Çin'den 100 milyar dolarlık 'Türkiye' açıklaması: İnanmak için nedenimiz var

DEİK Türkiye-Çin İş İnsanları Networking Etkinliği'nde Türkiye ile Çin arasındaki iş birliği potansiyeline işaret edildi. Etkinlikte konuşan Çin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Zhou Yanquan, 'Önümüzdeki 5 yıl içinde Çin ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi rahatlıkla 100 milyar doları aşabilir. Buna inanmak için her türlü nedenimiz var.' dedi.

Çin'den 100 milyar dolarlık 'Türkiye' açıklaması: İnanmak için nedenimiz var
Çin'den 100 milyar dolarlık 'Türkiye' açıklaması: İnanmak için nedenimiz var
GİRİŞ 02.11.2022 11:07 GÜNCELLEME 02.11.2022 11:08
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli büyüdüğünü belirterek, "Çin yeni bir çift döngülü kalkınma modelinin inşasını hızlandırıyor. Türkiye yeni bir kalkınma vizyonuna doğru ilerliyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki iş birliği için geniş bir potansiyel var." dedi.

Liu Shaobin, DEİK Türkiye-Çin İş İnsanları Networking Etkinliği'nde yaptığı konuşmada, Çin'in dünyadaki gelişmiş ülkelerin toplam nüfusundan daha fazla nüfusa sahip olduğunu belirterek, Çin'in büyük bir nüfusu olduğu için kendilerinin modernleşme adına daha çok çaba sarf etmeleri gerektiğine işaret etti.

Shaobin, "Çin'in dış politikası, sürekliliği, istikrarı ve dünya barışını korumaya, ortak kalkınmayı teşvik etmeye ve özellikle insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşasını desteklemeye devam edecektir." diye konuştu.

Çin ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 51 yılda, iki ülke arasındaki ilişkilerin olağanüstü bir yolculuktan geçtiğine işaret eden Shaobin, "İki ülke arasında iyi bir gelişme ivmesi sürüyor. Özellikle son yıllarda iki liderin ilgileriyle her iki taraf bütün alanlarda iş birliğini derinleştiriyor ve önemli faydalar sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Shaobin, Çin'in ikili ilişkilere her zaman stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktığını belirterek, "Gelecek sene Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını kutlayacaktır. Çin ve Türkiye kendi hayallerini gerçekleştirme sürecinde kalkınma stratejilerinin uyumunu artırabilir, karşılıklı güveni artırabilir, iş birliğini derinleştirebilir, dünya barışının kurulmasına ve dünyanın kalkınmasına katkılarda bulunabilir." açıklamasını yaptı.

Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli büyüdüğüne işaret eden Shaobin, "Çin yeni bir çift döngülü kalkınma modelinin inşasını hızlandırıyor. Türkiye yeni bir kalkınma vizyonuna doğru ilerliyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki iş birliği için geniş bir potansiyel var." ifadelerini kullandı.

Çin Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇİNSİAD) Başkanı Zhou Yanquan da Çin ve Türkiye'nin diplomatik ilişkiler kurmasının üzerinden 51 yıl geçtiğini belirterek, özellikle son 5 yılda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığını aktardı.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Yanquan, "Önümüzdeki 5 yıl içinde Çin ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi rahatlıkla 100 milyar doları aşabilir. Buna inanmak için her türlü nedenimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

G20'nin iki yükselen pazar üretim merkezi olan Türkiye ve Çin'in uluslararası pazarın dolaşımına bağımlı olduğuna işaret eden Yanquan, "Çin ve Türkiye'deki girişimciler, bugün olduğu gibi daha fazla iş fırsatı alışverişi ve ticaret politikası yürütmelidir." diye konuştu.

"TÜRKİYE ADINA NET POZİTİF AYRIMCILIK TALEP EDİYORUZ"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise pandemiyle birlikte tedarik zincirinin öneminin daha iyi anlaşıldığını aktararak, bu süreçte kazananların tedarik zincirini koparmayanların olduğunu dile getirdi.

Olpak, "ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan 5 yıllık süreç içerisinde ikili ticaretimizin 100 milyar dolara gidebileceğini ifade etti. Biz dış ticaret açığı veren bir ülkeyiz. Çin de dış ticaret fazlası veren bir ülke. Bizler iş dünyası temsilcileriyiz. Çin bütün dış ticaret fazlasını Türkiye üzerinde vermek durumunda kalmamalı. Biz, Türkiye'de 'Kuş tek kanadıyla uçamaz' diye bir ifade kullanırız. Eğer başkanın ifade ettiği 100 dolara giderken biz 90 milyar doları açık verirsek öncelikle iş dünyası olarak bizler buradan dolayı kendimize iyi bir ders çıkartmalıyız.

Türkiye adına net pozitif ayrımcılık talep ettiğimizi söylemek isterim, çünkü uzun vadede bu sürdürülemez olur, başka komplikasyonlar karşımıza çıkabilir. İkili ticaret hacminde 100 milyar dolara gideriz ama yarı yarıya dengeli bir şekilde gideriz diyorum." diye konuştu.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET POTANSİYELİNİ DAHA DA İLERİYE TAŞIMAK ADINA VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu da Çin'in kendilerine yeni iş yapış şekilleri edinme ve hızlı gelişmelere ayak uydurma konularında önemli kapılar açtığını dile getirdi.

Kurdoğlu, "Çin, Türk iş dünyası için çok önemli bir ortak ve bu kritik önem her geçen yıl daha da artıyor. Biz de iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini daha ileriye taşımak adına var gücümüzle çalışıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti'nin hem Ankara hem de İstanbul'daki diplomatik temsilciliklerinin vermiş olduğu destekleri her zaman yanımızda hissediyoruz." açıklamasını yaptı.

Türkiye-Çin İş Konseyi olarak ÇİNSİAD ve ÇİNKOBİ gibi önde gelen Çin iş dünyası kuruluşlarıyla önümüzdeki dönemde daha fazla iş birliği yapmayı hedeflediklerini aktaran Kurdoğlu, "Bu iş birliklerini geliştirmek noktasında bu salonda yer alan her bir kişiye sorumluklar düşüyor." diye konuştu.

Çin Kobi Derneği (ÇİNKOBİ) Başkanı Li Muzi de kuruluşlarından bu yana geçen 6 ay içinde, onlarca Çinli şirketin danışmak için kendileriyle iletişime geçtiğini belirterek, dernek üyelerinin her birinin, Türkiye'yi Çinli yatırımcılara tanıtma yükümlülüğünü üstlenen birer gönüllü ekonomik elçi olduğunu aktardı.

Muzi, "Bizler Türkiye'de faaliyet gösteren Çinli girişimcileriz. İmajımız, Türk halkının ve girişimcilerin Çin'i nasıl gördüğünü etkileyecek. Bu açıdan, üyelerimizin her biri Çin'in ülke imajı elçisidir." dedi.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 31
  • Sabri 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin dünyanın Fabrikası olmuş piyasada çin malı dolmuş taşmış yerli üretici çin şirketleri asla rekabet edemez çinde elektrik 10 Cent T.C 20 Cent. Çine anca ham madde ve gıda ihracatı gerçekleşmekte! Komunist çin yanı sıra Hindistan ile ilişkiler geliştirilse daha zeki ve akıllı olur ama bu piyasaya T.C. de Hindistan piyasasına düşünen yok sadece aynı takım tutar gibi pakistanı tarafı ilişkiler geliştiruliyor sürekli keşmir polemiği meselesi konu yapılıyor. Hindistanın nüfüsü genç 1.4 Milyar insan tüketim gelişme kosusunda çok büyük potansiyalı var T.C. ve Hindistan arası ilişkiler acilen geliştirilmesi gerekir!
    Cevapla
  • Arda 1 yıl önce Şikayet Et
    Youtube da (Made in Beijing: The Plan for Global Market Domination) arayıp izlemeyi tavsiye ederim! Ingilizcesi yetersiz olan yorumcu arkadaşlar youtube ayarlarda türkçe altyazı ile tercüme edebilir hem o aeda ingilizce dil bilginiz gelişmiş olur! TÜRKÇE TERCÜMESI Made in Beijing: Küresel hakimiyet planı! Avrupadan ABD batıdan Japonyadan Güney Kore vesaire ülkelerden bütün bilgi ve teknolojileri aldılar yada çaldılar ! Dünyanın en gelişmiş çiplerini TSCM ve Samsung üretibiliyor çin üretmiyor üretimiyor! Nokta
    Cevapla
  • Çin sömürüyor! 1 yıl önce Şikayet Et
    Burada komunist Çin çin calişma ve sömürge kamplarında köle gibi halkı ve soydaşlarını calıştırıp çin mallarını ucuz üretip dünyayı satmaktalar bir kere China Forced Labour" ve "Xinjiang Forced Labour" arasınlar! Yada Google Iile amazon da yada kitapyurdun da şu kitapı arayıp okumaya tavsiye ederim" Baş Tanık": Doğu Türkistanlı Bir kadının Çin'in toplama Kamplarından kaçışı" yazar "Sayrabul Sauytbay"Ingilzce kitap (Chief witness) Almanca (Die Kronzeugin) Dinsiz kitapsız komunist çinlilerin soydaşlarınızı yaptıkları zulüm dehşet verici Her şey dünyada para demek değildir komunist çin hangi kaç tane ülkeyi zengin etmiş kendinizi sorun?
    Cevapla
  • HÜSEYİN SAFİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de üretilebilecek gerçekte ihtiyaç bile olmayan malları sırf ucuz diye Çin'den alır ve gümrüğü sıfırlarsan bu miktar ticaret yapılır. ama ithalatımız 80 milyar dolar ihracatımız 20 milyar dolar olur
    Cevapla
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bor tespit! Raflar çin malı ile dolu!
    Cevapla
  • Sokaktaki adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim şahsen beklentim 300 milyar dolar Kuşak yol projesi ile mümkün Ve de fazlası Artık dünya değişti Sıra birleşmiş milletlerde ki revizyonda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle