Sofralık zeytinde hedef 130 bin ton ihracat

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Bakan, sofralık zeytin ihracatında bu yıl yüksek verim sayesinde yeni bir rekor kırılabileceğini belirtti.

Sofralık zeytinde hedef 130 bin ton ihracat
Sofralık zeytinde hedef 130 bin ton ihracat
GİRİŞ 02.11.2022 21:25 GÜNCELLEME 02.11.2022 21:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 14 milyon zeytin ağacı varlığıyla Türkiye'nin sofralık zeytin üretim merkezlerinden Manisa'nın Akhisar ilçesinde hasat başladı.

Bölgeye özgü erkenci tür "domat" ve "uslu" çeşitlerinin toplandığı hasatta, ağaç başına verimin geçen seneye göre daha iyi olduğu gözleniyor.

Akhisar Ziraat Odası verilerine göre Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminin yüzde 70'inin, siyah zeytin üretiminin yüzde 35'inin yapıldığı ilçede, bu yıl sofralık ve yağlık olmak üzere toplam 350 bin tona yakın zeytin rekoltesi bekleniyor.

EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Bakan, ağaçlarda verimin yüksek olmasının umutları artırdığını belirtti.

İhracatçılar olarak geçen yılı iyi bir performansla kapattıklarını ifade eden Bakan, bu yıl da iyimser olduklarını vurguladı.

Bakan, şunları kaydetti:

"Bu sene hasat iyi, mahsul de iyi gözüküyor. İnşallah daha verimli bir sene geçireceğiz. Bu noktada bütün işletmelerimiz oldukça gayretliler. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda ilgi oldukça iyi durumda. Stantlarımıza yoğun katılım ve ziyaretçi var, bağlantılar iyi durumda. Son olarak Paris'teki Uluslararası Gıda Fuarı'nda da bunu gördük. Geçen sezon 110 bin ton civarında bir ihracat gerçekleşti. Bu bir rekordu, bu sezon bu rekorun da kırılacağı kanaatindeyim. Yeniden yüzde 25-30'luk bir artışı bu sene yakalamamız mümkün. Miktar bazında 130-140 bin tonları yakalarız. Komşu ülkelerde iddialıyız, Avrupa ve ABD pazarında da varız."

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 30 Eylül'de sona eren 2021-2022 ihracat sezonunda sofralık zeytin ihracatını, bir önceki sezona kıyasla yüzde 24 artırdı ve 110 bin tonluk sofralık zeytin ihracatıyla tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Sofralık zeytinden elde edilen döviz tutarı ise yüzde 15'lik artışla 173 milyon dolar oldu.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Vatandaş Rıfkı 1 yıl önce Şikayet Et
    şartmı zeytin yemek, yok fiatı artacakmış falan filan, almayın yemeyin gitsin, zeytin yemiyor diye kimse ölmez.
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın dayı sen havada alma .mazallah ona da yakında para isterler
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Satmak için erken. kışı görün. dünyada fiyatlar çok artacak. erken satan çok aldanır.
    Cevapla
  • hıdır diker 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH dahada bereketli yapsın ama mula köyceğizdekiler yok az zeytin var diye ağlıyorlar yağın fiyatını yükseltiyorlar . onun için bu yörükleri. ve egenin yalancı sahtekarlarını sevmiyorum. zaten şimdiye kadarda iyi birine rastlamadım görmedim. ALLAH bildiği gibi yapın bunları.
    Cevapla
  • Dozi 1 yıl önce Şikayet Et
    Elbette ihracat döviz girişi güzel bir şeydir. Ancak bu topraklarda yetişen zeytini bizler kğ mı 100 TL olan zeytinyağını alıp yiyemedikten sonra neye yarar
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu topraklarda üretilen traktörler de dışarı gidiyor.biz alamiyoruz elin gevuru biniyor traktörler .o zaman herseyin ihtacati yasaklansın
    Cevapla
  • Yücel güvenkaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim bereketli eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle