Kayısı çekirdeği ihracatından milyon dolarlık gelir

Malatya'dan yılın 10 aylık döneminde 3 bin 963 ton tescilli kayısı çekirdeği ihraç edilerek, 14 milyon 677 bin dolar gelir elde edildi.

Kayısı çekirdeği ihracatından milyon dolarlık gelir
Kayısı çekirdeği ihracatından milyon dolarlık gelir
GİRİŞ 06.11.2022 11:57 GÜNCELLEME 06.11.2022 15:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kentte yetiştirilen kayısının ihracat açısından önemli bir tarım ürünü olduğunu söyledi.

Kayısının meyvesinin de ürününün de ekonomik değer teşkil ettiğine işaret eden Özcan, "Çekirdek çok kıymetli bir ihracat ürününe döndü. Bu yılın ekim ayında 648 ton kayısı çekirdeği (iç) ihraç ederek, 2 milyon 113 bin dolar gelir elde ettik. Çekirdek ihracatındaki en önemli faktör Amerikan bademi. Amerikan bademi kabuklu çerez grubunda rekoltesi çok yüksek olan ürünlerden biri. Ancak kayısı çekirdeği her fırsatta Amerikan bademinin en önemli rakibi oluyor." diye konuştu.

Çekirdek fiyatlarının pazarda değişkenlik gösterdiğini aktaran Özcan, şunları söyledi:

"İlk 10 ayda 3 bin 963 ton kayısı çekirdeği ihracatına karşılık 14 milyon 677 bin dolar gelir elde etmişiz. Yıl sonuna kadar çekirdek ihracatını iyi bir noktaya taşımak için mücadele ediyoruz. Amerikan bademindeki fiyatların gerilemesinden dolayı çekirdek ihracatımızda kısmi gerileme yaşanabiliyor. Ancak gelirler bölümüne baktığımızda hiçbir sıkıntı yok. Çekirdekte bizim için en önemli alıcılarımız Almanya ve İtalya."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tatlı Çekirdek daha çok kuruyemiş olarak tüketilir. Acı çekirdek Sağlık sektöründe ilaç için kullanılır kanser tedavisinde vs diye biliyorum.
    Cevapla
  • Ertuğrul Erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne için kullanılıyor, onu da yazsaydınız
    Cevapla
  • Acar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kabuklu çerez ifadesinden anlıyorsunuz
    Cevapla