SGK'da EYT yoğunluğu! En çok merak edilen 3 soru yanıt buldu

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemede sona geliniyor. Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme öncesi askerlik, doğum borçlanması ve hizmet birleştirme yapmak isteyenler SGK'da yoğunluk oluşturuyor.

GİRİŞ 17.11.2022 09:30 GÜNCELLEME 17.11.2022 10:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) çalışmasında son viraja girildi. Yasayı bekleyen birçok kişi, yeni yıla girmeden emeklilik dosyasını hazırlamaya başladı.

EYT'den yararlanmak isteyen kişiler SGK'da yoğunluk oluşturdu. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve hizmet birleştirme yapmak isteyen kişiler, başvuru için sıralarının gelmesini bekliyor. Peki EYT kapsamında emeklilik hakkını kazanan kişileri işveren işten çıkmaya zorlayabilir mi?

İşveren işten çıkmaya zorlayabilir mi?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “EYT kapsamında kişi emekli olacaksa kişinin harekete geçmesiyle olacak. Burada kişi ilk önce SGK’ya başvurup orada işten çıkış bildirgesi alacak. Bu bildirgeyi işverene verecek. İşveren de bu kapsamda emeklilik işlemlerini yapacak. Ama işveren kişiyi emekli olmaya zorlayamaz. Emeklilik hakkını kullanma yetkisi tamamen kişinin kendisindedir. Ayrıca işveren çalışanını farklı sebeplerle ya da değil, işten çıkarabilir. Bu kapsamda kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilebilir mi?

Askerlik borçlanması yasal olarak yapıldığında hem sigortalılık süresini öne çeker hem de borçlanmanın yapıldığı kadar fazla prim ödemesinin yapılmasına olanak sağlar. Bu kapsamda askerlik borçlanması ve diğer borçlanmaları yapacak kişilerin yeni yıl gelmeden bir an önce borçlanması gerekiyor. Çünkü asgari ücretin yeni yılda artmasıyla beraber borçlanma tutarları da artacaktır.

8/9/1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan ve prim gününü dolduranlar EYT kapsamında emekli olabilecek mi?

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için bazı borçlanma haklarıyla beraber bu süre geriye çekilebiliyor. Bunun haricindeki diğer borçlanmalar emeklilik başlangıç süresini geriye çekmiyor. Bunlar nelerdir? Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanma, avukatların staj borçlanması, tutuklu ve hükümlü olup suçsuz olduğu anlaşılanların bu süreleri, süreli sözleşmeli personellerin ay içerisinde çalışmadığı zamanların borçlanması, siyasi olarak seçim için işten ayrılıp tekrar işine iade edilenlerin arasındaki zamanı borçlanabilir. Bu sayede emeklilik süresi 8 Eylül 1999’dan sonra olsa bile borçlanma süresince geriye çekilebilir.”

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Mehmet Akif 1 yıl önce Şikayet Et
    ABO oranlarında istenilen değişiklik en fazla konuşulan konu
    Cevapla
  • sakaryalı 1 yıl önce Şikayet Et
    staj yapan avukatlar insanda biz neyiz bu nasıl çifte standart adalet nerede bizde stajın kalan primlerini ödeyebiliriz parasıyla değilmi neden hakkımız elimizden alınıyor 6400 prim günüm var 19 yıl sonra emekli olacağım şakamı bu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    avukat insan biz değiliz peki öyle olsun bakalım.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaş şartı önemli gerisini millet çözmüş zaten
    Cevapla