Doğadan topladığı 30 çeşit meyve ve sebzeden sirke yapıp satıyor

Samsun'un Ladik ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Gülhanım Sürekli, bahçesinden ve doğadan topladığı 30 çeşit meyve ile sebzelerden doğal sirke yapıyor.

GİRİŞ 13.11.2022 03:22 GÜNCELLEME 13.11.2022 13:08
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Evli ve 4 çocuk annesi Gülhanım Sürekli, bahçesinde yetişen meyveleri değerlendirmek isterken, Kovid-19 sürecinde insanların doğal ürünlere yöneldiğini görünce sirke yapmaya karar verdi.

Sirke yapımı konusunda internet üzerinden de araştırma yapan Sürekli, önce bahçesinde bulunan meyveleri kullanarak doğal yöntemlerle sirke yapımına başladı.

Kısa sürede ürün çeşidini artıran Sürekli, 30 çeşit meyve ve sebzeden yaptığı sirkeyi çevresinde talep edenlere ve sosyal medya aracılığıyla satıyor.

Yaşadığı evin alt katını sirke üretimi için kullanan Sürekli, AA muhabirine, bu işe bahçesinde yere dökülen meyveleri nasıl değerlendirebileceği düşüncesiyle başladığını söyledi.

Babasının pekmez yapabileceğini söylediğini ancak kendisinin sirkeyi denemek istediğini belirten Sürekli, "Deneme yanılma yöntemiyle yapmayı başardım. İnternetten araştırmalarım oldu, kızlarım da yardımcı oldu. Böylece sirke yapımını başardım." dedi.

Bahçesindeki meyvelerin yanı sıra çevresinde doğal olarak yetişen meyvelerden de eşinin toplayıp getirdiğini anlatan Sürekli, "Sürekli çeşidi artırdım. Şu anda elimde 30 çeşit sirke bulunuyor. İsteğe göre de bunu çeşitlendirebiliyorum. Elma, alıç, üzüm, armut, kiraz, muşmula, kaktüs inciri, kızılcık, böğürtlen, kuşburnu, limon, zencefil, enginar, bal kabağı, erik, çam kozalağı, Trabzon hurması gibi birçok üründen sirke yapıyorum." dedi.

El yapımı sirkede bakterilerin canlı olduğunu dile getiren Sürekli, "İnsanlar da bunun farkına vardı. Özellikle bağırsaklarımız için çok yararlı bakteriler olduğunu için talep ediliyor. Sirke yapmak kolay olduğu kadar sabır gerektiriyor. Doğallığı için cam kavanozlarda kuruyorum. 16 derece sıcaklığın altına düşmemesi için özel yerde muhafaza ediyorum. Meyve tatsızsa bal veya pekmez de ekliyorum." ifadelerini kullandı.

Sirkenin oluşumunun meyvesine göre 3 ila 6 ay arasında değiştiğine işaret eden Sürekli, "Yaklaşık 3 yıldır doğal yöntemlerle sirke yapıyorum. Geçen yıl 350 kilogram sirke sattım. Bu yıl ise 500 kilogram sirke kurdum." diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    sirke yaparken alkol miktarina bakilmasi lazim yoksa harama giriyor, dikkatli olun ev yapiminda bu tarz kontroller yapilmamaktadir
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    evet sirke birçok meyveden yapılıyor,1-2 ay önce -alış sirkesi- nin yağları erityiğini,damarları açtığını öğrendim,gerçekten işe yarıyormuş. her sirkenin ayrı birde faydası var üstelik.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Din Rastgele 1 yıl önce Şikayet Et
    İslâmda üzümden başka sirke olmaz. Tabiaatta sirke olan tek meyve üzümdür. Laboratuvarda araştırın diger leri likördür. Ashablar hurmadan sirke olurmu diye sorarlar hayır cevabını alırlar sirke üzümden olur . Unutmayın milletide sarhoş yada haramla helali yok etmeyin.
    Cevapla
  • Sivasspor 1 yıl önce Şikayet Et
    Sallama her meyvenin sirkesi olur.maya katarsan senin dediğin gibi likör olur.maya katmazsan niye haram olsun.
    Cevapla
  • İstikrar 1 yıl önce Şikayet Et
    Elmaylada mı olmuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle