Marketlerin kampanya hilelerine dikkat

Esnafın bağlı olduğu TESK'in başkanı Palandöken bir açıklama yaparak perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiğini hatırlattı.

Marketlerin kampanya hilelerine dikkat
Marketlerin kampanya hilelerine dikkat
GİRİŞ 20.11.2022 15:05 GÜNCELLEME 20.11.2022 16:02
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bazı mağazalarda ürünlerin etiket ve kasa fiyatlarında farklılık olması üzerine açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, herkesin her ürünü değil sadece kendi dalına giren ürünü satması  gerektiğini hatırlattı.

TESK, uzun zamandır perakende yasasının çıkması için girişimde bulunuyor. yeni yasanın küçük esnafı, AVM'lere ve süpermarketlere karşı koruyacağını savunuyor.

"Fiyat istikrarı sağlanamadı"

Fiyat istikrarsızlığının tüm kesimleri olumsuz etkilediğinin altını çizen Palandöken, ''Zincir marketlerdeki fiyat artışları maalesef vatandaşı, esnafı, tedarikçiyi, nihai tüketiciyi, küçük atölyeciyi ve herkesi direkt ilgilendiriyor. Ticaret Bakanlığı bu konuda ısrarla fiyatların düzenlenmesini sağlayıcı tedbiriler alsa da fiyat istikrarı sağlanamadı. On binlerce iş yeri olan ve belirli ürünleri kendi markası haline getiren, sanki içeriği aynı gibi makul ürünlerin satışına da zarar veren uygulamalar artarak devam ediyor.

Ticari düzenleme şart

Vatandaşın rahat rahat alışveriş yapabilmesi için her dükkana bir kolluk kuvveti konulamayacağına göre bu konuda ticari düzenleme şart. Vatandaşın kaliteliyi daha ucuza alabileceği bir sistemin gerçekleştirilmesi olmazsa olmaz.'' diye konuştu.

Kampanya hileleri

Rafta, stantta ve reklamda müşteri cezbedecek şekilde yapılan kampanyaların gerçeği yansıtmadığına işaret eden Palandöken, ''Eskiden indirim sezonlarında meslek kuruluşlarından müsaade alınırdı. Artık rafta, stantta, reklamlarda ve indirim broşürlerinde belirli ürünlerle müşteriyi cezbedecek şekilde kampanyalar yapıyorlar. Bir gün bakıyorsunuz ki 100 liralık ürün 30 TL’ye kadar düşmüş. Böyle bir kâr marjı olamaz. 'Sınırlı sayıda ürün kaldı, iş değişikliği yapıyoruz, kapatıyoruz' diyerek vatandaşı kandırıyorlar. O semtte pazar varsa domatesin fiyatını 3 TL’ye kadar düşürüyor. Ancak mağaza girdiğinizde yanında terlik, tencere, deterjan, havlu vs. alacaksanız artık domatesin fiyatı çok da önemli değil. Ayrıca o bölgede semt pazarı yoksa sebze-meyve fiyatlarını da istedikleri gibi ayarlayabiliyorlar.'' ifadelerini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Dürüst değil mi bunlar, vatandaş ürün fiyatlarını hergün nasıl takip edebilir ki, esnaf terbiyesi olması lazım ama malesef görüyoruz ki yani ticaret ahlakı yok, utanmıyorlar da.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat diyordunuz da ne yapalım. Ben malatya da bostanbaşı semtindeyim Marketler habire zammı bindiriyorlar. Şikayet etmemize rağmen resmen devlete kafa tutuyorlar. Ne yapmamız lazım artık bilmiyorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    o zincir marketlerin ceo larını çekin tenhaya,kırın kafasını kolunu bak fiyat istikrarı oluyormu olmuyormu
    Cevapla
  • sedat tosun 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim devlet yetkilileri nerde? Maaş almaktan başka işleride var bunların
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz elektronik ve beyaz eşyadan başka bir şey satmıyoruz ama marketker her şeyi satıyorlar bizim sektor öldü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle