Tezgahlarda neden hamsi yok? Sebebi belli oldu

Karadeniz'de bu yıl palamutta bolluk yaşanmasının hamsiyi olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Tezgahlarda neden hamsi yok? Sebebi belli oldu
Tezgahlarda neden hamsi yok? Sebebi belli oldu
GİRİŞ 01.11.2022 21:43 GÜNCELLEME 01.11.2022 21:43
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, AA muhabirine, bu yıl palamut bolluğu yaşandığını, palamut çok olduğu zaman diğer balıkların bundan olumsuz etkilenebildiğini söyledi.

Olumsuz etkilenmenin rakamsal boyutunun yapılacak araştırmalar sonucu ortaya konulabileceğini belirten Samsun, önceki yıllarda ekim sonu kasım başı gibi tarihlerde denizde daha fazla hamsi görüldüğüne işaret etti.

Prof. Dr. Samsun, "Bir kural var, büyük balık her zaman küçük balığı yer. Palamut balığının çok olması diğer küçük balıklar gibi hamsinin de varlığını azaltır. Ama bu sadece palamuda bağlanamaz. İklim koşulları, balığın üremesi, denizin gerekli besin değerlerini taşıması gibi pek çok konuya da bağlıdır ama bu sene hamsinin daha az olacağı ve daha kısa süre olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Palamut denizin en obur balığıdır"

Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç da denizin bu yıl plankton ve verimlilik bakımından zengin olduğunu, bunun da balık bolluğuna yansıdığını kaydetti.

Malkoç, "Sebebi palamudun fazla gelmesinden kaynaklı. Palamut bol miktarda çıktığı için hamsi bu sene pek nadir çıkar diye düşünüyorum. Normalde hamsi bu günlerde çıkması lazımdı ancak palamut bol hamsi tükettiği için hamsi olmadı" dedi.

Hamsinin her yıl kasımın ortalarında tezgahlarda genişçe yer bulduğuna işaret eden Malkoç, "Havalar şu an güzel gidiyor. Bu yağmurlar ile deniz soğumaya devam ediyor. Dağların yükseklerine kar atıyor. Bu bizim için çok verimli. Deniz de biraz sıcaklık var iklimden dolayı. Palamudun fazla olması hamsiye olumsuz etki edebilir. İstavrite bile etki etti. Palamut denizin en obur balığıdır." diye konuştu.

Palamutta yaşanan bolluğun hamside yaşanamayabileceğine işaret eden Malkoç, şu an palamudun bol ve fiyatının uygun olduğunu belirterek vatandaşlara kışın da tüketebilmek içi buzluğa palamut koymaları tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Denizdeki hamsiyi palamut kurutmadi denizdeki hamsiyi yem fabrikaları kurutu denizdeki hamsiyi balık unu fabrikaları bitirdi ben Mersin'de yaşıyorum Mersin sardalyasiyla meşhurdu bu sene sardalya nin eseri yok nedeni 15 numara göz açıklığı ağlarla hep avcılık yapıldı
    Cevapla
  • İsimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Endüstiriyel balıkçılığın önünü açıktıkça açın denizlerimizde balık kalmayacak neymiş palamut bolluğundanmış ulan siz tanrımısınız doğanın bir dengesi var limit altı tuttugunuz balıkların hesabını kim soruyo balık ne boğaza girebiliyor neden boğazdan çıkabılıyor gözünüz doysun
    Cevapla
  • H.kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamsinin az olmasının bir sebebide geçen yıl limit alti tonlarca hamsi tutulup yem fabrikaları peşkeş cekildi. Sonra durdurdular hamsi avını. Ama atı alan Üsküdarı gecmisti coktan....
    Cevapla
  • Hhh 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye gidiyor eee onlarda dolar bizde yolar var
    Cevapla
  • vatandaş.. 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman PALAMUT NEDEN UCUZ DEĞİL!!!
    Cevapla
  • Recep yardımcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Koyada aramada 60tl, dane hiç düşmedi fiyat
    Cevapla
  • Atilla islamoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Palamut nasıl ucuz deyil 4 tane palamut yuzlira
    Cevapla
  • N.A 1 yıl önce Şikayet Et
    Balıkçılar aç gözlü doyumsuz ve şükürsüz oldukları için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle