Norveç faizi 25 baz puan artırdı

Norveç Merkez Bankası, gösterge faizini beklentilerin altında 25 baz puan artırdı.

Norveç faizi 25 baz puan artırdı
Norveç faizi 25 baz puan artırdı
GİRİŞ 03.11.2022 12:41 GÜNCELLEME 03.11.2022 12:41

Norveç Merkez Bankası(Norges), gösterge faizde analistlerin beklentilerinin altında, 25 baz puan artışa gitti. Piyasalarda genel beklenti 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Norges'ten yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 2,25'ten yüzde 2,50'ye çıkarıldı.

Major merkez bankaları içinde faiz artırım sürecine ilk başlayan banka olan Norges, 2021 Eylül'den bu yana toplam 225 baz puan artışa gitti.

Banka, mevcut görünüm ve risk dengesi değerlendirmesine göre, Aralık ayında politika faizinin büyük olasılıkla daha da artırılacağına işaret etti.

Açıklamada, "Görünüm normalden daha belirsiz. Gelecekteki politika faizi yolu, ekonominin nasıl geliştiğine bağlı olacaktır." denildi.

Norges, ekonominin bazı alanlarının soğumaya başladığına dair işaretler olduğunu, navlun ve enerji fiyatlarının beklenenden düşük gelmesinin, önümüzdeki dönemde enflasyonu frenleyebileceğini düşünüyor.

Norveç'te tüketici fiyatları yıllık yüzde 6,9, çekirdek enflasyon ise yüzde 5,3 seviyesinde bulunuyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.