'Fazla mesai' kararı: Bordro imzalarken dikkat!

Milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay, fazla mesai ücretinin hesaplanmasında imzalı bordroların dikkate alınacağını duyurdu.

GİRİŞ 31.10.2022 12:56 GÜNCELLEME 31.10.2022 12:56
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Bir lokantada garson olarak çalışan M.D., işten ayrılınca resmi tatillerde çalıştığını belirterek; fazla mesai alacaklarının tahsilini istedi.

Davalı esnaf lokantası sahibi S.H., iddiaları reddetti. Mahkeme, lokantada çalışan tanıkları dinleyerek fazla mesai yapıldığına hükmetti. Kararı inceleyen Adalet Bakanlığı, kararın kanun yararına bozulmasını talep etti.

İMZALI BORDROLAR DİKKATE ALINIYOR

Dava dosyasını yeniden açan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Fazla mesai taleplerinde imzalı bordroların dikkate alınması gerektiğinin vurgulandığı kararda şu ifadelere yer verildi: "Başvuru, davalı işverene ait lokantada garson olarak çalışan davacı işçinin fazla çalışma ücretinin ödenmediği iddiasına ilişkindir. İlk Derece Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması için temyiz edilmiştir. İlk Derece Mahkemesi, fazla çalışma ücretine ilişkin olarak kurmuş olduğu hükme esas bilirkişi ek raporunda işçinin fazla çalışma ücreti, hatalı bir şekilde, yalnızca tanık beyanları esas alınarak hesaplanmış; imzalı ücret bordrolarına itibar edilmemiştir. Ancak, fazla çalışma ücretinin hesaplanmasında işçinin imzalamış olduğu ücret bordrolarının da esas alınması gerekmektedir. Nitekim, imzalı bordroda yazılı olan fazla çalışma süresinden daha uzun sürelerle fazla çalışma yapıldığı iddiası işçi tarafından ancak yazılı delille ispat edilebilecektir.

Mahkemece bilirkişi ek raporundaki hesaplamalara itibar edilerek fazla çalışma ücreti hüküm altına alınmıştır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, tanık anlatımlarına göre davacının son brüt ücretinin 2.475,84 TL olduğu ve haftada 28 saat fazla çalışma yaptığı belirlenmiş, bu verilere göre hesaplama yapılmış ise de imzalı ücret bordrolarının dikkate alınmaması hatalı olmuştur. İşçinin gerçek ücretinin bordroda belirtilen miktardan daha yüksek olması mümkündür.

Ancak bu halde dahi, imzalı bordrodaki fazla çalışma süresini aşacak şekilde fazla çalışma yapıldığı iddiası ancak yazılı bir delil ile ispatlanabilir. Böyle bir yazılı delilin bulunmaması halinde, bordrodaki fazla çalışma süresi ile bağlı kalınarak gerçek ücret üzerinden fazla çalışma alacağı hesaplanmalı, bordrodaki ödeme miktarı mahsup edilerek sonuca gidilmelidir.

Mahkemece bu ilke ve esaslar gözetilmeden karar verilmesi hatalı olup, kanun yararına temyiz isteğinin bu gerekçe ile de kabulü gerekmiştir."

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 30
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet bunun önüne bu yasalarla geçemez 12000 tl ücret alanla asgari ücret alan birisinin sgk priminin arasında dağlar kadar fark var vergilendirme dilimlerinde çok fark var işveren maliyeti düşürmek için maaşları asgari ücretten gösterip fazla mesai ve anlaşılan gerçek maaşı elden verip asgari ücreti bankaya yatırıyor böyle olunca işçinin hakkını devlet eliyle işveren gasp ediyor bu gibi durumların önüne geçmek için vergi dilimi ve sgk primi her işçi için sabitlenmeli devlet artık emekçiyi işverenin sömürmesine engel olacak yasal düzenlemeyi bir an önce yapmalı biz emekçiler böyle bir yasayı dört ğözle bekliyoruz
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçma karar, işçi nasıl ispatlasın yazılı olarak, patrona mı imzalatacak fazla çalıştım diye
    Cevapla
  • Gakko 1 yıl önce Şikayet Et
    Polislerede fazla mesai verseniz aylık 248 saat çalışıyor
    Cevapla
  • Mehmet Emin 1 yıl önce Şikayet Et
    İşveren önüne ne korsa onu imzalarsın, imzalamazsan seninle daha fazla çalışamıyacağız derler, sorunu ilk aydan çözerler. Bu zımbırtılar böyle keyfi olmamalı. İşverenlerin PDKS verileri resmi olmalı Müfettişlerce denetlenebilmeli ve ihtilaflar bunlar üzerinden çözülmeli.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    boşuna itiraz etmeyin adalet bakanlığı böyle olacak demiş öyle olmuş. oy verirken verdiğiniz kişi iş adamı mı değil mi dikkat edin.. iş adamları kulubünden(TBMM) İŞÇİ LEHİNE KARAR BEKLEMEK... en basit tabirle saflıktır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle