Tam 200 kiracısını icraya veren ev sahibine mahkeme tokadı!

Ankara'da tam 200 kiracısını TÜFE’deki artışı bahane edip icraya veren fırsatçı ev sahibi mahkeme engeline takıldı. Kiracılarını mağdur eden fırsatçı ev sahibine 'dur' diyen mahkeme, haciz işlemlerini iptal etti.

GİRİŞ 30.10.2022 08:31 GÜNCELLEME 30.10.2022 14:09
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Ankara'da bir sitede ev sahibi kiracılarla yapılan anlaşmanın yazılı olmamasını lehine kullanarak yeni dönem kirası dışında son 5 yılın farkını talep ederek avukatı aracılığıyla yaklaşık 200 kiracısına icra işlemi başlatmıştı.

Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi, fırsatçılığa dur dedi. Ev sahibinin 600 sayfalık banka hesap dökümü ile kira sözleşmesini incelemesiyle gerçek ortaya çıktı. Kiracılar davayı kazanırken, ev sahibinin yaptırımı ve haciz işlemlerinin hepsi iptal oldu. Avukat Oğuzhan Muhammet Gündoğmuş, kiracıları sözleşmede yer alan TEFE-TÜFE oranında zam yapılması maddesine dikkat etmelerini ve mutlaka ek bir sözleşme yapılması konusunda uyarıda bulundu.

Ankara'nın Yenimahalle İlçesi Serhat Mahallesinde bulunan Tümerkent sitesinde yaşayan 200 kiracı, ellerine ulaşan icra kâğıdı ile hayatlarının şokunu yaşamıştı.

Ev sahibi İbrahim Tümer, kira hukukunda kiracı her kira döneminde mutlaka bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması artışı yapmak zorunda maddesinden yararlandı ve kiracılarla yapılan anlaşmanın yazılı olmamasını lehine kullanarak yeni dönem kirası dışında son 5 yılın farkını talep ederek avukatları aracılığıyla icra işlemlerini başlattı. 

Kiracılar olup biteni anlamak için ev sahibini aradıklarında ise; gerçek ortaya çıktı. Ev sahibi istediği zam oranını talep ederken evi boşatması durumunda icrayı durduracağı tehdidinde bulundu. Avukat Oğuzhan Muhammet Gündoğmuş, ev sahibi tarafından icraya verilen müvekkilinin davayı kazandığını aktardı.

Gündoğmuş, "Ev sahibi kiracıları otururken kendisi sözlü olarak "Ben 2 yılda bir zam yaparım" diyor. 2022 yılına geldiğimizde enflasyondan kaynaklı olarak kira fiyatlarının artmasına yönelik avukatı aracılığıyla bütün kiracılarına geriye dönüp 5 yıl TEFE-TÜFE zammı istiyor. Bu da kira sözleşmesine dayandırıyor. Kira sözleşmesine baktığımızda ise; "Her yıl için TEFE-TÜFE ilişkin zam uygulandığında ek bir kira sözleşmesi" yapılacağını belirtiyor. Benim müvekkilimin durumu daha farklıydı. Bu maddenin üstü ev sahibi tarafından çizilmiş olmasıydı. Ayrıca kira sözleşmesinde kira zammı konusunda anlaşılamadığı takdirde ev sahibinin ihtarname yollanacağını belirtiyor. Biz mahkemeye ek bir kiraz sözleşmesinin olmadığını ayrıca kiracı ile ev sahibi arasında kira zammı konusunda bir anlaşmazlığının olmadığını ve evi boşatması yönünde herhangi bir tahliye ihtarnamenin olmadığını beyan ettik." ifadelerini kullandı.

600 SAYFA BANKA HESAP DÖKÜMÜ İNCELENDİ

Mahkeme heyeti bankadan ödenen kiraların dökümünü istediğini anlatan Gündoğmuş, "600 sayfalık banka hesabı dökümü geldi. Bu hesapların hepsini bende tek tek inceledim. 2017-2018 yıllarında Tümerkent Sitesinde kiraya çıkanların 2 yılda bir zam yapıldığını 10 kiracıda kanıtladım. Mahkeme ev sahibinin lehine karar vererek davayı kazandık. Ev sahibinin yaptırımı ve haciz işlemlerinin hepsi iptal oldu. Kiracı kirasını vaktinde ödediği sürece evinde oturmaya devam edecek" dedi.

KİRACILAR, TEFE-TÜFE MADDESİNE DİKKAT

Kiracıları kira sözleşmesi konusunda önemli uyarılarda bulunan Gündoğmuş, "Kiracılar, kira sözleşmesinde özellikle şu maddeye dikkat etsinler. Bir sonraki yıl kiracı oturmak isterse TEFE-TÜFE ortalamasındaki zammı şimdiden kabul edin. Bu madde yanlış. Bu maddenin yerine kiracı bir sonraki yıl devam etmek isterse ev sahibinin anlaşacağı miktarda ya da TEFE-TÜFE ortalaması oranındaki artırımı ek kira sözleşmesi olarak yazılacaktır maddesi kiracıları koruyacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • vatanperver 1 yıl önce Şikayet Et
    allah vicdan versin. ikiyüz evin var gözün doymuyor. bu dünya ev sahibi dükkan sahibinide toprağa alacak.
    Cevapla
  • Tarkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin enflasyonunu ev sahiplerine odetiyorlar. Markette 2 günde bir artan etiketler oluyir buna çare bulamayanlar gerçek verileri gösteremeyen tefentufe oranına bile indirim yaptılar. Aynı binada bir ev 7bin TL kirada yanındaki 2bin TL. Adalet bunun neresinde anlamıyorum.
    Cevapla
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    ev sahipleri mağdur. asla hakkını tam alamazlar.
    Cevapla
  • Aras 1 yıl önce Şikayet Et
    Maliye bu olayin üstüne gederek gerekli vergiler ödenmis mi ödenmemis mi birde onu kontrol etsinler bakalim bu haber bile bu kişi hakkında bie ihbar niteligindedir ey maliyeciler 200 daire nedemek bir kontrol edin bakalim
    Cevapla
  • Bosver 1 yıl önce Şikayet Et
    cok dogru. bende imamoglu merak ediyorum.2000 dairesi var diyorlar. haydi bunu yariya indirelim . bu vergi ödenebilrmi. ödüyormu, ne zamandan beri ödüyor. korkunc bir rakam cikiyor.
    Cevapla
  • Ali okul mevzunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Turyede fırsatcılar A daZ Z kadar sermaye para varsa 1 birde başla 1000 kadar büyük çok vurgun kücük de aynı sermaya göre kısacası kanun kural siz yaşıyorlar kim kim kandırırsa zabıta sivil müfetiş sivil görevleri artırırmalı baş ta sivil güvenlik müşteri olarak kontrol etmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle