Büyük çaplı işten çıkarmalar olacak: İstihdam Konfederasyonu Başkanı'ndan korkutan açıklama

Dünya çapında ekonomideki zayıflamanın etkisiyle işten çıkarmaların devam etmesini beklediklerini belirten Dünya İstihdam Konfederasyonu Başkanı Bettina Schaller, "Ekonomik kriz, dijital ve yeşil dönüşümün getirdiği sancılar aynı anda yaşandığı için büyük çaplı işten çıkarmalar görüyoruz. Daha fazla işten çıkarma yaşanacağını da düşünüyoruz." dedi.

GİRİŞ 16.11.2022 15:41 GÜNCELLEME 16.11.2022 15:53
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Dünya İstihdam Konfederasyonu Başkanı Bettina Schaller, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında, küresel istihdamdaki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Son dönemde özellikle ABD ve Avrupa'daki teknoloji şirketlerinde işten çıkarmaların yüksek olduğunu söyleyen Schaller, dünya çapında ise teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların 100 bini geçtiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Biz teknoloji sektöründeki bu gelişmeleri, yanlış varsayım ve öngörülerin bir sonucu olarak okuyoruz. Şirketler salgın süreci ve hemen sonrasındaki büyümenin aynı şekilde devam edeceğini düşündüler. Bu nedenle de orantısız şekilde işe alımlar yapıldı. Öngörüleri ve planlamaları düşündükleri gibi gerçekleşmeyince, şirketler ekonomik sürdürülebilirliklerini sağlamak için işten çıkarma sürecine girdi.

Krizin ayak sesleri: Dünya devleri kötü haberi peş peşe duyuruyorKrizin ayak sesleri: Dünya devleri kötü haberi peş peşe duyuruyor

"İŞTEN ÇIKARMALAR ARTACAK"

Ekonomik krizin dünya çapında işten çıkarmaların artmasında etkisi yüksek. Ekonomik gelişmelerin yanı sıra, sektörlerdeki dijital ve yeşil dönüşümün sonucu olarak yetenekler ve mesleklerin içeriği de değişti. Şirketler doğru insanları istihdam etmediklerini fark etti. Ekonomik kriz, dijital ve yeşil dönüşümün getirdiği sancılar aynı anda yaşandığı için büyük çaplı işten çıkarmalar görüyoruz. Daha fazla işten çıkarma yaşanacağını da düşünüyoruz."

Schaller, sektörlerdeki değişim ve dönüşümün etkisiyle istihdam piyasalarında bir rotasyon olduğunu anlattı.

Özellikle otomotiv gibi geleneksel sektörlerde bu rotasyonun yaşandığını kaydeden Schaller, "Enerji sektörü de bu değişimden çok ağır şekilde etkilenecek." dedi.

Schaller, tüm bu işten çıkarmalara rağmen tüm sektörleri etkileyen dönüşüme bağlı olarak ABD'de 10 milyon ve G20 ülkelerinde de aynı oranda istihdam boşluğu olduğunu söyledi.

EN YÜKSEK İŞ İMKANI OLAN SEKTÖRLER

Dönüşümün gerektirdiği yeteneklere sahip çalışanların bu boşlukları doldurabileceğini söyleyen Schaller, "Sağlık, lojistik, hava yolları, havacılık sektöründe yer hizmetleri ve turizm sektöründe de bu boşlukların oluştuğunu ve potansiyel iş imkanlarının yüksek olduğunu söyleyebiliriz." yorumunu yaptı.

Schaller, özellikle Avrupa'da birçok insanın maaşlarından memnun olmaması nedeniyle grevlerin artmasına ilişkin "Birçok ülkede, şirketler veya hükümetler bu grevlere karşılık olarak büyük maaş artışları yaptı. Ama örneğin Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin enflasyonun bir şekilde düşmeye başlayacağı öngörülerine dayanarak, maaşlar üzerinde fazla müzakere yoluna gitmediğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Schaller, küresel istihdam açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın ise şu anda küresel istihdamın yüzde 60'ına karşılık gelen yaklaşık bir milyar insanın kayıt dışı çalışması olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 30
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP nin aldığı HDPkk da işten çıkma sorunu yok.
    Cevapla
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP belediyelerindeki pkk teröristler işten neden hala çıkarılmadı pırıl pırıl gençler işsizken
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkez elama. Sikintisi yasiyor buraya cikiyorlar isten cikarilacak diye
    Cevapla
  • gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede iş sıkıntısı olduğunu sanmam.üstelik işlerde iyi hamdolsun.türkiyedeki problem gelir dağılımda.
    Cevapla
  • suleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    esnaf zor durumdami ben 27 yıl dır tezgahtar ım esnaf evet bazı aylar zorlanır ama zor durumda değiller hatta son 1 buçuk yıldır hepsi çok iyi kurumsal esnaflar hariç çoğunda resmiyet zaten yok 8 bin maaş çalışkan bir işçi için az bile çoğu esnaf primleri bile verdiği maastan göstermiyo fatura vermeyen cabasi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle