Tokat’tan Rusya’ya somon ihracatı

Almus barajında üretilen somon balıkları başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

GİRİŞ 16.11.2022 15:38 GÜNCELLEME 16.11.2022 17:21
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.

Su ürünleri mühendisi Suat Onar, "2-3 gram ağırlığındaki yavru balıklar 8-10 ay arasında 350-600 grama geliyor. Canlı olarak hasadı yapılan balıklar tırlarla Ordu’ya gönderiliyor. İç sulardaki su sıcaklığı kış ayında 4 derecelere düştüğü için balığın büyümesi yavaşlıyor. Karadeniz’de hem tuzlu su hem de sıcaklık oranından dolayı balık daha iyi gelişiyor. 2-3 kilogram ağırlığa ulaştığında işlenerek Rusya’ya gönderiliyor" dedi.

NORVEÇ SOMONUNA ALTERNATİF OLARAK YETİŞTİRİLİYOR

Türk somonuna talebin oldukça fazla olduğunu belirten Onar, "Buradaki balıklar Norveç somonuna alternatif olarak yetiştiriliyor. Norveç somonundan daha lezzetli bir tadı var. Kilogram fiyatı 4 dolar ile 5 dolar arasında değişiyor " diye konuştu.

Almus barajında bulunan 30 balık çiftliğinde yoğun bir şekilde üretim yapıldığına dikkat çeken Onar, "Rusya’nın yanı sıra Avrupa birliği ülkelerinden de talep var. Porsiyon olarak işlenerek ihraç ediliyor. Almus’ta işleme tesisi olmadığın direk ihracat yapılamıyor. Tesis kurulursa direkt ihracat yapabiliriz. Özellikle katma değeri yüksek bir ürün. Avrupa ve diğer ülkelere gıda olarak sattığımız değerli bir ürün. Su ürünleri ihracatı günden güne artmakta" ifadelerini kullandı.

Balık üreticisi Osman Edizer, somon balığı taleplerini karşılamakta zorluk çektiklerini söyledi. Barajda su seviyesi düşmesinden dolayı sorunlar yaşadıklarını belirten Edizer, bu anlamda önlem alınmasını beklediklerini kaydetti.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Haha komişşin
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Baraj yapılabilen her yere yapılmalı. Baraj çok stratejik bir yatırım. Özellikle Hakkari ve Şırnak illerimizin kar suları her sene boş yere eriyip akıyor, oralara yapılacak devasa barajlar Türkiye'nin su ihtiyacını karşılar.
    Cevapla
  • A.R. G 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim o göle o kadar kafes ruhsatı verenler utansınlar.Uzaktan iyi görünüyor.Su hacmi zaten düştü birde balık havuzlarının çokluğu ve verdikleri yemlerin gölün suyunu nasıl kirlettiğini sadece o gölü sevenler bilir.3-5 kuruşluk rant için su ürünlerine sormak lazım , nasıl bu kadar kafese izin verdiniz? Yazık ettiniz yazık.Sonrada çıkmışlarda Rusya' ya somon gönderiyorlarmış.Aman aman ne hizmet.Sen güzelim gölü mahfet ondan sonrada ticaretten bahset. Uyuyan bir Belediye Başkanı ve yönetimi. İhracata selam uyumaya devam. Meşhur Vişne Bayramına sahip çıkamayan bir idari yönetim. Başka söze gerek yok.
    Cevapla
  • Cem kozan 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah bereketli olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İş bilenin, kılıç kuşananın. Maşallah.
    Cevapla