Avrupa'dan domates için talep üstüne talep geliyor

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de açıkta yetiştirilen iç ve dış piyasanın önemli bir kısmını karşılayan domateste hasat yoğun olarak sürüyor.

Avrupa'dan domates için talep üstüne talep geliyor
Avrupa'dan domates için talep üstüne talep geliyor
GİRİŞ 02.11.2022 10:23 GÜNCELLEME 02.11.2022 10:26
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Türkiye’de domates üretiminin en çok yapıldığı ilk 5 il içerisinde yer alan Mersin’de sezonda 1 milyon 200 bin ton ürün alınıyor. Mersin genelinde en çok üretim ise Erdemli ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Kışın örtü altı yazın ve sonbaharda ise açıkta yapılan üretimle ilçede yılda 600 bin tondan fazla domates hasadı yapılıyor. Güz domatesi olarak bilinen sezonun açıktaki son üretiminin hasadı da yoğun olarak sürerken, bir çok ülkeden talep gelmesi ise çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Tarlada birinci kalite domates 11 TL’ye kadar alınırken, kırmızılar iç piyasaya, ala çakır ile pembe toplanan ürünler ise Avrupa’ya gönderiliyor. Bu sene Rusya, Irak, balkanların yanı sıra Avrupa ülkelerinden özellikle Romanya, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler den de yoğun talep geldiği bildirildi.

BEREKETLİ BİR YIL OLDU 

Karayakup Köyü’nde domates üreticiliği yaptığını anımsatan Mustafa Yıldız,” Sezon başından beri bereketli bir yıl oldu. Birinci kalite 8 ile 11 TL arasında, ikinci kalite 4 ile 4,5 TL arasında gidiyor, iyi bir fiyat. Domateslerimiz Temmuz 15’de ektik. Bu domates güzlük olarak geçiyor. Yazın fideleri gıdalı güneşi alıyor. Gayet lezzetli bir domates, alanlarda memnun satıcı olarak biz de memnunuz” dedi.

Ürünlerin tarladan organik olarak geldiğini aktaran tarım işçilerinden Meryem Yıldız, paketlemesini rengine ve boyuna göre çakır ile yeşil olarak yurtdışına gidecek şekilde hazırladıklarını kaydetti.

AVRUPA'YI DÜNYAYI DOYURUYORUZ

Şuanda hasadı yapılan domateslerin fidelerinin Haziran ile Ağustos ayında toprakla buluştuğunu hatırlatan Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin ise” O fidelerin şuanda hasadını gerçekleştiriyoruz. Hasadını yaptığımız ürünleri bir tesisin içerisinde ihracat için hazırlıyoruz. Bu yıl verim gayet güzel oldu. Kök başı ortalama 4 ile 7 kilogram arasında verim aldık. Geçen yıla göre bu sene verimimiz gayet iyi. Bu yıl Erdemli çiftçisi için çok özel bir yıl oldu. Çünkü dünya da hem ekonomik, hem enerji krizinin ve kıtlığın olduğu dönemlerde ülkemizde 40-50 derece sıcakta herkesin tatil yaptığı ortamda çiftçimiz ille de üretim diyerek fidelerini toprakla buluşturdu” diye konuştu.

Bu yıl Avrupa’nın değişik yerlerine ihracat yaptıklarına da değinen Şahin,” Özellikle Romanya, İspanya, Fransa, İngiltere’ye ihracat yapmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah çiftçilerimiz önümüzdeki yıllarda bölgemizdeki tesislerin daha fazla artması sebebiyle ihracat pazarına yön veririz. Aynı zamanda dünyayı doyururuz diyorum. Erdemli çiftçisi ile ne kadar gurur duysak azdır, çünkü Avrupa’yı dünyayı doyuruyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 22
  • murat44 1 yıl önce Şikayet Et
    Aman ha önce iç piyasa doymalı.yoksa biz muhtaç kalrız
    Cevapla
  • aziz y 1 yıl önce Şikayet Et
    talep geldiyse fiyatlar tavan yapar..malum 1 euro 19 tl....ihracat yasağı gelmeli artık
    Cevapla
  • musti 1 yıl önce Şikayet Et
    Üreten ürettiğini istediği yere satar o kadar. Sizin isteğiniz kota olsun, dışarı satılmasın, bedavadan biraz pahalı biz alalım. O zaman niye sadece tarım ürünü. Hiç bir şey ihraç edilmesin. Bende tekstil ürünü, ayakkabı, arabayı ucuza almak istiyorum. Herkesin arabası olsun, sonra ihracat açılsın.
    Cevapla
  • aziz y 1 yıl önce Şikayet Et
    sap ile samanı karıştırma..10 gemi bugday tahıl için abd bm vs nasıl teşekkür yağdırıyor..gıda su stratejik ürün..en azından suudi arabistan nasıl petrolde kusura bakma dedi..Türkiyede ihracata sınır yada ekstra fon koymalı.yani malını yurtdışına gönderecek olan iç piyasa toptan fiyatı ile göndermeli.acil gıdada kaem kalem tavan fiyat olmalı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Buda demek oluyor ki senzeye 50 kat zam
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Pazarda çöpe atılacak çürük ezik domates 10 tl idi. Normali 15 iyisi 20 tl .Aracılar komisyoncular oturdukları yerden hem ceplerini dolduruyorlar hemde iç piyasayı istedikleri gibi yönlendiriyorlar. Önce iç piyasanın talebi karşılanıp fazlası dışarıya satılmalı. Bunuda devlet belirlemeli. Yoksa bu fırsatçıların önüne de geçilmez, doymazlar da.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle