Piyasayı sardılar: Türkiye'yi 50 milyar TL'den ettiler! Harekete geçildi

Türkiye’nin kanun dışı sarmalık tütün ve makaronla aktif mücadelesine rağmen, hazinenin sadece bu seneki vergi kaybının 50 milyar lira olduğu tahmin edilirken konuyla ilgili harekete geçildi.

GİRİŞ 03.11.2022 13:41 GÜNCELLEME 03.11.2022 13:44
Bu Habere 161 Yorum Yapılmış

Dünyada ülke ekonomisine ağır hasar veren ve terörün de en büyük finans kaynağı olan tütün ve tütün mamüllerine kaçakçılığına karşı en etkin mücadeleyi yürüten Türkiye, buna rağmen, kaçak tütün ve makaron (İçinde tütün olmayan gövde. Boş makaron sigara, tüketilmek istenen tütünün doldurulmasıyla içilebilir sigara hâlini almaktadır) yüzünden yılda 50 milyar lira kayba uğruyor.

KPMG-Türkiye Denetim, Vergi ve Danışmanlık şirketinin ‘Türkiye’de Sigara Vergilemesi’ başlıklı raporuna göre, Türkiye’de yasa dışı sarmalık tütün tüketiminin her geçen gün artarak toplam tüketimin yüzde 20’sini oluşturduğu tahmin ediliyor. 2021 yılında tütün mamüllerinden alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV), toplam ÖTV gelirinin üçte biri kadar olduğu vurgulanan KPMG raporunda hedeflenen 70 milyar liralık ÖTV gelirinin bunun çok altında kaldığı ve 50 milyar liralık bir ÖTV kaybının olduğu kaydedildi.

150 BİN ESNAFIN GELİRİ AZALDI

Raporda, yasa dışı tütün ticaretinin giderek artması vergi kaybının yanı sıra çoğunluğu bakkal, market ve büfelerden oluşan 150 bin esnafın da gelirlerinin azalmasına ve haksız rekabetin büyümesine sebep olduğu da belirtildi. Daha önceki yıllarda yüzde 21’lere kadar yükselen yasa dışı paketli sigara, kaçakçılıkla etkin mücadele sayesinde 2019-2020’de yüzde 2 seviyelerine kadar geriledi. Kaçakçılar da yasa dışı sarmalık tütün ve makarona yöneldi. Bunun üzerine kaçak sarmalık tütün ve makaron kullanımda artış görüldü. Kaçakçılığın şekil değiştirmesi üzerine mücadelesini daha etkin hâle getirmek isteyen Türkiye de kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin kanunlarını güncelledi.

583 ADRESTE ARAMA, 198 GÖZALTI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da 10 Ocak’taki “2021 Kaçakçılıkla Mücadele Değerlendirme Toplantısı”nda 2021’deki operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el koyduklarını söylemişti.

Geçen hafta düzenlenen ‘Nefes 2’ operasyonu kapsamında tütün mamulleri ve makaronları; yasa dışı imalathanelerde üreten ve yasa dışı ticaretini yapan suç gruplarının faaliyet gösterdiği 7 il başta olmak üzere ülke genelinde tespit edilen 583 adreste arama yapılarak 198 şüpheli gözaltına alındı.

2022 yılı ilk 9 ayında yapılan 6 bin 115 operasyonda; 4,7 milyon paket kaçak sigara, 1,3 milyar boş makaron ile 425 milyon doldurulmuş, 273 ton tütün mamulü ile 329 bin puro ele geçirildi. Operasyonlarda 323 yasa dışı doldurulmuş makaron imalathanesi deşifre edildi, 625 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 161
  • Selim Göksel 1 yıl önce Şikayet Et
    Sigarayı 30 lira değilde 15 20 lira yaparsanız kimse tütün icmez
    Cevapla
  • Ayhan koçoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede sıgarayla mücadele yok olsaytı her mahallede 10 adet tütüncü narkileçi adı atında kaçak sıkara satılmazdı.
    Cevapla
  • Abuzer 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi yaz. Türkçe karili
    Cevapla
  • Cvkk 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl arttığından çok neden arttığını düşünmeleri lazım sigarayla mücadeleyi otvyi arttırmak olarak gören yetkililere güzel bir ders olur umarım
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    En düşük sigaranın fiyatı ortada asgari ücret maaşı ortada tütün içmese daha iyi ama bağımlı insan mecbur ekonomisini de düşünecek ben bu tutunleri kullanan yüzde 80 sanıyordum ama yüzde 20 yine sigaranin fiyatina gore iyi bir oran
    Cevapla
  • Misgalezerratin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir tüt7tüncü günde 20-100 karton sigara satıyor, marketlerde bile sahte sigara paketleri g9rünmeye başladı.. maliyeciye polise jandarmaya rutin görevi haricinde yaptığı işlemlerden yakalama ceza işlemlerinden komisyon ödül vermeyin bedavaya çalıştırın sonrada ❌50 milyar gitti❌ .. Belediyeler dahi cüzi de olsa zabıta cezalarına komisyon yazıyor...
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Bedava çalışmıyor maaş karşılığı çalışıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle