Dünya bu yerli füzeyi konuşacak! Türkiye Hipersonik-Meteor füze geliştiriyor

Savunma sanayiinde ilklere imza atan Türkiye, yeni Ramjet itkili füze üzerinde yoğun mesai harcıyor. İlk atış testlerinin 2023 yılında yapılması beklenen yeni GÖKHAN füzesi hipersonik hıza yakın görev yapacak.

GİRİŞ 18.11.2022 17:20 GÜNCELLEME 18.11.2022 17:47
Bu Habere 173 Yorum Yapılmış

Haber7

Savunma sanayii alanında başlatılan çalışmalarla yüzde 15 olan yerlilik oranını yüzde 80'lere çıkaran Türkiye, bu alanda tam bağımsızlık için yeni projeleri bir bir hayata geçiriyor.

Yerli ve milli imkanların tam kapasite kullanıldığı savunma sanayinde yazılımdan alt komponentlere kadar üretim için tüm imkanlar seferber ediliyor.

750 ayrı projede 80 bin kişinin çalıştığı yerli ve milli savunma sanayinde nerdeyse her gün yen bir sistem ve silah görücüye çıkıyor.

RAMJET MOTORLU YERLİ FÜZE: GÖKHAN

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen tayfun füzesinin testi tüm dünyada ses getirirken, 2023 yılında ilk testleri gerçekleştirilecek yeni GÖKHAN füzesi dünyada benzerlerinin ötesinde bir füze olacak.

TÜRKİYE DÜNYADA 4-5 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK

Geliştirme faaliyetleri devam eden GÖKHAN füzesi ile Türkiye havadan-havaya füzelerde şampiyonlar ligine çıkacak. Dünyada Ramjet itkili böyle bir füzeye dünyada sadece 4-5 ülke sahip. 
Ramjet motoru

GÖKHAN FÜZESİ NEDEN ÖNEMLİ

Havadan-havaya füzelerde atıcı platformun hızı ve irtifası füzenin menzili üzerinden en önemli etkiye sahip. Çünkü katı yakıtlı motorlu füzeler fırlatıldıktan sonra kısa bir süre füzeye ek hız verebiliyor. Bu yüzden de ne kadar yüksekten ve hızlı bir platformdan atılırsa menzil o kadar uzuyor. 

TÜRKİYE HİPERSONİK TEKNOLOJİYE YAKLAŞTI

Ancak yeni Ramjet motorlu GÖKHAN füzesi ile menzil ve hız katlanacak. Ramjet motorlarda kompresör ya da türbin gibi hareketli parçaları bulunmuyor. Bu yüzden de düşük hızlarda itki oluşturmuyor. Kısacası ramjet motor bir uçağı harekete geçirmez ama yüksek hızlı uçuşlar için en ideal motordur. Bu tarzdaki bir motor ses hızının çok üstünde 5 mach hıza kadar çalışabilmekte. 

Ramjet motorlu füzelerin tahmini hızı 4400-5500 km/saat.. Bu hızlar hipersonik olarak adlandırılıyor.

HİPERSONİK HIZA YAKLAŞACAK, DÜŞMANIN KAÇABİLME İHTİMALİ YOK

Gökhan füzesi hipersonik hıza yakın bir hızda görev yapacak. Fırlatıldığı anda 100 kilometrenin üzerinde bir seyir izleyecek olan Gökhan füzesi yüksek teknolojiye sahip arayıcı başlıklarla hedefine yaklaştığı anda en yüksek hızına maksimuma çıkarak ve düşmanın kaçabilmesi ihtimalini ortadan kaldıracak. 

MBDA meteor füzesi

METEOR GÖRÜŞ ÖTESİ...

Öte yandan Türkiye GÖKHAN füzesi ile MBDA tarafından geliştirilen METEOR - Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’nin muadili olacak bir sisteme sahip olacak.

"BENZERLERİNİN ÖTESİNDE BİR FÜZE OLACAK"

GÖKHAN füzesi ile ilgili açıklama yapan TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş ise "GÖKHAN Projesi tamamlandığında, çok ileri seviye teknolojiye sahip, benzerlerinin ötesinde bir füze olacak" dedi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 173
  • Servet 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah maşallah Emeği geçen HERKESE ALLAH RAZI OLSUN tamam silah iyi bir şey değil ama bu zamanda ekmek kadar lazım bence etrafımız kaynıyor
    Cevapla
  • T.ankan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu yapsana heykel.Ne işimiz olur füzeyle. Yunan ı,Amerikanın heykelle karşılayalım.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP boş durmuyor hipersonik heykeller yapacak
    Cevapla
  • D.ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı turlayacak süper sonik bekliyoruz
    Cevapla
  • karatar 1 yıl önce Şikayet Et
    kılıçtaroğlu İNGİLTERY GİTTİ. temiz tıkır tıkır para buldu. ne edeceğiz füzeye. gelsn paralar yaşasın tatiller. NOT: heyke açılışları hızlandıoysa paraları cukkalama başladı demek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle