Dünya genelinde pamuğun fiyatında artış bekleniyor

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, pamuk üreticisinin geçen yıl fiyat artışından duyduğu memnuniyetle yeniden pamuk üretimine yöneldiğini belirtti.

Dünya genelinde pamuğun fiyatında artış bekleniyor
Dünya genelinde pamuğun fiyatında artış bekleniyor
GİRİŞ 08.11.2022 16:09 GÜNCELLEME 08.11.2022 16:11
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ekim alanı bu yıl yüzde 30 artan pamukta hasat sezonunun sonuna gelindi. Yaklaşık 2 milyon 600 bin ton kütlü pamuk üretiminin gerçekleştiği Türkiye'de, iplik sanayisinin kullanımı için 1 milyon ton civarında lif pamuk üretilmesi bekleniyor.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, üreticinin geçen yıl fiyat artışından duyduğu memnuniyetle yeniden pamuk üretimine yöneldiğini, bunun da ekim alanlarının artmasını sağladığını söyledi.

Balçık, özellikle Ege Bölgesi'nde ekili alanın 90 bin hektardan 120 bin hektara çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu üretimin genetik değişikliğe uğramamış tohumlarla yapılmasının önemine işaret etti.

Dünyada çeşitli tarım ürünlerinde, ürünü hastalıklara, zararlılara karşı korumak, verimi artırmak amacıyla genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığına dikkati çeken Balçık, Türkiye'nin bu organizmaları kullanmayan ve iyi tarım uygulamalarına önem veren ender ülkelerden olduğunu dile getirdi.

Balçık, dünyada sürdürülebilir pamuğa yöneliş olduğunu, dünyaca ünlü markaların ve perakende zincirlerinin de bunu tetiklemesiyle Türkiye'de de üreticilerin iyi tarım uygulamalarına yöneldiğini ifade etti.

DÜNYA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Bertan Balçık, üreticilerin pamuk fiyatının özellikle yılbaşından itibaren toparlanmasını beklediğini belirterek şunları kaydetti:

"Dünyadaki pamuk fiyatları genele yayılan durgunluk ve enflasyonist ortamdan maalesef olumsuz etkilenmiş durumda. 120-130 cent/libre'ye kadar yükselen pamuk fiyatları 80 cent/libre civarında gezmekte. Bu durgunluğun ABD ve AB başta olmak üzere dünya genelinde atlatılması gerekiyor. Biz normal şartlarda pamukta dünya fiyatlarının 100-110 cent/libre bandına yükselmesini bekliyoruz. Burada önümüzde iki etap var. Ocak ve mart ayında oluşacak hareketler inşallah pamuk fiyatlarını da önümüzdeki zaman diliminde hem dünyada hem Türkiye'de tekrar eski seviyesine getirecek."

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 10
  • SaH 1 yıl önce Şikayet Et
    Her kes ektiginin yarısını eksin Türkiye gitsin dışardan 2 dolara pamuk alain ozaman kıymetini bilirller
    Cevapla
  • BAYİ VE ÇİFTÇİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat 18,5 ₺ kg başına fabrikatör fiyat teklif edince satmadınız. Niye belki 19 ₺ olur. İnan pamuk kg fiyatı 29 ₺ olsa bile dur yaw belki 30 ₺ satarım diye düşünen Çifçiler var. Tamahlık başa beladır. Kardeşim sen biçmeden gidip sıfır ekipman sıfır traktör sıfır araba daire arsa alıyorsun. Ve hayalin pamuğu 35 ₺ satacağım hesabını yapıyorsun. Öncelikle sağ selamet pamuğunu biç sanayii petrol gübre tohum ilaç elektrik borcunu ödeme sonra bu saydığım sıfırları al. Borçunu erken ödemezsen esnafı zor duruma koyarsan sende zor durumda kalmaya mahkum olacaksın. Pamuğu fabrikaya dökmüş fiyat ne zaman yükselirse satacağım hesabı yapanlar var. Yazık günahtır.
    Cevapla
  • Sah 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki malyete göre nekadar olması lazımdı mazot geçen sen 7 di bu yıl 27 gübre 4 bu yıl 12 tabiki çiftçi yüksek bekliyece fiyatı
    Cevapla
  • Çifçi bey 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim pamuk şu an bir fabrikada borç karşılıgında rehin gibi bişey Benim ekmiş oldugum 65 dönüm tarladan aldıgın tonaj ortada 38 ton 125 bin masraf kilo fiyat 13 lira hesaplayın ben bu çifçiligi gelecek yıl nasıl yapacam bu pamugu gelecek yıl bu fiyatlarla ilgili kişiler gelsin tarlamı verecem kendisi eksin
    Cevapla
  • sesizbey1 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu milleti harcama sürüklüyor
    Cevapla
  • sesizbey1 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu milleti harcama sürüklüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle