Borçlar enflasyon zararı eklenerek ödenecek

Yargıtay, alacaklıya ödenecek borçta enflasyon ve paranın alım gücünün düşmesi nedeniyle ortaya çıkan zararın karşılanması gerektiğine hükmetti.

Borçlar enflasyon zararı eklenerek ödenecek
Borçlar enflasyon zararı eklenerek ödenecek
GİRİŞ 14.11.2022 09:23 GÜNCELLEME 14.11.2022 09:23

Yargıtay’ın gündemine yansıyan dava konusu olay İstanbul’da yaşandı. 1999 yılında bankaya 450 bin lira para yatıran davacının mevduatı, kendisinden habersiz bir şekilde, Off Shore hesabına aktarıldı. Kısa süre sonra el konulan banka, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi.

Bankanın hisseleri birleşmeler sonucu başka bir bankaya devredilince bankazede mevduatındaki parasını alabilmek için dava açtı. 16 yıllık yargılama sonrasında bankaya yatırdığı 450 bin lirayı ve yasal faizini alan davacı, faiz ile karşılanamayan yüksek miktarda munzam zararının oluştuğunu, parasını zamanında almış olması durumunda daha yüksek gelir getiren bir yatırıma yöneltmeden faize faiz işleterek tasarrufunun gerçek değerini korumuş olacağını belirterek, zararının karşılanmasını istedi.

İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi davayı reddedince dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesinin gündemine geldi. İstinaf başvurusu da reddedilen dosyanın temyiz incelemesini Yargıtay 11. Hukuk Dairesi yaptı. Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında paranın satın alma değerinin büyük ölçüde azaldığının tartışmasız ve yaşanan bir gerçek olduğuna dikkat çeken Daire, alacaklının maruz kaldığı zarar miktarı için ortalamalar bulunarak munzam (eklenmiş) zararının hesaplanması gerektiğine hükmetti. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.