Çin ekonomisinde neler oluyor? Çin'de 'ekonominin barometresi' ilk kez açıklanmadı

Çin'de e-ticaret şirketleri ilk kez "Bekarlar Günü" satış sonuçlarını açıklamadı.

Çin ekonomisinde neler oluyor? Çin'de 'ekonominin barometresi' ilk kez açıklanmadı
Çin ekonomisinde neler oluyor? Çin'de 'ekonominin barometresi' ilk kez açıklanmadı
GİRİŞ 13.11.2022 09:17 GÜNCELLEME 13.11.2022 12:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çin'de ülkenin önde gelen e-ticaret şirketleri, çevrim içi alışveriş festivali "11 Kasım Bekarlar Günü"ndeki toplam satış rakamlarını saklı tutmayı tercih etti.

Her yıl düzenlenen festivalde, 1-11 Kasım'da devam eden çevrim içi indirimli satışlar dün sona ererken, festivale öncülük eden e-ticaret devi Alibaba ve rakibi Jing Dong (JD.com), her yıl açıkladıkları brüt satış hacmini bu kez saklı tuttu.

Alibaba'dan yapılan açıklamada, şirket bünyesindeki Tabao ve TMall gibi çevrim içi alışveriş platformlarındaki satışların, "makro ekonomik zorluklara ve COVID-19 bağlantılı etkilere rağmen geçen yılki brüt hacme yakın performans gösterdiği" belirtildi.

Şirket geçen yılki satışların 10 günde 540,3 milyar yuana (o günün kuruyla yaklaşık 84,5 milyar dolar) ulaştığını açıklamıştı. Çevrim içi satışlardan elde edilen gelir önceki yıla göre yüzde 8,45 artarken, yıllık gelir artışı oranı, festivalin organize edildiği 2009'dan beri ilk kez tek haneye gerilemişti.

Alibaba'nın Tabao ve TMall platformlarının Endüstri Geliştirme ve Operasyon Merkezi Başkanı Çui Şue, bu yılki festivalin, "Çin'in tüketim endüstrisinin direncini ve canlılığını yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

Şue, bu yılki festivaldeki amaçlarının "platformdaki satıcıların operasyonlarında güveni geliştirmek olduğunu" belirtti.

Alibaba'nın rakibi Jing Dong (JD.com) da brüt satış hacmini açıklamadı ancak bu yılki Bekarlar Günü kampanyasının "rekor kırdığını" ifade etti. Şirket, geçen yıl 10 günde 349,1 milyar yuan (o günün kuruyla yaklaşık 54,5 milyar dolar) brüt satış hacmi elde ettiklerini bildirmişti.

EKONOMİNİN BAROMETRESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bekarlar Günü alışveriş festivalindeki satışlar, Çin'de tüketici harcamalarının ve ülke ekonomisinin genel durumunun barometresi olarak değerlendiriliyor.

Şirketlerin brüt satış hacimlerini açıklamamasında, satışlarda umulan artışların gerçekleşmemesinin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Geçen yıl Çin'de düzenleyici kurumların, Alibaba ve diğer büyük internet şirketlerine açtığı tekel soruşturmaları nedeniyle satışlar sönük geçmişti.

SALGIN TEDBİRLERİ EKONOMİK BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜYOR

Çin'de bu yıl bahar aylarında başta ülkenin en büyük kenti Şanghay olmak üzere büyük nüfusu barındıran ve kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan şehirlerindeki COVID-19 kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisi belirgin şekilde hissedilmişti.

Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, COVID-19 salgınının ilk aylarından bu yanaki en düşük seviyelere gerilemişti.

Omicron'un bulaşıcılığı yüksek alt varyantlarının yayılmasıyla sonbaharda ülkede vaka sayısı artarken, ekonomik faaliyetleri sekteye uğratan salgın tedbirlerinin son çeyrekte değişeceğine dair işaret görülmemesi, ekonomik beklentileri ve güveni olumsuz etkiliyor.

Ekonomik göstergeler toparlanmanın dalgalı seyrettiğini ortaya koyarken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme hedefine ulaşılıp ulaşılamayacağı belirsizliğini koruyor. Çin ekonomisi, ilk üç çeyrekte yüzde 3 büyüme kaydetmişti.

Çin, COVID-19 salgınına karşı vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    dunyanin nerde ise butun gunu sacmalik dolu bir sey uyduruyorlar cicek balon oyuncak satmak icin cok mallar bu gunleri gercek saniyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de bunu gördü her şartta üretim ekonomisine geçiş yapıyor... Kısacası üretimi bize taşımaya çalışıyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Siyonist sermaye Amerika'da maliyetler yüksek olduğu için Çin'e taşındı ve üretim sektöründe dünyayı kendilerine bağımlı hale getirdi. Şimdi el frenini çekerek dünyadaki ekonomik krizi derinleştirmek istiyorlar. Amaç 3. Dünya savaşını çıkararak Amerikayı, Avrupayı yıkıp Çin'i süper güç yapmak.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    NE OLACAK ANLAMİYORMUSUNUZ?? çin üretimden çekiliyor aslında dünyadaki enflasyonun artmasının en büyük sebebi budur YANİ ucuz çin mallarına veda edebilirsiniz!!! Artık ucuz mal yok!!! Batının bu maliyetlerde mal üretmesinin imkanı yoktur çin gibi asla olamaz BİR BAŞKA deyişle bütün dünya enflasyon sarmalına girdi diyebiliriz bu sarmaldan şimdi başlanılması halinde bile 10 yıldan önce çıkılacağını düşünmüyorum
    Cevapla