Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık sektörünü tehlikeye düşürüyor”

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bu sezon bal rekoltesinin iyi olduğunu ancak piyasada fazla olan sahte balların, sektörü tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık sektörünü tehlikeye düşürüyor”
Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık sektörünü tehlikeye düşürüyor”
GİRİŞ 05.11.2022 01:58 GÜNCELLEME 05.11.2022 01:58
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dünyada bal üretiminde önemli bir sırada yer alan Türkiye'de en çok bal üretimi Ordu’da yapılıyor. Yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı arıcının bulunduğu Ordu’da yaklaşık 100 bin kişi geçimini bu sektörden sağlıyor. 550 bin koloninin olduğu kentte sektör, merdiven altında üretilen sahte ballar ile tehlikeye uğruyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, 2022 yılı sezon başında yaşanan bahar beslemeleri ile ilgili sorunlar ve bazı ekonomik nedenlerden dolayı arıcıların bir kısmının yaylalara çıkmadığını söyledi. Yaylalara çıkan arıcılar için sezonun güzel geçtiğini kaydeden Çiftçi, kestane balında ise rekoltenin bu sezon ciddi oranda düştüğünü söyledi. 2021 yılında bal üretiminin yüzde 55 oranında olduğunu kaydeden Çiftçi, bu sezon ise rakamların yüzde 80 seviyesine ulaştığını atardı.

“Sahte bal üretimi arıcılık sektörünü tehlikeye sokuyor”

Bir kilogram gerçek bal üretim maliyetinin 48 lira seviyesinde olmasına rağmen market raflarında 40 liraya bal satıldığını ve bu durumun arıcılık sektörünü tehlikeye düşürdüğünü ifade eden Çiftçi, “Sahte bal konusunda bakanlığın çalışmalar yürütüyor ancak piyasada buna rağmen sahte bal çok fazla. Bizim bal maliyetimiz 48 lira civarında ama market raflarında 40 liraya bal satılıyor. Bu merdiven altı üretimlerin biraz önünde geçilmiş olsa, denetimler arttırılsa arıcılarımızın kazançları daha da iyi olacak. Bu balı tüketenler de gerçek bal yemiş olacaklar. Merdiven altı üretimler başlıca sıkıntılarımızdan, tüketiciler açısından daha da büyük sıkıntı. Bugün bakıldığında farklı alanlarda devlet kurumlarına dahi verilen balların bile merdiven altı üretimler olması bizleri üzüyor” diye konuştu.

“Yurt dışına da sahte bal giderse ihracatların önü kapanır, Türk balının adı kötülenir”

“Ordu olarak bizim yurtdışı bağlantılarımız vardı ancak bizim verdiğimizin yüzde 40 altında teklifler yapılıyor” diyen Çiftçi, “2022 yılında bazı sebeplerden dolayı ihracatımız tıkanmıştı ama yurt dışına da bu merdiven altı üretim ballardan giderse ihracatımızın önü kapanır, iç piyasada da daha büyük sıkıntılar yaşarız ve arıcılık bitme noktasına gelir. Bu Türk balının adının kötülenmesine de neden olur” ifadelerine yer verdi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Arıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    23 yıldır arıcılık yapıyorum . Sahte veya şekerli yani hileli bal dan dolayı üretici de tüketicide mağdur oluyor. Bu işe birlikler organize şekikde el atıp Tarım Hayvancılık ve Orman Müdürlükleri denetiminde gerekli tahlilleri ve kontrolleri yapıp tüketiciye doğrudan sunması gerektiğine inanıyorum. Böyle olursa ne sahte ne de hileli bal satanlara fırsat verilmemiş olur. Ayrıca bütün üreticilerin AKS yani arıcılık kayıt sistemine kayıt olması ve ürünlerinin üzerinde işletme numaralarının ve gerekli bilgilerin olması, olmayanlara ise satış izni verilmenesi gerektiği inancındayım
    Cevapla
  • Turan nar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bal süzme olmalı devlet tarafindan analiz edilip mühürlenmeli yoksa imkansız,devlet el atması hiçbir şey olmaz binanaley sahte bal diyabeti patlattı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahlaksız insanlar dürüst çalışsalar geberecekler
    Cevapla
  • Paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de en fazla şekerli balın yapıldığı ildir Ordu, hatta Ordu lular şekersiz balın olduğuna bile inanmazlar.Kalkmış birde ahkam kesiyor
    Cevapla
  • Turan nar 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yıl 125 TL bir kavonoz kestanebalı bu yıl 500tl bizim insanımız kendi kendine yapıyor kimse kimseyi kandırmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle