TL değer kazanınca hemen harekete geçtiler: İngiliz bankasından 'şaşırtmayan' yorum

Türk lirasının üretici fiyat endeksi bazlı reel değerinin 5 yılın zirvesine çıkması sonrasında 'değerli TL' durumu yeniden gündeme girdi. TL'de yaşanan istikrarlı yükselişin hemen ardından İngiliz Bankası Barclays'den 'bu durum sürdürülebilir değil' yorumu geldi.

GİRİŞ 08.11.2022 15:43 GÜNCELLEME 08.11.2022 15:45
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Türk lirasının üretici fiyat endeksi bazlı reel değerinin 5 yılın zirvesine çıkması sonrasında 'değerli TL' durumu yeniden gündeme girerken, İngiliz banka Barclays de makro ekonomik göstergeler açısından bunun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken bir analiz yayınladı.

Barclays Döviz Stratejisti Marek Raczko, Türk lirasına ilişkin analizinde, Türk lirasının son dönemde istikrarlı bir seyir izlediğini, fakat bu seyri sürdürülebilir görmediklerini belirtti.

"TL YÜZDE 11 DEĞER KAYBETMELİ"

Yüksek enflasyon ortamında, reel efektif döviz kurunu tarihi trendlerinde tutabilmek için Türk lirasının yıl sonuna kadar yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Raczko, mevcut cari açığı kapatmak için de ilave ayarlamaların gerekli olabileceğini ifade etti.

"KÜRESEL BASKILARA RAĞMEN TL GÜÇLENİYOR AMA..."

Analizde Türk lirasının spot piyasada küresel baskıları ve güvercin para politikasını alt ederek son 3 ayda istikrarlı bir görünüm çizdiğine, bu seyrin uzun vadeli aşağı yönlü trendin tersine reel efektif döviz kurunda hatrı sayılır artış yarattığına vurgu yapıldı.

Kendi değerlendirmelerine göre reel efektif döviz kurundaki bu değerlemenin sürdürülebilir olmadığını belirten Barclays Stratejisti Raczko Türk ekonomisinin daha rekabetçi olması, reel efektif döviz kurunda aşağı yönlü trendin korunması ve enflasyonun dengelenmesi için Türk lirasının yıl sonuna kadar en az yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğini ifade etti.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR? 

Reel Efektif Döviz Kuru, Türk Lirası'nın satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 58
  • Atila 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal uzaya gitse nolur. Hep aynı kemal.
    Cevapla
  • Tekno gençlik 1 yıl önce Şikayet Et
    Fındığı,inciri,fıstığı bir liradan mı yemek istiyon.Geçti Bor’un pazarı.Uzun bacaklrını artık herkes görüyor.
    Cevapla
  • Trtr 1 yıl önce Şikayet Et
    3 aydır ₺ yükselişte dersiniz çünkü merkez bankası 3 ay önce başladı faiz düşürmeye buda faizi yükseltmek isteyenlere kapak olsun
    Cevapla
  • Volkan mor 1 yıl önce Şikayet Et
    3 ay deyil 1 yildan fazla oldu kafadan atma. Hepinize inat basarili oluyor olacakda
    Cevapla
  • Hasbi 1 yıl önce Şikayet Et
    Hep Kemal yuzunden..Vermistir ingilize Gazi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Barcley SANA NE...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle