

Bir iddia daha çürüdü: Tarımda 7,2 milyar dolar fazla verdik
Bir iddia daha çürüdü: Tarımda 7,2 milyar dolar fazla verdik
GİRİŞ 21.11.2022 09:32 GÜNCELLEME 21.11.2022 10:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma ilişkin manipülatif iddiaları verilerle çürüttü. ‘Türkiye’nin tarım ürünlerinde ithalatçı bir ülke konumuna geldiği’ yönündeki iddiaya cevap veren Bakanlık, son 4 yılda ihracatta yüzde 29,5 artış sağlandığını, bu yılın ilk 9 ayında toplam 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

2021’de de tarımda 7,2 milyar dolar dış ticaret fazlası verilmişti. ‘Üreticiye yeterli destek verilmediği’ yönündeki iddiayı da boşa çıkaran Bakanlık, 2002 yılında 1,8 milyar TL olan destekleme bütçesinin, 2022’de 39,7 milyar TL’ye yükseltildiğini belirtti. Rakamlar, çiftçiye 2003-2021 döneminde günümüz fiyatlarıyla 464 milyar TL ödeme yapıldığını, 2022’de de kasım ayı itibarıyla 35 milyar TL ödendiğini ortaya koydu. 

2022’DE 1,1 MİLYON GIDA DENETİMİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetiminin önemsenmediğine ilişkin iddialar üzerine de “Gıdalar tarladan sofraya her aşamada denetleniyor. 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 7.500 kontrol görevlisi tarafından 1 milyon 100 bin denetim gerçekleştirildi. Gıdaların uygunluk kontrolleri, 41 kamu ve 101 özel gıda kontrol laboratuvarlarında yapılıyor. 7/24 hizmet veren ‘Alo 174 Gıda Hattı’ ile şikâyet ve talepler değerlendirilerek cevaplandırılıyor. Bugüne kadar 2,8 milyon başvuru alındı” açıklamasını yaptı.

ARAZİYİ ÖZEL SEKTÖR KİRALAR

Tarım Bakanlığı, ‘üretim için Venezuela’dan arazi kiralandığı’ iddiasını da şu cevabı verdi: Bakanlığımızca yurt dışında arazi kiralanması söz konusu değildir. Yurt dışında tarımsal yatırım yapmak konusunda karar verici, özel sektör olacaktır. Bakanlık olarak görevimiz, firmalarımızı yatırım yapılabilecek ülkeler hakkında bilgilendirmek ve haklarını koruyacak hukuki bir zemin oluşturmaktır.

KİRİŞCİ: AMAÇLARI BİLGİ KİRLİLİĞİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, söz konusu iddiaların iyi niyetten uzak ve kamuoyunu yanlış yönlendirme amaçlı olduğu söyledi. Kirişci “Bu türden iddiaların amacı, kamuoyunda bilgi kirliliği oluşturmak, üreticilerimizin motivasyonunu düşürmek ve tüketicilerimizi asılsız bilgilerle tedirgin etmektir” dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • ÂSIM NESLİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Her türlü destekleri çiftçi alıyor. Köylü şehirli kalmadı herkes neyin nerede olacağını çok iyi biliyor. Yetkilelere teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede çiftçi altın çağını yaşıyor. kapılarında son model makina ve ekipmanlarla çiftçilik ve hayvancılık yapılıyor. bu yıl antalya adana arasında seyehat ettim 500 km yol boyunca gözün görebildiği heryer modern seralarla doluydu
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Destekleri Çiftci değil şirketler aldı.. Köylü yani çitci müracatı nasıl yapacağını bikmiyor ki..Bürokrasiyi bilmiyor ki..Destek alsın..
    Cevapla
  • Chpkk 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet tam bir algı makinası araba bizim değil , motor yerli değil tarım bitti vbm yalan dolanlari binlerce kes söyleyip milletin gerçek diye kabul etmelerini sağlamaya calisiyorlar
    Cevapla
  • Hım unuttu 1 yıl önce Şikayet Et
    İki ay önce bizim bakan bey destek ödeyecekti
    Cevapla